Priča o tri siromaha

Nazovimo ovaj tekst pričom o tri siromaha.



priča o tri siromaha

Priča o tri siromaha - prvi siromah

Prvi siromah, je čovek o kome verovatno nikada niste čuli, ili ako ste čuli, zaboravili ste njegovo ime. To je Timoti Henri Grej, američki klošar i beskućnik. 

2012. godine, pronašli su ga smrznutog ispod mosta, na mestu gde je provodio noći. Ta noć je bila previše hladna, i Timoti nije izdržao. Umro je u šezdesetoj godini, napušten, bedno, nedostojno čoveka, bez kreveta, verovatno gladan i iscrpljen. 

Posle njegove smrti, otkrili su da je 22 godine bio naslednik 19 miliona dolara, samo to nije znao, i zato taj novac za njega nije imao nikakvu vrednost. To je bio njegov novac, svo vreme njegovog beskućništva, i sve što je trebao da uradi je da nađe advokata i uzme ga. U momentima kada je bio gladan, smrzavao se, patio, imao je devetnaest miliona dolara, ali od tog novca nije imao nikakvu korist. (Pisao sam o ovom čoveku u tekstu: O klošaru koji je bio milioner... dvadeset mogu uspeha - klinki link i saznaj više)

Prvi siromah je bio SIROMAŠAN PORED BOGATSTVA.

priča o tri siromaha


Priča o tri siromaha - drugi siromah

Drugi siromah je BOGATAŠ KOJI JE OSIROMAŠIO. 

Pogađate na koga mislim? To je naš Gospod Isus Hristos. 


Iako Bog, i ima najčistije poreklo, došao je na ovaj svet kao osoba sumnjivog porekla – optuživan da je rođen iz preljube, da je sin rimskog vojnika... 



Iako Bog, kome je u nebu mu sve odavalo čast i okruživali ga anđeli, došao je na ovaj svet usamljen, ne u dvorcu, nego u zabiti Judeje. 



Iako Bog, i samim tim najbogatije biće univerzuma, nije imao ni krevetić da ga u njega polože. 


Iako Bog, i nebeske vojske su mu služile, i svemir je nastao na Njegovu reč - po rođenju, morao je da beži kao izbeglica u Egipat, kao onaj koji nema nikakvu zaštitu. 



Iako Bog, i vladar univerzuma, radio je teško, naporne poslove, celu svoju mladost i život. Najbogatije biće univerzuma, potpuno osiromašeno.


Podržite blog KaHristu - čitajte, delite i komentarišite tekstove. To nam puno znači. Hvala


Šta je drugi siromah učinio?

Filipljanima 2:6-11: „On, koji je u Božijem obličju, nije smatrao plenom svoju jednakost sa Bogom, nego je samog sebe učinio ništavnim uzevši  obličje  sluge,  postavši   sličan ljudima. Kada je po spoljašnosti postao sličan čoveku, ponizio je samog sebe postavši poslušan do smrti, i to smrti na krstu. Zato  ga  je  Bog  uzvisio  na najviše mesto i dao mu ime iznad svakog imena, da se na Isusovo ime savije svako koleno na nebu, i na zemlji, i pod zemljom, i da svaki jezik prizna da je Isus Hristos Gospod, na slavu Boga Oca.“ 

Teolozi su ovaj postupak nazvali samoispražnjenjem – pogrešno misleći da se Bog ispraznio na nivo čoveka. Pogrešno, jer Bog se nije ispraznio. Hristos je ostao Bog, ali je uzeo i prirodu čoveka- prirodu sluge. 

U maloj bebi je bio ograničen Bog u svoj svojoj punini. Bog se ograničio u siromaštvu čoveka Isusa, sina Josifa i Marije.


Priča o tri siromaha - treći siromah

I treća priča je o SIROMASIMA KOJI SU SE OBOGATILI

Njegova Božanska sila nam je darovala sve što je potrebno za život i pobožnost kroz spoznanje Onoga koji nas je pozvao svojom slavom i dobrotom. Time su nam darovana dragocena i najveća obećanja, da preko njih uzmete udela u božanskoj prirodi...“ II Petrova 1:3-4. 


Razmislimo prvo o nama

Nemamo ni jedno jedino pravo na Božiju naklonost, svojim grehom odrekli smo se te naklonosti. Duhovno posmatrano mi smo siromasi, Sveto pismo nas opisuje kao duhovno mrtve. Nema ni jednog jedinog razloga da bi nam Bog pomogao, ili bio zainteresovan za nas.


Razmislimo dalje o činjenici da je Bog uzeo i ljudsko obličje, i to radi nas

Da se osiromašio radi nas, nevrednih tog dela. Razmislimo i o činjenici da je radi nas, nevrednih, na kraju završio život na Golgotskom krstu. Svojom krvlju nas je otkupio od propasti. 


Razmislimo još i o tome šta nam je sve dao – sve što nam je potrebno za život i pobožnost, dao nam je puninu

Onima koji su bili duhovno siromašni, dao je sve blago duhovnosti. I ne samo to – nego nam je dao da imamo udeo u božanskoj prirodi??? Čudesno je pročitati te reči, kako se usuditi reći da ih razumemo? Da ja grešnik, ne samo da sam prihvaćen od Boga, ne samo da me duhovno obogatio, nego mi je dao udeo u Njegovoj prirodi? 

Od najvećeg siromaha, obogatio sam se. Od najvećeg siromaha, obogatio si se i ti brate, obogatila si se i ti sestro, time što si spoznala/spoznao Hrista. Ti si sada siromah koji se obogatio. Ili možeš to postati.


Moguće je biti bogat, a živeti kao siromašan


Moguće je umreti u siromaštvu pored svog bogatstva koje imaš. Prvi siromah iz ovog teksta to pokazuje.

Pitanje je ko bi to želeo? A duhovno siromašan? Kako živimo, kako razmišljamo, koji stav zauzimamo? Stav siromaha ili stav bogataša? Kako sebe gledam – kao siromaha? Obespravljenog? Potlačenog? Ili kao biće koje ima udela u božanskoj prirodi?
Beređi Dušan Bera

Da li pratite naš Youtube kanal? Možete to učititi ako kliknete sledeći LINK i prijavite se na opciji subscribe.
Ovih dana se bavim pitanje Svete Trojice...





Нема коментара:

Постави коментар