Tresla se gora, rodio se miš - pokušaj Evropskog parlameta da zaustavi progonstva hrišćana

Pre više godina, tačnije 2013. godine, pod utiskom članka o debati u Evropskom parlamentu napisao sam članak po imenom: Velika, velika promena u religijskim slobodama.

Statua u crkvi na Šri Lanci,
poprskana krvlju mučenika u
bombaškom napadu

Tekst je preneo vest sa bloga Evropske Evanđeoske Alijanse.


Velika, velika promena u religijskim slobodam 

Tada je napisano:

"Evropski Parlament- najsnažnija odluka ikada doneta
20. januara 2013. u Strazburu, Evropski Parlament je usvojio rezoluciju podržanu od velike većine članova Evropskog Parlamenta, a kojom se osuđuje porast progonstava nad hrišćanima, uglavnom na Srednjem Istoku. Za nas, to je više nego dobra vest, i to ne samo zato što Parlament zauzeo stav da hrišćane treba zaštititi i odbraniti, već i zato što vidimo kako se atmosfera menja.

Obično, kada se diskutuje o problemima hrišćana, to dovodi do sukoba mišljenja. Jedni podržavaju hrišćane zbog svog snažnog uverenja u slobodu ljudskih prava, a neki jednostavno zato što su hrišćani. Drugi se ne podržavaju njihove razloge, često iz uverenja  da hrišćani nisu jedini koji su progonjeni, dok su drugi uvereni da to i nije neki ozbiljan problem. Ovoga puta to nije bio slučaj.
... 
Čak i najuporniji sekularisti i ateisti su, ovoga puta, izjavili da će dati najjaču podršku hrišćanima. Nekoliko njih je čak prisustvovalo i bdenju uz sveće (kratka komemoracija) u glavnom dvorištu zgrade Evropskog Parlamenta. Da, vidimo znake nade, Bog je na delu, čak i na mestima najviše moći.
...
U svom odgovoru na nasilje, Savet je naglasio da je sloboda religije ili verovanja univerzalno ljudsko pravo, što znači da „svim ljudima koji pripadaju religioznim skupinama i manjinama treba da bude omogućeno da praktikuju svoju religiju i praktikuju pobožnost slobodno, pojedinačno ili u zajedništvu sa drugima, bez straha od netolerancije i napada.“ 
Prema izjavi ministara, religijska sloboda je suštinski vezana za ostala temeljna prava, kao što su sloboda izražavanja, i doprinosi izgradnji demokratije i pluralističkog društva. Prema tome, dostizanje pune religijske slobode u svim delovima sveta je važan cilj za EU, a naročito u zemljama trećeg sveta, i svoj doprinos će ostvarivati bilateralno ili multilateralno, kao i kroz inicijative koje organizuju organizacije poput UN. "
...
Neka promena kao posledica ovog događaja? Kako ja vidim, najbolje se može objasniti lepim srpskim - tresla se gora, rodio se miš.


Evropski parlament i verske slobode - tresla se gora, rodio se miš

Uticaj odluke EP je minoran. Hrišćani su i dalje progonjeni širom islamskog istoka, ali i u mnogim drugim krajevima sveta. 




Genocid nad hrišćanima

Od početka 2019. napadi na vernike koji ispovedaju veru u Hrista je došao do genocidnog nivoa. BBC, u članku "Progonstva hrišćana, skoro genocid", prenosi analizu Britanskog ministarstva inostranih poslova. Zapanjujući je podatak da je u Iraku, uprkos prisustva evropske i američke armije, populacija hrišćana je sa 1,5 milion spala na 120.000. 

Progonstva su pokrenula masovni egzodus, a primećen je i porast nivoa nasilja, posebno nad ženama i decom, što do sada nije bio čest slučaj. 


Bombaški napadi 


1. Bombaški napad za vaskrs na Šri Lanci. Na uskršnje jutro, islamski teroristi su ubili preko 300 vernika u nekoliko crkava na tom ostrvu. 

2. Preko tri stotine hrišćana ubijeno u Nigeriji u februaru-martu mesecu 2019, izveštava Barnabasfound. Boko Haram u svojim napadima uništava čitava sela, ubijajući i silujući


Surova statistika

Statistika govori sledeće. Open dor, u svom izveštaju navodi sledeće podatke - prosečno u ovoj godini, svakog meseca:
  • 345 hrišćana je ubijeno zbog verskih razlog;
  • 105 crkava i crkvenih zgrada je spaljeno ili napadnuto;
  • 219 vernika je uhapšeno bez suđenja, i zatvoreno. 

Podržite blog KaHristu - Čitajte tekstove sa KaHristu. Zato postojimo. Ohrabrite i druge da to čine - komentarima, deljenjem i preporukom...

Moj zaključak - Šta uraditi kada progone hrišćane?


1. Činjenica je da se u političare ne može pouzdati. Jedina nada hrišćana je uvek bila u Hristu, i tako i ostaje. Poruka u poslanici Rimljanima, osmo poglavlje, jasno govori - samo u Hristu nadmoćno pobeđujemo, jer nas ni progonstva ne mogu rastaviti od njega.


2. Prva činjenica, da političari ništa uradili, ne znači da ne treba koristiti politički pritisak, i galamiti. Ako ćutimo, političarima odgovara, jedan manje problem sa kojim treba da se suoče. Međutim, primeri drugih nam ukazuju, samo ako galamiš, tvoj glas se i čuje. Mislim da nije ništa urađeno, zato što vernici ćute i puštaju da ih pregaze. 

O progonstvima sam već pisao u članku - Progonstva hrišćana kao znak istinitosti evanđelja (klikni link)

3. Molimo za progonjenu crkvu. Sutra to mi možemo biti ako se politička situacija promeni... Pre dva meseca uveo sam na naše službe redovnu molitvu za progonjene. Verujem da svaka crkva ima isti sveti zadatak - moliti za one koji pate.
Beređi Dušan Bera


Da li pratite moju emisiju Teologija uz jutarnju kafu? Svakog utorka u 9:30 na Facebook-u, a i na Youtube. Pratite nas...


1 коментар:

  1. Prevod teksta sa bloga Evropske Evanđeoske Alijanse - A voice in Europe http://avoiceineurope.tumblr.com/ . Blog prenosi vesti o socio-političkom angažmanu EEA, a posebno uticaju evanđeoskih hrišćana u EU. Tekst govori o donošenju rezolucije o progonstvima hrišćana.

    ОдговориИзбриши