Bes, žalost i odluka - osećanja zbog smrti jedne narkomanke

Bes, žalost i odluka - osećanja zbog smrti jedne narkomanke


Pripremam propoved za sahranu. Pokojnica je mlada, svega 26 godina. Umrla je od posledica drogiranja. Gangrena na mestu uboda igle u nogu koja nije bila tretirana na vreme. Umrla je u zatvorskoj bolnici... 

Danas treba da je sahranim. Narkomanka... Ne. Čovek, ljudsko biće, ona za koju je Hristos umro...

Kraj života

Heroin je pobednik u ovom slučaju. Kada god čujem da je neko završio život zbog heroina u meni se bude nekoliko osećanja. Koja osećanja se bude u meni? Bes? Da.... Žalost - takođe.... Ali i odlučnost. 

Osećanje koje izbija - Bes

BES - jer je heroin pobedio. Zlo je u jednom životu nadvladalo. 

BES - zbog naše slomljene prirode, koja omogućava da budemo zarobljeni i koja nas vodi u grob. Znaš da te nešto uništava a sve jedno to uzimaš. Znaš da te nešto ubija a ne možeš bez toga. 

BES - jer znaš da si nesretan zbog toga što uzimaš, a sa druge strane izvor tvoje nesreće postaje jedini izvor sreće (tih kratkih pola sata ili koliko god) dok potraga opet ne krene. 

BES - jer je to krug koji uništava, krade ljudskost i svako dostojanstvo čoveku, a na kraju grob. Kako je to rekao Biskup Royl "Svaki grijeh ima puno nesretnih zarobljenika vezanih lancima za ruke ili za noge. Jadni zarobljenici hvališu se svojom neograničenom slobodom a ne postoji veće ropstvo od njihovog. Grijeh je najteži od svih gospodara. Jad i razočarenje, očaj i pakao su jedina plaća koju grijeh isplaćuje svojim slugama." I zbog toga sam besan.

heroin

Žalost - Osećanje koje je pritajeno

ŽALOST - jer je heroin pobedio a postojao je izlaz. Hristos koji je umro na krstu da slomi okove naših greha. Mogla je biti slobodna, radosna, puna života samo da je prihvatila Njegovu slobodu. 

ŽALOST - jer znam da je sloboda moguća, družim se sa momcima i devojkama koji su godinama slobodni i koji žive pobedonosan život. Znam da je tako, svaki dan sam sa momcima koji se bore sa heroinom u Centru Duga (reh. centar za heroinske ovisnike) i vidim u njima neverovatnu promenu kada dožive susret sa Vaskrslim Hristom. 

zavisnostŽALOST - jer vidim nadu u njima kada dožive Njegovo bezuslovno prihvatanje, ljubav, oproštenje i šansu da počnu život iz početka. I zato sam žalostan, ova životna priča je mogla drugačije da se završi!!!

Odluka - osećanje koje izbija i pobeđuje

ODLUČNOST -  jer je heroin pobedio, ali ne pobeđuje uvek!!! Postoji izlaz. Može se doživeti sloboda. 

ODLUČNOST - svaka osoba kojoj se pomogne je jedna velika pobeda. Kažu da ne postoji veća zavisnost od heroinske (što nisam sigruan da je tačno), ali Hristos je veći i jači i moćniji od heroina. O Hristovom delu - pročitajte u tekstu - Zašto je Isus umro?

ODLUČNOST - moj Gospod Isus Hristos je rekao ja sam došao onima koji su slomljenog srca, zarobljeni, slomljeni (Luka 4), i plakao je kada je video ljude bez nade (Jovan 19), i pozvao je nas da mi nastavimo Njegovo delo - doneti slobodu.

ODLUČNOST - jer u Isaiji proroku, Bog pita - koga da pošaljem, ko će da ide da donese vest. Isaija odgovara - evo idem ja, mene, mene pošalji (Isaija 6). Danas opet u mome srcu odluka "mene, mene pošalji".  

ODLUČNOST - za slomljene, za ranjene, za slepe, za izgubljene... narkomane, alkoholičare, bludnike ovog sveta!!! Poziv sam primio u posebnom događaju (Pisao sam o tome u tekstu - Slomljeno telo a moćnije od mnogih - vidi link).

Koja osećanja to budi u vama? Napišite šta mislite da bi ste vi doživeli?

PS: Ako vam je moj današnji tekst bio od koristi, podelite ga na društvenim mrežama... i prijavite se u listu čitalaca ovog bloga. Hvala. 

Beređi Dušan Bera 

Da li pratite naš YOUTUBE kanal? Ako ne pratite. Povremeno objavljujemo i životne priče onih koji su pobedili heroin i zavisnost, kao što je sledeća priča. 




1 коментар:

  1. Pripremam propoved za sahranu. Pokojnica je mlada, svega 26 godina. Umrla je od posledica drogiranja. Heroin je pobednik u ovom slučaju. Kada god čujem da je neko završio život zbog heroina u meni se bude nekoliko osećanja...

    ОдговориИзбриши