Put do krsta - dečija igra ili ... još jedna primer biblijske pedagogije (Vera na delu - dan XXII)

Juče sam objavio članak pod imenom: Božija pedagogija (pročitajte tekst na link), ukazujući na primer koji se  nalazi u 4 poglavlju Knjige Jošuine (Isus sin Navinov). Sveto pismo u četvrtom poglavlju prikazuje pricipe odgajanja dece koje smatram značajnim:
1.Probudi radoznalost aktivnostima
2. Neka deca sama pitaju za objašnjenje
3. Pouči ih duhovnosti.

Danas sam već objavio jedan blog pod naslovom: Šta je dan za decu i roditelje? (vidi link), kao ilustraciju navedenog principa. U ovom tekstu želim da prikažem još jedan primer - aktivnosti organizovane za Vaskrs. 

Uskršnje druženje za decu (tinejdžere) i roditelje Protestantske Hrišćanske Zajednice iz Novog Sada. Druženje su organizovali učitelji Nedeljne škole. Poruka je bila posebna - Put do krsta... Naizgled priča za decu, ali poruka duboka, o kojoj vredi razmisliti.

Za početak zabavni deo. Čoveče ne ljuti se - roditelji sa decom. Dok igraš skupljaš stihove o uskršnjem događaju...
Soba 1: GREH
Početak puta do krsta - mračna soba. U susretu sa Bogom uvek krećemo od našeg greha.
Greh je mračan i razara... Soba je mračna. Ispred nas su bile table sa napisanim gresima. Uputstvo koje smo dobili: "Hodaj kroz ovu puzlu od reči, koje predstavljaju pobunu, greh, koji nas odvaja od Boga. U tišini razmisli koji od ovih, ili nekih drugih greha postoji u tvom životu. Kada to shvatiš, uzmi po jedan kamenčić za svaki greh koji si prepoznao. Sedi, skini cipelu i stavi kamenčiće u nju i opet ih obuj. Hodaćemo sa kamenčićima u cipeli da nas podsete koliko je greh u našem životu neudoban i da ga treba ukloniti. greh nas ovaja od Boga."
Razmišljanje o našem duhovnom stanju... Šta karakteriše naš život, da li robujemo nekom grehu.
Svaki greh je oslikan jednim kamenčićem.
Kamenčiće smo ubacili u cipele. Kao što kamen žulja u cipeli, takav uticaj ima greh na naš život!


Soba dva: ISUS NAM POKAZUJE KO JE BOG
Posle suočavanja sa grehom, susret sa Isusom. Onaj koji je svetlo sveta, i koji nas prihvata
uprkos našim gresima. Uputstvo: "Dođite i sedite pored Isusovih nogu.  Dobro slušajte Njegove reči, on nam govori ko je On i zašto je došao. On je rekao: "Ja sam put, istina, i život. Niko ne dolazi k Ocu osim preko mene." Jovan 14:6. JA SAM SVETLO SVETA. Isus je slomljen da bude Svetlo sveta, i da pati za naše grehe. Uzmite svetleće narukvice, savijte ih. One svetle u mraku kao Hristos."


Lomimo svetleće narukvice. Sećamo se da je Hristos svetlo sveta, ali i da kao što lomimo narukvicu, tako je isto naš greh slomio Isusa na krstu. 



soba 3: ISUS JE PATIO ZBOG NAS
Kod krsta. Kod krsta se oslobađamo naših greha. Zato vadimo kamenčiće iz obuće i ubacujemo ih u posude sa vodom. Komentar sa uputstva: "Slušajte zvuk vode. Isus je živa voda, došao je na zemlju da opere naše grehe i da nam večni život sa Bogom. On je platio cenu za naše grehe. Položio je svoj život za nas. Sedite i izvadite kamečniće iz cipela- dali vam je sada lakše? Više ne nosite greh sa sobom. Ubacite kamenčiće u tegle sa vodom, tako Isus pere vaše grehe." 
Porodice se mole zajedno kod krsta. Zahvalnost za Hristovu žrtvu koja nas je oslobodila od greha.



soba 4: GROB JE PRAZAN, ON JE ŽIV
Uputstvo: "Na ulazu u deo gde je Hristov grob uzmi ugalj iz kofe i drži ga u ruci. Pogledajte skeč i onda popričajte sa svojom porodicom šta ćete uraditi sa onim šta je Hristos uradio za vas. Priđite do groba, prazan je. Dotaknite platno na steni i o njega obrišite ruke, tako da je On naš crn greh obrisao, jer ga je uzeo na sebe. Pored je čaša sa slanom vodom. Uzmite gutljaj. Predstavlja suze prolivene jer je Isus umro za nas i suze radosnice jer je vaskrsnuo."



Fotografije: Ivana Veselinović
Uskršni događaj osmislili i realizovali učitelji nedeljne škole PHZ-a Novi Sad. Ponosni smo na vas! Izuzetan ste tim!

Ukoliko vam se dopao moj današnji tekst molim vas podelite ga na društvenim mrežama. Time mi činite veliku uslugu. Hvala vam. 

Takođe, da li pratite moje emisije na youtube? Zovu se Teologija uz jutarnju kafu. Prijavite se....




Нема коментара:

Постави коментар