Zovite me Bera! Ili je vreme da nadimak ide u penziju?

Zovite me Bera! Ili je vreme da nadimak ide u penziju?


Nadimak mi je Bera. Nosim ga ceo moj život, srastao je uz mene. Da li je vreme da ga napustim? Pastore (tako zovu sveštenike u evanđeoskim crkvama) ne zovu po nadimku. 

Sećam se razgovora sa poznanikom (nekad bili i prijatelji). Živeo je u Novom Sadu, i tipično, novosadski, imao je nadimak. Odeslio se u svoje rodno mesto, u drugu državu. Sreli smo se na nekoj konferenciji (čuo sam da treba da postane pastor lokalne crkve), prišao sam mu radosno, oslovljavajući ga nadimkom. Pogledao me je ozbiljno, zauzeo distancu, i rekao mi: "Moje ime je..., a ne taj nadimak!" Pastore ne zovu po nadimku!

Kolomna, Rehab Centar

Zašto priča o nadimku - putovanje u Rusiju i Teen Challenge centar

Pastore ne zovu po nadimku... Ali zar to mora biti tako? Ovo pisanje je nastalo posle posete Teen Challenge centru u gradu Kolomna, Rusija. 

Crkva Reč Života Mosva

Putovao sam nedelju dana u Moskvu, crkva Reč Života.  Predivna crkva, ono što zovemo mega-crkvom. 5000 ljudi u centralnoj crkvi, sa još 29 lokalnih (zovemo to satelit crkve - koje su povezane sa centralnom) crkava u Podmoskovlju, Biblijskom školom, Rehab centrima za zavisnike, kuhinjom za beskućnike... Fascinantno iskustvo.  

Farma u Rehab Centru

Rehab Kolomna

Kao deo posete, posetili smo i spomenuti rehab. Nalazi se 100 km od Moskve, i mogu reći da je u pitanju sasvim drugačije iskustvo. Droge koje koriste Rusi su mnogo destruktivnije (zovu je so), mnogo su veće psihičke posledice, duži oporavak (posle dva meseca i dalje su u fizičkoj krizi neki od njih).... 

Govorili smo na njihovom jutarnjem i večernjem bogosluženju... Podelio sam propoved iz 130 psalma koju volim da govorim zavisnicima (pročitajte je OVDE). Ali dok sam govorio jedna misao mi je postala značajna...

Kolomna Rusija

Nadimak Bera je bio nadimak glupaka

Disleksija. Daltonizam. Naočare. Bobuljice - mitiseri. Višak kilograma. Loša slika o sebi... uf... dobro je da sam živ.

Nadimak Bera sam dobio jer sam gutao slova pri pisanju. Umesto Beređi, potpisao sam se Bera. Ostao sam Bera. Nisam nikada ni razmišljao o tome, ali nadimak je bio oznaka moje mane, neuspeha da učim da čitam. Bera je bio bez budućnosti. Pisao sam o tome (klikni link).

Kasnije je nadimak Bera bio oznaka moje pobune. Pisao sam nadimak sa velikim zaokruženim A na kraju, anarihija. Ali sa time je bio povezan i alkohol, i zavisnost...

Srastao sam sa ovim nadimkom toliko da nikada nisam razmišljao o samoj prirodi tog imena. 

Da li je vreme da ode u istoriju? U Moskvi su me znali kao Pastora Beru, tako su me i pozali napred na binu. Često bi se iznenadili kada bi čuli da je to moj nadimak. Pastori nemaju nadimke, zar ne? 


Nadimak Bera je simbol pobede!

U poslednje vreme razmišljam o tome da je moj nadimak promenio značenje. Postao je simbol pobede. Sa mojim obraćenjem - promenom koju je Hristos doneo u moj život - promenilo se i moje ime. 

Promena imena - promena identiteta

Često u Svetom pismu, Bog menja ime ljudima. Kifa postaje apostol Petar, Jakov postaje Izrael... Ime govori o duhovnoj prirodi osobe, o transformaciji, o budućnosti. Ime prorokuje i objavljuje. 

Dok sam govorio momcima i devojkama u Kolomni, moje ime je govorilo da nije istina da jednom zavisnik, uvek zavisnik. Govorilo je i o tome da nije istina da nema nade, jer je Bog promenio smer mog života. Nije istina i da ne može čovek da bude promenjen, Bog menja smer njegovog života. 

Podržite blog KaHristu:
1. Prijavite se na listu čitalaca ovog bloga!
2. Čitajte tekstove sa KaHristu
3. Delite ih na društvenim mrežama.

Svoje prošlosti se ne stidim, Hristom Isusom se ponosim!

Davno sam čuo ovu izjavu. Takođe od bivešeg zavisnika. To ne znači da je prošlost bila ispravna, nego da je Hristos promenio naš život. Ono što je nekada bilo je samo sećanje. Sada živi nova osoba, novi Bera, koji je promenjen od Hrista.

Ime Bera govori da ništa nije preteško našem Gospodu. Ostaje sa mnom. Zovite me Bera! Volim svoj nadimak. 

Priča koja sledi je jedno svedočanstvo koje nema direktnu vezu sa mojim nadimkom ali sam ga čitao ovih dana... prosto moram da je podelim, jer govori o promeni, o čudu Božijeg delovanja, novom identitetu.

U rehab Centru sa pastorom Artemom. Artem je bio heroinski zavisnik, da vodi crkvu


Da li je išta preteško našem Gospodu?


"Kasno, u nedeljnu večer u decembru 1987. telefonirao mi je čovek, koji je bio prisutan na večernjoj službi. Zvao se Džejms. Bio je glumac, glumio je takođe u ulogu profesora engleskog jezika u filmu "Grange Hill". U jednom trenutku se činilo kao da ima sve: prekrasnu suprugu, uspeh, slavu i novac. 
Godine 1986. supruga Ana ga je ostavila nakon tri godine braka. Pokušao je oprostiti svojoj supruzi, ali nije mogao. Osećao je da to ne može učiniti dok on sam ne doživi oproštenje. Taj dan se molio, kajući se za svoje grehe, zahvaljujući Isusu što je umro za njega i pozivajući Duha Svetoga da dođe i ispuni ga. 
Njegov život se promenio i mogao je oprostiti svojoj supruzi. U njegovo srce došla je čežnja za Aninim povratkom, ali ona nije htela. Živela je sa drugim čovjekom. Htela je razvod i započela je brakorazvodni postupak. Džejms i svi njegovi prijatelji hrišćani su počeli moliti za pomirenje u njihovom braku. . . Dva dana kasnije napisala je da ga ne želi videti.
Džejms je nastavio sa molitvom i tražio je Božije vođstvo. Osećao je da ako Ana želi razvod da će ga i dobiti. On je došao do tačke, kada mu je bilo važnije da ona nađe Hrista od samog obnavljanja njihovog braka. 
Poslao je njoj i njenom partneru dve ulaznice za nastup Bili Grejma u julu godine 1989. . . Tog dana je uvetna presuda u brakorazvodnoj parnici bila službeno obavljena. Ana je telefonirala Džejmsu i javila mu da bi ona želela da ide, ali da njen partner ne želi ići. Osećala se sigurna da ide sa njime jer je presuda bila donesena. U subotu uveče otišli su na Wembley.
Sledećeg jutra propovedao sam u crkvi na Onslow Squareu. Dok sam sedio u prvom redu, ugledao sam Džejmsa i Anu kako zajedno dolaze u crkvu. Nikada ih do tada nisam video zajedno. Došli su i seli su pored mene. 
Umirao sam od želje da čujem da li je Ana istupila napred na Wembleyu i predala svoj život Hristu. Nisam želeo pitati direktno, ali znao sam da je padala kiša prethodno veče, pa sam upitao: 'Da li ste pokisli?' Ona je odgovorila: 'Da, pokisla sam kada sam izašla napred". 
Kao rezultat predaje svog života Hristu, Ana je napustila svoj vanbračni odnos i vratila se suprugu. Morali su na sudu povući uvetnu presudu u brakorazvodnoj parnici. Sudija je bio oduševljen a vratar je bio u suzama od radosti. Sada, šest godina kasnije, imaju dvoje dece i služe kao laici u crkvi.
U ponedjeljak 10.jula 1989. napisao sam ovo u svoj molitveni dnevnik:

Hvalim te Bože moj, za jučerašnji dan - najbolji dan kojeg se mogu setiti. Slavim te Bože zbog tvoje slave i sile i ljubavi. Hvala ti za Anu i njezinu odluku, da ode čuti Bilija Grejma. Hvala ti što je iskoračila napred. Hvala ti što je ostala te noći s Džejmsom. Hvala ti što je došla u St. Paul's. Hvala ti što je molila i molila. Hvala ti što se odlučila vratiti Džejmsu. Hvala ti što su ona i Džejms išli posle na ručak. Hvala ti na radosti što sam ih video zajedno. Hvala ti što si ti Bog, koji odgovara na molitve. Bože, ja te  toliko volim. Predajem se natrag tebi, da ti služim celim svojim srcem, celog svog života. 'Zar je išta preteško našem Gospodu?" Životna priča koju sam pročitao u knjizi "Isusov životni stil!" Nikija Gembla. 

Ne znam šta bih dodao osim "Zar je išta preteško našem Gospodu?" Zovite me Bera, jer moje ime nosi to značenje - Mom Gospodu ništa nije preteško.

Šta znači tvoje ime?
Beređi Dušan Bera

Da li pratite naš Youtube kanal? Na njemu se nalazi i moja životna priča


2 коментара:

  1. Pastore Bera, ne mijenjaj ime jer te tim imenom Bog prozvao... Njegov si. I dotaknuo si mnoge koji te vole zbog svega što ti jesi.

    ОдговориИзбриши
  2. Ne menjam... samo sam postavio sebi i Bogu to pitanje... i dobio odgovor.

    ОдговориИзбриши