Ako ste hrišćani - ne trebate nam - šokantna vest

Vest koja me je potresla, uzbudila. Lično me ne pogađa, dešava se u Njujorku. Ja sam u Novom Sadu. Potresa me uticaj koji vidim da dolazi...


Pisao sam puno o antihristu ovih dana, čak sam večeras pre ove vesti i govorio o toj temi u panel diskusiji na interenetu kao jedan od učesnika (EUS tribina na temu - "Da li živimo u poslednjim vremenima?"). Pokušavam da ukažem da postoji zavera iza naših očiju, samo da to nisu one o kojima buči internet. 

Zavera je zavera kada se ne vidi jasno, i malo se o njoj govori, iako je u medijima. Ako se oko nečega podiže buka, moje iskustvo jeste da je to uglavnom da se skrene pažnja sa važnijih tema. Dajmo ljudima "hleba i igara"....


Vest iz Njujorka - ne trebate nam

Portal The Stream je objavio vest iz Njujorka - "Poruka levice za Samaritan purse - vi ne možete biti hrišćani". Ne hvatam se za svaku vest, posebno ako ima političke naznake, proverim uvek vest, izvore. Kako izgleda vest je u većem delu zaista istinita, iako lično ne volim način na koji je napisana. 

Samaritan purse se uključio u borbu protiv Kovida-19 u Njujorku. Kao humanitarna organizacija, postavili su terensku bolnicu, u jednom od parkova u gradu. Bolnica je opremljena za pomoć obolelima, sa iskusnim lekarima koji su u Centralnoj i Zapadnoj Africi pomagali obolelima od Ebole, volonterima i medicinskim sestrama. Bolnica je postavljena po trošku same organizacije, finansirana novcem hrišćanskih vernika. 

"Samaritan purse" u našoj zemlji poznajemo po božićnim paketićima koja stižu Srbiju već dve decenije. U našoj zemlji je preko njih podeljeno nekoliko miliona paketića. Osim toga, u periodu posle bombardovanja, intenzivno su pomagali naš narod sa humanitarnom pomoći. 

Organizacija zasniva svoj rad na hrišćanskim principima. Znam to jer sam sarađivao sa njima. Tako i u ovom slučaju, radnici u bolnici su hrišćanski vernici, koji su potpisali načela verovanja organizacije, što je i logično kada radiš u humanitarnim organizacijama ili bilo kojom organizacijom. Volonteri prihvataju vrednosti organizacije u kojoj rade. 

Problem je nastao, što je deo tih izjava vere, da oni veruju da je brak zajednica biološkog muškarca i žene. Kada su to vlasti i mediji saznali (zbog protesta koji su održani pored bolnice od strane aktivista), nastao je haos. Pretnje, protesti, prozivanje političara i medija.

Dodatak, koji im je zasmetao, je bila i izjava da to što rade, oni rade da pokažu ljubav Isusa Hrista prema ovom napaćenom svetu i ljudima. Ta ideja, ujedno se nalazi i u samom imenu -  Samarijaninov novčanik - priča iz Novog zaveta, u kojoj Samarjanin pokazuje milost povređenom čoveku. 

Bitno je napomenuti, da oni nisu odbili da pomognu ni jednoj osobi, bez obzira da li je vernik ili ne, niti kakvo je njeno seksualno opredeljenje. Služili su svima. Ali krivi su što su hrišćani koji veruju u doslednost Svetog pisma. 

Proglašeni su onima koji šire mržnju (iako rizikuju svoje živote), koji nemaju mesta u Njujorku. To je izreklo više političara, pa čak i gradonačelnik je tražio da se preispita njihov rad. Mnogi su im zatvorili vrata za saradnju, mnogi su tražili da im se onemogući rad. Samo zato što veruju u skladu sa Svetim pismom.

Predsednik organizacije Samaritan purse, Frenklin Grejm, je dao izjavu o tome u sledećem tekstu. Hvala Bogu, ludilo nije pobedilo, nastavili su da rade...

Zašto me je ovo potreslo. Nisam veliki fan Frenklina Grejma, naprotiv. Ne volim njegovu povezanost sa političarima, desnicom, njegovu nepromišljenost u izjavama... 
Nisam ni pristalica desnice koja koristi ovaj događaj za svoju promociju. Politički mi je, najbliža ideja hrišćanskog socijalizma (iako nisam politički aktivan). Takođe, moram da priznam da ne znam sve detalje ovog događaja, zato ne želim da pišem dalje i prenosim citate.
Međtim, hrišćanin sam i brinem.

Duboko sam uveren da najveća opasnost po crkvu ne dolazi od teorija zavere kojima bruji internet. Dolazi od onih koji mrze crkvu Hristovu, zbog onoga šta ona jeste, i šta predstavlja. Tu antihrist seje svoje seme. Ako veruješ dosledno onome šta piše u Svetom pismu, postaješ nepodoban.
Beređi Dušan Bera


Da li pratite moju Youtube emisiju Teologija uz jutarnju kafu? Ako ne pratite i podržite...


3 коментара:

  1. Godinama slušam Frenklina Grejema i neke njegove izjave i aktivnosti su meni kao hrišćaninu bile sablazan i izazivale su u meni revolt i tugu. Toliko puta sam pomislio kako će nam sve to doći na naplatu, jer će se američki kulturni ratovi (u kojima je Frenklin kao sumanut učestvovao) preliti na hrišćane širom sveta i prišiće nama stvari sa kojima nemamo veze. Džaba meni što ni u snu nisam desničar koji podržava Trampa, liberali će „prvo pucati, a onda postavljati pitanja”. U svakom slučaju je žalosno što je Frenklin uprljao ovakvo divno delo kao što je Samaritan's Purse svojom političkom angažovanošću i niko ga u tome nije sprečio.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, potpuno se slažem. U njemu na žalost nema ni blizu mudrosti njegovog oca. Istina je da se situacija promenila, i možda bi i Bil pravio iste greške, ali ...

      Избриши
  2. Nazalost, od ljudi koji zive u Americi koji prate njihove medije, hajka je nastala jer kometarise Franklinova plata od 1.7 miliona dolara pa zato se nadovezalo i ostalo, pa ne veruju organizaciji. Trenutno u americkom drustvu se nesto desava na svim poljima i trenutno isplivavaju mnoge korupcije na svim nivoima pa je svako ko je na neki nacin pribavio bogatstvo stao na zulj americkoj javnosti. Tako, da je vise plata vodje organizacije srozala ugled, probudila gnev i trazio se razlog. Ovo mi govore nehriscani koji zive u Americi. A gnevni su i na jos jednu poduzu listu politicara....tamo je na polu velika kriza...

    ОдговориИзбриши