Božiji evangelizator Majkl Grin - čovek koji je uticao na mnoge

Božiji evangelizator Majkl Grin - čovek koji je uticao na mnoge


Tekst govori o Majklu Grinu, čoveku koji je uticao na mnoge, među ostalima i na mene. Upravo su mi javili da je završio trku na Zemlji... pa u njegovu spomen ovaj tekst.


""Izvinite. Mogu li da vas pitam nešto? Da li je taj čovek propovednik?" - pitala me je sestra u Oksford  Radcliffe bolnici.
"Da. Što pitate?", uzvratila sam pitanje.
"Pa, posle dugog dana, kada svi posetioci odu, ustane iz kreveta i ide iz sobe u sobu. Mislim da propoveda i moli se sa ljudima. Nikako ne možemo da ga zadržimo u krevetu. Samo što je preživeo sračni udar. Složi se sa nama, ali već za pet minuta je ponovo na nogama, i ide iz sobu u sobu. Ne možemo da ga smirimo."
Znam šta ga pokreće. Nazvao je našu studentsku grupu iz kreveta, jer nije bio siguran da će se ovaj put izaći iz bolnice. Rekao je: "Šta god da činiš Carrie, deli evanđelje na svaki način. Govori svima. To je najveća stvar koju možeš da uradiš u svom životu. Sledi Isusa, voli ga, i deli Njegovu poruku.""                            Priča preuzeta sa portala Gospel Life, 2017

Božiji evangelizator Majkl Grin - čovek koji je uticao na mnoge


In memory Michael Green

Majkl Grin, jedan od heroja hrišćanstva. Mojih heroja. Imao sam prilike da ga lično upoznam, i više puta slušam, pa čak i privilegiju da propoveda u Protestantskoj Hrišćanskoj zajednici. 

Šta reći o ovom čoveku? Napisao preko pedeset knjiga. Njegova knjiga "Evangelizacija u ranoj crkvi" je bila učenik o misiji za nebrojenim fakultetima (među ostalim i kada sam ja studirao). 

Kroz knjigu "Ko će pobediti: Hristos ili sotona?" učili smo o duhovnoj borbi u devedesetim, to je bilo jedina knjiga koju smo imali. Za nas je bilo otkrivenje videti anglikanskog sveštenika punog vere, iskustva u toj oblasti.

Pionir praktične apologetika - ne teoretske, nego praktične - stotinama puta je govorio u kafićima, barovima, studentskim menzama širom Evrope. Razvio je poseban način govora na te teme koji danas primenjuju nebrojene apologete širom sveta. No biografiju možete pročitati i na drugim mestima na internetu, njegova akademska dostignuća... ja ne bi posvetio tekst nabrajanju.


Šta je mene impresioniralo kod Majkla Grina?


Šta je mene impresioniralo kod ovog čoveka? Mnogo toga, ali bi posebno istakao sledeće tri stvari:

1. Majk Grin je bio ponizan čovek

Majkl je bio jako poznat govornik u hrišćanskim krugovima. Na konferencijama često poznati budu izdvojeni, teško dostupni... Svi žele da razgovaraju sa njima, i često nemaju vremena za nas "ostale".

Majkl je voleo da se druži sa ljudima, da čuje kroz šta prolaze, da u svakoj situaciji primeti čoveka i pokuša da mu pokloni neki duhovni poklon - savet, molitvu... Na konferencijama sam ga video kako sedi sa studentima ili mladim vođama i strpljivo sluša njihova razmišljanja, potrebe. 

Čovek velikog znanja, iskustva, uticaja, ali jednostavan u govoru, skromno obučen... Uvek me je impresionirala njegova poniznost.


2. Strast

Čovek strasti. Slušao sam ga na konferenciji u Francuskoj, iste godine kada je preživeo srani udar. Govorio je o tome kako govoriti evanđelje na univerzitetima. Osamdeset i nešto godina, dok je pričao od oduševljenja je skakutao po bini... 

Slušao sam ga u klubu Rut 66, u Novom Sadu.  Događaj je organizovalo Evanđeosko Udruženje Studenata. Govorio je studentima neku evangelizacionu temu, zaboravio sam koju. Ponovo eksplozija strasti, oduševljenja Hristom. Videlo se da je Hristos njegov život 

Do kraja svog života na ovoj zemlji, Majkl je goreo strašću za Hristom i spasenjem ljudi oko njega. Pravi primer da vernici i u starosti plod nose od objave da je Gospod pravedan...


3. Posvećenost jednoj ženi

Majkl je ceo život bio veran njegovoj ženi, Rosmeri. Zajedno su služili studentima, bila mu je veoma slična. O njoj sam i napisao tekst pre nekoliko godina - Baka zmaj. Ista strast, isti cilj, ista posvećenost. U toku života su se usaglasili, radili kao tim...

Ove nedelje se u Srbiji obeležava Nedelja braka. Kada razmišljam o hrišćanskim brakovima, vidim ovaj par kao uzor koji želim da sledim.


Tekst Baka Zmaj možete pronaći na sledećem LINKU


Majkl je otišao Nebeskom Ocu. Završio je trku na zemlji sinoć. Sada je u prisutnosti Onoga kojeg je voleo svim srcem. Polako će mu se pridružiti i svi oni na koje je uticao za života... Biće to velik broj. A do tada, dopadaju mi se reči: Sledi Isusa, voli ga, i deli Njegovu poruku.
Beređi Dušan Bera

Da li pratite naš Youtube kanal? Ako ne, klinkite sledeći LINK i prijavite se... Svedočanstva, propovedi, Teologija uz jutarnju kafu....


2 коментара: