Mir ljudima koji su po Božijoj volji (Evanđelje po Luki 2:14)

Anđeli u božićnoj noći pevaju: Slava Bogu na visini, a na zemlji mir ljudima koji su po Božijoj volji. (Evanđelje po Luki 2:14). O kakvom miru anđeo govori? Da budem jasan, znam biblijski ispravan odgovor (tragam za nečim drugim)...

Mir ljudima koji su po Božijoj volji (Evanđelje po Luki 2:14)

Šta je to mir (šalom) iz Evanđelja po Luki?

Anđeo govori o "šalom" - miru. Jevrejska reč "šalom", koja se prevodi rečju mir, je prebogata značenjem - osim mir, govori i o harmoniji, celovitosti, potpunosti, dobrostanju i napretku. 

Šalom je stanje mira sa Bogom, koje utiče na svaku oblast života osobe. Anđeo to i kaže u Božićnoj noći - šalom pripada onima koji su po Božijoj volji, onima koji Boga slede. 

Zašto "šalom" u momentu rođenja?

Zašto je "šalom" anđelov blagoslov u momentu rođenja Hrista Isusa? On je došao da nas pomiri sa Bogom, da reši stanje naše pobune, i dovede nas u stanje da možemo doživeti šalom u našim životima. 

Apostol Pavle govori o tome u Kološanima poslanici: 

21 Pa i vas koji ste nekada bili otuđeni i neprijateljski nastrojeni svojim smeranjem u zlim delima, 22 sada je izmirio smrću njegovog ljudskog tela, da vas svete, neporočne i besprekorne postavi preda se...

Njegovim delom mi smo izmireni...

Njegovim delom imamo mir sa Bogom... 

Njegovim delom imamo mir... 

O blagodatima Hristovog dela koje možemo videti u Njegovom rođenju pisao sam u više tekstova, a jedan od tih tekstova je: Zašto Božić - šta smo sve dobili kroz ova praznik? (klikni link da saznaš više)

Znam biblijsko objašnjenje ovih reči. Muči me nešto drugo...

Mir koji nedostaje

Apostol Pavle u Poslanici Filipljanima, drugo poglavlje, a povodom Hristovog rođenja kaže:

Filipljanima 2 - stihovi o miru među ljudima
1 Ako, dakle, ima kakve utehe u Hristu, ako ima kakvog ljubaznog ohrabrenja, ako ima kakve duhovne zajednice, ako ima kakvog unutrašnjeg saosećanja i samilosti, 2 ispunite moju radost - pa isto mislite imajući istu ljubav, duhovno povezani, mislima usmerenim na jedno. 
3 Ne činite ništa iz nadmetanja ili iz sujetnog častoljublja, nego u poniznosti smatrajte jedan drugoga većim od sebe, 4 ne gledajte svako samo na svoje, nego svako neka gleda na ono što se drugih tiče.
5 Imajte u sebi istu misao koju Hristos Isus ima; 6 on, koji je u obličju Božijem, nije smatrao kao nešto prigrabljeno - to što je jednak Bogu, 7 nego je lišio samoga sebe, kada je uzeo obličje sluge i postao sličan ljudima.
Mir ljudima koji su po Božijoj volji (Evanđelje po Luki 2:14)

Hristovo delo je nosilo ne samo mir sa Bogom, ne samo unutrašnji mir, nego i mir sa drugom Božijom decom... Apostol Pavle od 5 do 7 stiha piše o Hristovom rođenju, o tome da je Bog postao i čovek, pozivajući nas da imamo istu misao... a misao je oslikana i u prethodnim stihovima (1-4) - u odnosu ljubavi, načinu komuniciranja...

  • Podržite blog KaHristu:
  • 1. Čitajte tekstove sa njega - preko 400 tekstova.
  • 2. Delite i komentarištite na društvenim mrežama.
  • 3. Prijavite se u listu čitalaca. 
Apostol Jovan jasno govori da ne možemo reći da volimo Boga ako ne volimo drugo Božije dete, brata i sestru koji je pored nas. Ljubav i prihvatanje je standard... Zato me iznenađuje manjak tog mira među Božijom decom, a takođe manjak koji uočavam u sebi - taj mir koji bi trebao da vlada među ljudima po Božijoj volji. 

Kako slediti Hristov put mira?

Ključni saveti teksta iz Filipljana poslanice su smatram sledeći - mislimo kao Hristos u događaju njegovog rođenja, u samoj Božićnoj noći. Odrekao se svojih prava, položaja radi drugih; ponizio sebe da druge uzvisi. Prihvatimo te misli u naš život kao model po kojem živimo.

2019. godine sam kao moju novogodišnju rezoluciju, oblast gde želim da napredujem i rastem, usvojio nekoliko principa. Vidim ove reči kao više od rezolucije, vidim ih kao ispovest vere, prihvatanje verom onoga što Bog govori da treba da budem. Vera je gledanje u ono što ne vidiš, kao da je tu, i ispovest takve vere ima silu koja menja živote. Verom grabimo ono što nam pripada tj Bog nam daje...

Reči iz Biblijskog teksta sam preveo u principe i stavio ih prvo lice jednine. Novogodišnjo/Božićna rezolucija glasi ovako, a pozivam i vas da je prihvatite:

1. Ne činim dela iz nadmetanja ili sujetnog častoljublja, nego smatram druge važnijim od sebe; 
2. Ne gledam samo svoj interes, nego i na interes drugih;
3. Moj cij nije samo moje lično zadovoljstvo, nego i to da i drugima bude dobro; 
4. Moje odluke se vide na mojim rečima i delima. 

Amen 
Mir Božiji, Hristos se rodi, blagosloven vam Božić
Beređi Dušan Bera

Ako želite poslušati moju propoved, održanu na Božićnoj službi 6.1.2019. možete to uraditi ovde ili na našem Youtube kanalu. Govorim na slučnu temu.
U svakom slučaju vas ohrabrujem da pratite naš YT kanal. To nam puno znači.



1 коментар: