Božija pedagogija - kako odgojiti decu - principi koje nam otkriva Sveto pismo (Jošua 4 - Vera na delu XXI)

Kako biti bolji roditelj? Ko god je roditelj zna koliko je to veliki izazov. Kako poučiti decu dobrim principima, kako učiniti da budu dobri ljudi? 

Za nas vernike je tu takođe i pitanje kako im preneti poruku spasenja, kako ih motivisati da i oni slede put Hrista? Princip koji duboko verujem, jeste, da se niko ne rodi kao "hrišćanin". Osoba se rodi sa potencijalom da donese dobre ali i loše odluke. Šta će prevagnuti je uvek odluka same osobe. Međutim postoje uticaji, načini da se nešto prikaže pozitivno ili negativno, ohrabrujuće da nešto poželiš ili suprotno od toga. Roditelji su tu značajni faktor ali ne i ključni. Šta nas Sveto pismo uči u vezi pedagogije? Kako poučiti decu putu vere? Odgovor tražimo u tekstu knjige Jošue (Isusa) sina Navinovog, četvrto poglavlje, u seriji "Vera na delu". 

1 Pošto sav narod pređe preko Jordana, Gospod reče Jošui: 2 Uzmite iz naroda dvanaest ljudi, po jednog čoveka iz svakog plemena, 3 i dajte im ovu zapovest: Uzmite odavde iz sredine Jordana, s mesta gde stoje  nogama svojim sveštenici, dvanaest kamenova, koje ćete sa sobom nositi i postaviti onde gde ćete noćas noćiti. 
... Idite pred kovčeg Gospoda, Boga svoga, usred Jordana i uzmite svaki po jedan kamen na rame, prema broju plemena sinova Izrailjevih, 6 da vam to bude znamenje među vama. Kad vas jednog dana sinovi vaši zapitaju: Šta vam znače ti kamenovi?, 7 vi ćete im reći: Voda se Jordanska isprekida pred kovčegom saveza Gospodnjeg kad prelažaše preko Jordana, voda se Jordanska prekinu, i ovi su kamenovi večiti spomen sinovima Izrailjevim.
... 20 Jošua postavi u Galgalu onih dvanaest kamenova koje iznesoše iz Jordana, 21 i on reče sinovima Izrailjevim: Kad jednog dana sinovi vaši zapitaju oceve svoje: Šta vam znače ti kamenovi?, 22 Tad naučite sinove svoje, i recite im: Suhim pređe Izrael preko ovoga Jordana.




PRINCIPI BIBLIJSKE POUKE DECE
Sveto pismo puno pažnje poklanja roditeljstvu. Jedna od ključnih uloga čoveka jeste odgajanje potomstva. Biblija zato sadrži puno saveta, ali ja želim da naglasim savet koji se nalazi u današnjem tekstu a to je kako koristiti praznike, obeležja. 

Ukratko rečeno Bog izvodi Jevreje iz Egipta i dovodi ih na vrata Hanana, zemlje koju je obećao da će im dati u nasleđe. Čudesno Bog otvara Jordan pred njima, i oni prelaze preko po suvom. Pri tome prenose 12 kamenova, kao simbole da je 12 plemena prešlo preko Jordana. Ti kamenovi su trebali biti spomenik, o čemu možete pročitati u tekstu pod naslovom: 12 kamenova sećanja koje sam postavio u mom životu

U istom biblijskom tekstu mi možemo primetiti i pedagoški element: Kad vas jednog dana sinovi vaši zapitaju: Šta vam znače ti kamenovi?, 7 vi ćete im reći: Voda se Jordanska isprekida pred kovčegom saveza Gospodnjeg kad prelažaše preko Jordana... Uloga spomen obeležja je bila da pokrene radoznalost kod dece. 



Nešto slično možete primetiti kod mnogih starozavetnih praznika. Koji god praznik da izaberete u Svetom pismu videćete određeni element dramatičnosti. Naprimer, kada su Judeji slavili Pashu, sećanje na izlazak iz Egipta, jeli su obuveni i spremni za put... i stoji zapisano u knjizi Izlaska (II Mojsijeva) 12:26-27. "A kada vas sinovi pitaju šta znači ovaj običaj...", očevi treba da odgovore i objasne značenje.  

Drugi primer je  praznik Senica, povodom lutanja po pustinji – III Mojsijeva 23.43. "Neka svi rođeni Izraelci žive u senicama, da bi i vi i vaša buduća pokolenja znala da sam učinio  da Izraelci žive u senicama kada sam ih izveo iz Egipta. Ja sam Gospod, Bog vaš". Ponovo primer kako koriste slike, praznike, događaje, spomenike da pouče decu. Porodica spava u kolibi od pruća u toku praznika i prenosi priču o tome kako ih je Bog spasao iz Egipta.

Primetite savršenost Božije pedagogije – pobudi radoznalost u deci, neka pitaju. Ne kreći od lekcije, radi nešto zajedno sa njima, nego neka sami pitaju – „Zašto to radimo“ i onda ih pouči i zapamtiće zauvek.




KAKO PRIMENITI PRINCIPE BIBLIJE NA RODITELJSTVO?
Primenimo Božije principe. Napravimo praznike, porodične – proslavljajte dan vašeg obraćenja, nekog čuda koje se desilo, napravite posebnu atmosferu… neka pitaju, zašto mi to činimo i onda objasnite. 



Jedan od načina na koji to radimo kod nas u crkvi jesu kampovanja za očeve i decu. Prošli vikend smo organizovali slično (jun 2018). Okupili smo se nas petnaestak očeva, spakovali opremu i otišli na kampovanje na jezero Bruje. 

Svako od nas je zajedno sa decom podigao kamp, pripremao hranu. Očevi su se družili međusobno, kao i deca, ali smo imali i vreme zajedno. Bilo je kiše, bilo sunca, svega, ali smo uživali zajedno.

Zašto to radimo? 
Jer za Boga deca su dragocena, i velika je odgovornost roditelja da pouče svoju decu kako da veruju i žive sa Bogom... 
Kako to činimo? Provodimo vreme sa decom, zabavljamo se, radimo zajedno - i očekujemo da se u njima rodi misao - crkva je toliko bitno, interesantno i važno mesto. Slika koju svet nudi jeste da je crkva nazadna, dosadna, nebitna... Mi dajemo drugu sliku. Ne da im govorimo o tome, nego da im praktično pokažemo, da i oni požele da tako žive. Ne samo reči, nego i aktivnosti kao sredstvo komunikacije. 

Još jedan primer Dana za decu i roditelje možete videti u članku: Put do krsta-dečija igra ili...

  • Ako vam je današnji tekst bio od koristi, zamolio bi vas da ga podelite na društvenim mrežama. Time pomažete da se poruka proširi. Hvala vam.
  • Razmotrite i da se prijavite na listu čitalaca ovog bloga. To takođe jako puno pomaže u podizanju rejtinga jednog hrišćanskog bloga.
  • Razmotrite i da nas pratite na youtube. Moja emisija - Teoogija uz jutarnju kafu... 


Нема коментара:

Постави коментар