Progonstva hrišćana kao znak istinitosti evanđelja

Tragovi eksplozije u Koptskoj crkvi
u Aleksandriji
Razmišljam i dalje o progonstvima hrišćana. Sinoć me je kontaktirala osoba koja poznaje ljude iz Aleksandrije. Kaže da je broj žrtava u napadu terorista na Koptske hrišćane u Aleksandriji mnogo veći i da je bilo više napada. Tvrdi da je broj žrtava više stotina ubijenih a da Egipatske vlasti prikrivaju istinu. Komentar događaja možete pročitati OVDE.

Danas čitam o neredima u Aleksandriji. Kopti se bune i demonstriraju, sukobi sa policijom. Nemci strahuju od napada terorista u Nemačkoj, policija čuva crkve. Postoje indicije da su planirani napadi na Koptske hrišćane za Božić. Tužno.
Uviđaj posle ubistva. Preuzeto sa
http://www.voanews.com/htm 

Još više me je međutim potresao današnji atentat na jednog muslimana. Usput sam na radiju čuo o tome. Ime mu je Salman Tasir, bio je guverner Penžaba, provincije u Teheranu. Ubio ga je njegov telohranitelj. Krivica? 

Suprotstavio se pakistanskom zakonu o bogohuljenju. Zbog ovog zakona, na smrt je osuđena Asija Bibi, majka maloletne dece, seljanka iz zabiti Pakistana. Njena krivica je bila to što je rekla da je Isus Hristos Gospod koji je vaskrsnuo, a da je Muhamed umro i ostao u grobu (pisao sam o tome u članku „Radost zbog smrtne kazne“ - pratite link). 

U zaštitu ove žene ustao je Salman Tasir i zato su ga ubili. Neka mu to Gospod uračuna u pravednost (iako ne verujem u spasenje kroz dela, neka mu Bog bude milostiv).

Razmišljajući o progonstvima od strane islamskih terorista našao sam i sledeće molitvene predloge (podaci koje navodim su rezultat istraživanja Komisije za Verske slobode Svetske evanđeoske alijanse - 2010-te.):

Irak
ocena verske tolerancije 7 (što je veći broj to je veći stepen progonstva hrišćana.)

Konflikti u Iraku su uzrokovali talase hrišćanskih izbeglica u Tursku, Siriju i Jordan. Molite se za one koji sad žive u izbeglištvu.



Iran 
Ocena verske tolerancije 7

U ovoj jedinstvenoj Islamskoj republici sveštenstvo ima glavnu kontrolu u politici. Zabranjeno je otvoreno svedočenje muslimanima i vladini špijuni nadziru hrišćanske grupe. Molite se da crkva ostane snažna.

Avganistan

Ocena verske tolerancije 6
Molite se za male hrišćanske crkve koje se suočavaju sa mnogim pritiscima, uključujući i protivljenja od strane radikalnih muslimanskih Talibana, i molite da prestane ekonomska i politička nestabilnost.

Pakistan

Ocena verske tolerancije 6
Islamski zakon i295c (Zakon o blasfemiji - bogohuljenju), diskriminacije ne-muslimana. Molite se za Hrišćane koji se svakodnevno suočavaju sa diskriminacijom u obrazovnom i pravnom sistemu kao i prilikom zapošljavanja.

Bangladeš
Ocena verske tolerancije 6
Molite se za hrišćane u seoskim oblastima koji se suočavaju sa diskriminacijom i sporadičnim slučajevima nasilja u ovoj predominantno muslimanskoj zemlji. Molite se za zaštitu hrišćana, ali i za one koji se opiru evanđelju.

Indonezija 
Ocena verske tolerancije 5
Militantne Islamske grupe su u nekim oblastima povele Džihad (Sveti rat) protiv hrišćana, ubijajući hiljade vernika i razarajući stotine crkava i domova. Molite se za hrišćane koji su marginalizovani u društvu.

Centralna Azija 
Ocena verske tolerancije 4-5
Molite se za hrišćane koji se suočavaju sa progonstvima u brojnim državama koje su nekada pripadale Sovjetskom Savezu. Pritisak dolazi od “stare garde” komunista i Islamskih ekstremista.

Maldivi 
Ocena verske tolerancije 7
Ova turistička destinacija u Indijskom okeanu je poslednje evangelizirano mesto. Postoji zakonska zabrana svake druge religije osim Sunetskog islama. Molite se da hrišćani imaju mudrosti kako da služe.

Saudijska Arabija
Ocena verske tolerancije 7
Molite se za crkve u S. Arabiji, gde su sve druge religije osim islamske zabranjene. Ko god ima bilo kakve veze sa Evanđeljem ili svedoči muslimanu suočava se sa zatvorom, proterivanjem, pa čak i smrtnom kaznom.

Sudan 
Ocena verske tolerancije 7
Dugogodišnji građanski rat između severa i juga završen je 2005. godine. Molite se da tada potpisani mirovni sporazum ostane nenarušen i za obnovu naroda. Pritisci na hrišćane koji žive na severu zemlje su veoma ozbiljni.

Nigerija 
Ocena verske tolerancije 5
Dvanaest severnih država u Nigeriji su prihvatile striktan šerijatski zakon, i hrišćani se suočavaju sa građanskim sukobima u nigerijskoj državi Plato. Molite se za hrišćane koji su izgubili svoje voljene u talasu nasilja.

Alžir 
Ocena verske tolerancije 5
Vlada je 2006. godine odobrila zahtev predsednika da se sve ne-muslimanske organizacije registruju i zvanično im se odobri rad. Molite se za mudrost crkvenih vođa.



Egipat 

Ocena verske tolerancije 5
Ustavom je data prednost muslimanima, a hrišćani se vode kao građani drugog reda. Poriče im mogućnost političkog angažovanja i diskriminisani su prilikom zapošljavanja. Posebno se molite za hrišćane koji imaju muslimansko poreklo i koji se suočavaju sa velikim pritiscima.

Severna Afrika 
Ocena verske tolerancije 4-5
Molite se za tamošnje hrišćane koji čine jedva primetnu manjinu među islamskim narodom S. Afrike. Često je nemoguće otvoreno svedočiti i mnogi vernici se sastaju u tajnosti.


Jedna misao me ne napušta. Mislim, iako ne mogu da tvrdim (nisam proučavao tu tematiku), da je hrišćanstvo jedina religija koja u svojoj svetoj knjizi i u svome učenju sadrži opomenu o progonstvu. 

Hristos govori svojim učenicima npr. u Evanđelju po Jovanu 15  „18 Ako svet na vas uzmrzi, znajte da na mene omrznu pre vas. 19 Kad biste bili od sveta, onda bi svet svoje ljubio; a kako niste od sveta, nego vas ja od sveta izbrah, zato mrzi na vas svet. 20 Opominjite se reči koju vam ja rekoh: nije sluga veći od gospodara svog. Ako mene izgnaše, i vas će izgnati…“. 

Čudan način da reklamiraš svoj pokret osim ako si potpuno siguran u istinitost onoga što propovedaš. Ja bi reklamirao kao savremeni TV-evanđelisti: "Poveruj i sve će ti biti sjajno, ni bolesti, ni siromaštva, ni nesreće." No Hristos kaže - jedna od posledica vaše vere, uz obilje blagoslova, biće i progonstva. 

Davno mi je jedna osoba rekla – „progonstva su znak Hristovog prisustva ovde na zemlji!“. Verujem da je tako, da zlo reaguje na istinu Božije ljubavi, i da progonstva svedoče u istinitosti Hristove spasonosne poruke. Jer da nije istina zašto bi to ikog uzbudilo, a još više zašto bi pokrenulo toliku mržnju. Hrist je živ!!! 
Beređi Dušan Bera

3 коментара:

  1. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  2. Razume vaše stanovište ali sam ubeđen da nasilje nije nikada ispravan odgovor na nasilje. Teško je razumeti svu kompleksnost terorizma i njegovog odnosa sa Islamom. Nije mi ni želja diskutovati o tome. No verujem da je hrišćanski odgovor uvek opraštanje i tolerancija. Prethodni krstaški ratovi su jedna od najvećih sramota hrišćanstva, ljaga koju ne možemo obrisati vekovima. Nadam se da do novih ratova neće doći.

    ОдговориИзбриши
  3. Ja ne priželjkujem rat, ali on je već počeo. Uskoro će se sukobiti krst i polumesec kao što su se ranije sukobili pentargam i svastika. Ja to gledam kao lekar koji posmatra pacijenta i zaključi da mu mora odseći nogu. Da li vi mislite da lekar uživa u odsecanju nečije noge? Naravno da ne uživa, ali je to POTREBNO ako mislimo da naša evropska civilizacija ne potone pod najezdom divljih islamskih plemena. To se već jednom desilo kad je rimslo carstvo propalo pod Hunima...mislim da divljaštvo ovaj put neće proći.

    ОдговориИзбриши