Izvrsnost u onome šta radiš - priča o Galeriji Matice Srpske

Izvrsnost u onome šta radiš - priča o Galeriji Matice Srpske


Izvrsnost - iz rečnika: (značenje izvedeno preko sinonima) besprekornost, perfekcija, besprimernost, uzornost, bez nedostataka, savršenost, neprikosnovenost, ideal. 

Hmmm... previše mi je perfekcionizma u toj definiciji. Što više vreme prolazi, manje cenim perfekciju, doživljavam je destruktivnom (pisao sam o tome u članku - 4 saveta kako savladati negativni perfekcionizam - klikni link).

Izvrsnost vidim drukčije.  Izvrsnost vidim tamo gde neko voli ono što radi. Ne mora biti perfektno ali se vidi ljubav. 
Izvrsnost je tamo gde se vidi strast za to što radiš, kreativnost. 
Izvrsnost vidim tamo gde neko stalno napreduje, pokušava da to što radi bude svaki put bolje, drukčije...


Kada putujem, a putujem često, pokušam da odvojim deo vremena da nešto naučim, vidim, doživim. Nekada je to avantura, drugi put doživljaj novog grada, istorija, ili umetnost. Takvi momenti ostaju urezani u mome umu...


Izvrsnost u Nacionalnoj Galeriji London

London. Nacionalna Galerija. Van Gog, Mone, Mane... slike od kojih zastaje dah. 

Ali nešto drugo mi stalno skreće pažnju. Dečica. Na sve strane. U školskim uniformama. Razne škole... Takođe i sa roditeljima. Ispred raznih slika, i učitelji/ce im govore o slikama. Mislim tada - to bi voleo da vidim i u Novom Sadu. 

Nije to samo do školskog sistema. Video sam to i na drugim mestima. Muzeji i galerije žele da vide decu. Nije problem buka. Nije problem ni što prave gužvu. Zapravu, svugde su sadržaji za njih, da nešto dotaknu, oslušnu... da im bude interesantno. Da se osete dobrodošli... Izvrsnost.

Izvrsnost u Galeriji Matice srpske Novi Sad


Novi Sad. Galerija Matice srpske. Neki dan sam, posle duže vremena, posetio ovu galeriju. I video izvrsnost

U subotu smo organizovali seminar "Hrišćanstvo i umetnost" u Protestantskoj hrišćanskoj zajednici. Govornici su bili Čarls Keli, teolog i slikar, (SAD/Letonija),  i Saša Nikolinović, pastor Evanđeoske crkve Sarajevo, takođe slikar. 

Goste vodim uvek da im pokažem nešto što će ih interesovati... ovaj put je loglično bilo Galerija Matice srpske. Neko vreme pratim šta rade na Fejsbuku, dopada mi se. 


Gde sam video izvrsnost? 


Osim u prelepim slikama, i lepo organizovanoj stalnoj postavci, čistoći prostora, za tako kratko vreme, tri stvari su mi se posebno dopale.

1. Soba za bebe i majke/tate - u Galeriji imaju sobu za decu, gde majke mogu dovesti decu da se igraju. Svakog utorka je ulaz u Galeriju za njih besplatan. Nazivaju to: Bebe u galeriji - prvi koraci u umetnosti. 

Komentar na Fejsbuku je: Sa željom da majkama pošalje poruku da su one i njihova deca važna publika... Izvrsnost. 

2. Tematska izložba "Mladi biraju" -  grupa od dvadesetak mladih srednjoškolaca je izabrala dela koja su njima bila značajna, skrenula pažnju... Izložba je nastala kao kraj Male škole muzeologije... 

Mladi su kroz tri teme predstavili umetnička dela koja se čuvaju u Galeriji: Vremeplov društva, Početak kraja i A ko sam ja? Kreativno i izvrsno. 

3. Ljubaznost - ljubaznost na svakom koraku, od ulaska u Galeriju, društvene mreže... Napisao sam recenziju na Google maps - odgovorili su u roku od par sati. Izvrsno.


Zašto pišem o izvrsnosti?

Volim izvrsnost. Smatram je važnom osobinom. Volim i da pohvalim izvrsnost, posebno kada je vidim u mom gradu. Molim za blagoslov nad Novim Sadom stalno, i kada vidim nešto dobro, želim to i da pohvalim i uočim.

Učim izvrsnost. Kada vidim izvrsnost pokušam da naučim nešto o tome. Ljubaznost u ophođenju. Kreativnost u pristupu mladima. Lepotu...

Težim izvrsnosti. Pokušavam da budem stalno bolji u onome šta radim. Ne perfekcionizam, nego napredak, svaki put malo bolje a da u isto vreme nisam frustriran zbog onoga šta sam do tada uradio.

Pozivam ljude na izvrsnost. Kako koristiti ono što možeš a da to bude bolje svaki put, da se vidi ljubav i strast... Verujem da takav stav vodi KaHristu...
Beređi Dušan Bera

Podržite blog KaHristu. To možete učiniti na sledeće načine:
1. Čitajte tekstove sa ovog bloga. Zato ih i pišem, da bi ih čitali i komentarisali.
2. Podelite tekstove na društvenim mrežama... 

Нема коментара:

Постави коментар