Koji je tvoj sledeći korak? - pismo pastora

Draga crkvo, prijatelji koji ovo čitate, neka vas Bog blagoslovi svakim razumevanjem, tako da mudro koračate kroz život, a posebno u ovim danima, ne pomračenog i zbunjenog uma, nego sa svakom jasnoćom. Blagosiljam vas napretkom u poslovnom svetu, otvrena vrata neka budu pred vama, a srce puno mira.

Konačno je došao i taj dan. Posle skoro dva meseca ponovo ćemo imati uživo bogosluženje. Nadam se da smo svima vama dobro služili online, ali iskustvo se svakako razlikuje. Moram priznati da je meni bilo teško da se skoncentrišem, fokusiram, dok sam propovedao samo u kameru. Falila su mi vaša lica...

Koji je tvoj sledeći korak?
Komad šalitre nastao topljenjem rude

Hvala Bogu, zaštitio nas je od scenarija koji je pretio. Dok smo gledali slike iz Madrida, Milana... nije bilo sve jedno. Međutim, završila se ta faza, nadamo se da se neće ni vratiti. 

Pitanje je šta smo naučili dok smo bili u karantinu? Da li je to bio period našeg rasta kao pojedinaca, ili period stagnacije ili još gore nazadovanja? Šta je vladalo našim srcima - strah, mir, radost, panika...?
Pitanja koja sam napisao nemaju nameru da osude. U nedelju sam propovedao o iskušenjima i veri. Propoved možete pogledati u sledećem linku, ako to niste učinili ili želite da se podsetite (a ujedno - počnite da pratite našu Youtube stranicu). 



Poruka koja je mene dotakla jeste pitanje prirode iskušenja. Naučio sam da na iskušenja gledam kao negativna, koja imaju za cilj da nas sruše, ili eventualno, kao pozitivan pristup, da mi imamo cilj da se odupremo iskušenjima. Međutim moja definicija iskušenja je bilo da su to stvari koje nas mame da pogrešimo ili odustanemo. 

Međutim Apostol Petar, u Prvoj Petrovoj, u prvom poglavlju, oslikava iskušenja kao sredstvo pročišćavanja naše vere: 
6 Tada ćete likovati, pošto ste sad zamalo, ako tako treba da bude, ožalošćeni različitim iskušenjima, 7 da bi se vrsnoća vaše vere našla kao dragocenija od propadljivog zlata koje se vatrom kuša, na hvalu i slavu i čast kada se pokaže Isus Hristos.

Apostol piše da se kroz iskušenja naša vera gradi, napreduje, postaje nešto dragoceno. Slika koju koristi jeste slika topljenja rude zlata. Ruda se topi, zlato odvaja a na površini ostaje šalitra ili prljavština. Zlato se čisti kroz vatru. Vera se čisti kroz iskušenje. 

U iskušenju mi prepoznajemo oblasti našeg života koje su slabe, falične, problematične. Cilj nije da kroz iskušenje budemo poniženi. Cilj je da se suočimo sa oblastima koje prepoznamo u iskušenju kao slabe, i ispravimo ih, ojačamo. Treba da postanemo bolji, ono što je Bog zamislio u Njegovoj promisli za nas. 

Moja pitanja o vama u karantinu zato nisu bila namenjena da izazovu grižu savesti. Pitanje je, šta ste otkrili u iskušenju karantina, izolacije? Da li ste otkrili oblasti gde treba da rastete? Oblasti gde, u sili našeg Boga, treba da pobedite? Setite se uvek - Bog ne dopušta iskušenje da padnemo, nego da kroz njega rastemo. Iskušenje je tu za naše dobro. 

Neprijatelj, naravno, donosi iskušenje da bi nas srušio, optužio i ponizio. Bog to okreće da bi nas podigao, opravdao i uzdigao. Piše da vera prokušana kroz iskušenje donosi u naš život - slavu, hvalu i čast na Dan Hristov. Vera iskušana i na kojoj smo radili postaje naša kruna koju donosimo pred Njegove noge. 

Zato ponovo pitanje - u kojim oblastima planiraš da rasteš? Šta će biti tvoj podvig za Hrista? gde planiraš da ideš korak dalje u vremenu posle Korone? 

Vizija naše crkve za 2020. godinu jeste da želimo biti "Crkva gde je rast izazov". Zbog karantina nismo stali, zapravo karantin nas je izazvao na sledeći korak rasta. Moje pitanja za nas su zato sledeća:

  1. Da li si narastao/la u vremenu iza nas? Podeli svoje svedočanstvo, i ohrabri druge ako se to dogodilo.
  2. Da li ti je Bog nešto govorio u poslednjih dva meseca? Da li se to odnosi i na nas ostale? Ako da, ne ćuti, nego podeli sa nama.
  3. Da li si prepoznao/la oblast gde treba da rasteš? Strah koga nisi bio/la svesna/an? Greh koji se ponavlja? Lenjost? Gde je tvoj sledeći izazov? 
Pismo nas poziva na rast. Vizija naše crkve nas poziva na rast. Krenimo dalje...
Beređi Dušan Bera 

2 коментара:

  1. Korona je u mom domu donela neku vrstu odmora. Uspeli smo kao porodica da budemo duuuugo vremena skupa. Da se borimo skupa.
    Recimo u internet domacim zadatcima.
    Mi odrasli smo potpuno ne svesno smo poceli da se bavimo prokletstvima unutar domacinstva.
    Bog na se vodio u tom bojnom polju.
    Kroz Hoseu ili Osiju proroka iz S. Zaveta, uvideli smo da imamo problem odbacenosti. To nam je otkrila njegova zena Gomera.
    Pitali smo se sta to bi njoj da se nakon svega vrati u prostituciju.
    Odgovor je bio jako gadan.
    Tesko sam podneo upoznavanje sa zivotom Gomere.
    Tolika odbacenost....
    Eto, odmorili smo i zblizili se.
    Isus nam je obnovio odnose.

    ОдговориИзбриши