Božićni paketići iz Engleske - "Operation Christmas Child"

Simbol Operation Christmas Child
Simbol Operation Christmas
Child
Božićni paketići - "Operation Christmas Child". Ovaj tekst je o projektu organizacije Samaritians Purse - i podeli paketića u Srbiji. 


Ovih dana, kao i svake godine, pored moje kancelarije prolazi, stotine nasmejane dece. Razlog – šareni paketići u njihovim rukama. Dok to gledam, osećam se podstaknutim da napišem koju reč o tome, kako je sve započelo, pošto je naša crkva bila deo tog projekta od početka i u Novom Sadu je podeljeno do sada, za sve ove godine, preko pola miliona paketića (vrednosti oko 7,500,000 eura) .

Operation Christmas Child“ (Operacija Božićno dete, što je zvanični naziv projekta, koji ujedno katastrofalno zvuči na srpskom jeziku, pa ga nikada nismo ni preveli) jeste najveći svetski dečiji Božićni projekat. Stotine hiljada dece iz SAD, Velike Britanije, Kanade, Nemačke... pravi poklone za svoje vršnjake širom sveta. Od početaka 1990 godine, preko 81 milion paketića je podeljeno deci u 130 zemalja sveta. Samo u toku 2009. je skupljeno i podeljeno 8. miliona paketića.

Iza celog projekta stoji sledeća vizija: „Prikazati Božiju ljubav na praktičan način, svoj deci sveta koja su u potrebi, i zajedno sa lokalnim crkavama širom sveta podeliti Dobru Vest o Isusu Hristu.“ A kako je sve počelo? 

Kako je počeo projekat Christmas Child?

1990. godine, bračni par Dejv i Džil Kuk, evanđeoski hrišćani iz Engleske su gledali vesti u kojima su bila prikazana sirotišta u Rumuniji, neposredno posle Revolucije. Dotaknuti strašnim scenama, ovaj bračni par je odlučio da nešto preduzme. Zajedno sa svojim prijateljima skupili su nekoliko stotina paketića i odneli ih deci Rumunije i „Božićna priča“ je rođena.

podela Božićnih paketia u Rumuniji
Prvi konvoj u Rumuniji
Mnogi uviđaju veličinu ideje i 1993. godine „Božićna priča“ postaje deo organizacije „Samaritan Purse“ i te iste godine, u Engleskoj je skupljeno 28.000. paketića i poslato deci u Srbiji i Rumuniji.

U toku celokupnog trajanja programa, u Srbiji je podeljeno preko 3.500.000 paketića (vrednost oko 50 miliona eura). - napomena: program još uvek traje ali mi nismo više deo tog projekta. To znači da su brojke mnogo veće...


  • Imam molbu za vas. Podržite KaHristu tako što će te:
    1. Podeliti tekstove na društvenim mrežama
    2. Upisati se u listu čitalaca ovog bloga - opcija sa strane ili ispod teksta.
     

Kako nastaju Božićni paketići?

Antonov - najveći
transportni avion,
pun paketića.
Rumunija
Teško je zamisliti svu veličinu posla i hiljade i hiljade volontera uključenih u ovaj rad. Sve počinje obilascima škola i crkava i motivisanja dece da naprave paketiće. 

Milioni dece se odazivaju tom pozivu, kupuju poklone, ukrašavaju kutije, donose u škole/crkve. Odatle se ogromne količine paketića prebacuju do skladišta, gde hiljade volontera pregledaju sadržaj kako bi se izbegli zlonamerni pokušaji. 

Sve se onda tovari na kamione, avione, brodove i prevozi do distributera u zemljama, koji dalje usmeravaju paketiće u lokalnu crkvu. Lokalne crkve dalje organizuju podele, predstave i dele paketiće. Mislim da niko, osim samog Boga, ne zna koliki broj volontera učestvuje u ovom projektu. Možda je to projekat koji povezuje najveći broj evanđeoskih hrišćana u jednoj akciji, i celom svetu, koji trenutno postoji. Za Srbiju sam siguran da je tako, da ni jedna druga aktivnost ne poveže skoro sve evanđeoske hrišćane, kao projekat paketića.

Uticaj projekta Operation Christmas Child

Krajnje interesantno. Jedan bračni par, pre dvadeset godine, ispred svog televizora, potstaknut da uradi nešto, a danas: 
1. milioni hrišćana ujedinjeni u jednoj akciji;
2. milioni dece obradovani svake godine, nekima od njih to je jedini poklon; 
3. hiljade crkava pokrenute da organizuju nešto i objave Radosnu vest o Božijem delu na zemlji; 
4. Božija ljubav objavljena praktično deci sveta... 

A sve to jer jedan bračni par uznemiren scenama koje je video, nije pritisnuo drugo dugme na tv-daljinskom, i promenio tv-kanal, nego je video bol i odlučio da nešto učini i to je pokrenulo lavinu.

Volim sledeći citat od Bil Hajbelsa i rado ga koristim: „Crkva je nada za ovaj svet, jer koliko god da je veličina ljudske patnje, crkva (zahvaljujući Hristu) ima kapacitet da na taj problem reaguje i odgovori.“ A ceo kapacitet jeste u tome da obični ljudi, radi Isusa Hrista, u sili Duha Svetog, odazovu se potrebi oko sebe i reaguju. To je sila koja menja svet! 
Beređi Dušan Bera

Pretite naš Youtube kanal... Upoznajte nas. Siguran sam da će vam se dopasti to što vidite. 


Нема коментара:

Постави коментар