This is Us (serija) i pitanje: da li postoji savršeno srećna porodica

This is Us (serija) i pitanje: da li postoji savršeno srećna porodica

Prethodnih nedelja pogledao sam seriju This is Us. Inače sam ljubitelj drugih žanrova, ali mi je ova serija privukla pažnju unutrašnjom borbom aktera, kao i pitanjem da li postoji savršeno porodično okruženje. 


This is Us (To smo mi), dramska serija, koja se prikazuje na televizijskoj mreži NBC, od 2016. godine. Autor serije je Dan Fogelman. Američki filmski institut proglasio je ovu seriju najboljim televizijskim programom godine. 

This is Us (serija) i pitanje: da li postoji savršeno srećna porodica

Glavne uloge su: Milo Ventimiglia, Mandy Moore, Sterling K. Brown, Chrissy Metz, Justin Hartley, Susan Kelechi Watson, Chris Sullivan, Ron Cephas Jones, Jon Huertas, Alexandra Breckenridge, Niles Fitch, Logan Shroyer, Hannah Zeile, Mackenzie Hancsicsak, Parker Bates, Lonnie Chavis, Eris Baker i Faithe Herman

Sterling K. je za ulogu Rendala osvojio Zlatni globus i Emi nagradu, u kategoriji najboljeg glumca u dramskoj seriji.

Do sada je emitovano dve sezone ove serije, 2016. i 2017. Upravo, od septembra meseca se emituje treća sezona, koja je trenutno na sredini emitovanja. Ja sam je gledao ove zime, i ispratio sam sve epizode. 

This is Us (serija) - radnja

Radnja serije se vrti oko života nekoliko članova porodice, njihovih međusobnih odnosa, konflikta i unutrašnjih borbi. Glavni likovi serije su dva brata i sestra - Kate, Kevin i Rendal. 

Kate i Kevin su rođeni blizanci, dok je treće dete preminulo pri porođaju. Roditelji, Džek i Rebeka odlučuju usvojiti novorođenče, Rendala, crnog dečaka koga je otac ostavio pred vratima vatrogasnog doma. 

Svaka epizoda se odvija u dva različita vremenska perioda. Prvi period jeste roditeljstvo i veza Džeka i Rebeke i njihov pokušaj da maksimalno utiču na svoju decu i izgrade ih u zdrave ljude. Drugi period je sadašnjost i prati, sada već odraslu decu i njihove borbe. 


Izazovi sa kojima se suočavaju likovi u seriji This is Us

This is Us (serija) i pitanje: da li postoji savršeno srećna porodicaSvaki od troje dece se suočava sa posebnim izazovom. 
Kate muči prekomerna težina koja u potpunosti kontroliše njen život. 
Rendal se muči sa svojim identitetom, kompulsivnošću, periodično doživljava nervni slom. 
Kevin, uspešni glumac, ne uspeva da ostvari ni jednu dublju emocionalnu vezu, zavisnik je, i takođe je u potrazi za identnitetom. 

Priča prikazuje njihovu hrabru borbu, suočavanje sa prošlošću i izazovima. Nekada doživljavaju velike pobede, a drugi put velike poraze... i ovde stajem sa pričom, da vam ne pokvarim seriju. 


This is Us i KaHristu

Zašto je mene zainteresovala ova priča? Zašto pišem o njoj u blogu KaHristu? 

Reditelj, glumci, radnja... ništa nije sa stanovište hrišćanskog pogleda na svet. Međutim, mene fascinira razbijanje jednog stereotipa, i prikazivanje realnosti ljudskog života koju uočavam u radnji serije. 


Pitanje da li postoje savršeni roditelji?

Rebeka i Džek su po mnogim merilima savršeni roditelji. Provode kvalitetno vreme sa decom, trude se da im pruže svoj maksimum, saveti koje daju svojoj deci su stvarno dobri i svaka epizoda ima određenu poruku i mudrost u sebi koju je interesantno čuti. Odnos sa roditeljima predstavlja veliki izvor snage za likove u seriji. 

Međutim, iako bi mogli reći da su odrasli u dobrim porodičnim uslovima, ni jedno od dece nije izbeglo slomljenost, probleme, patnju i bol. Postoji momenat kada prihvataju da stvari nisu bile savršene u njihovom detinjstvu, ali u svakom slučaju porodica koja je prikazana u seriji je visoko funkcionalna. Međutim, ono što je istina, je da niko ne može izbeći slomljenost našeg ljudskog bića. 

I to je stereotip koji razbija ova serija - mit o srećnoj porodici. Sigurno je da stabilna porodica doprinosi dobrobiti dece koja odrastaju u toj porodici, mnoge studije ukazuju na to kao činjenicu. Međutim ne postoji savršeno okruženje, i niko ne može izbeći slomljenost... to je moja teza.


This is Us (serija) i pitanje: da li postoji savršeno srećna porodica


Podržite blog KaHristu:
1. Podelite tekstove na društvenim mrežama. Time mi puno pomažete.
2. Postanite čitalac ovog bloga.

Ljudska bića - priča o divinim ruševinama

Volim izjavu filosofa Frensis Šejfera - Ljudsko biće je samo divna ruševina. Šejfer vidi čoveka kroz sliku razrušenog zamka, zapravo ta misao mu je došla dok je putovao kroz Englesku, i posmatrao građevine. Video je lepotu originalne građevine, ali i uništenost. 

Takav je i čovek. Spoj lepote toga kako smo stvoreni, i unakaženosti grehom i padom. Čovek je spreman za velika dela i podvige, ali sa druge strane i velike zločine i moralna ponore. 


This is Us (serija) i pitanje: da li postoji savršeno srećna porodica
Spomenik Kafki u Pragu - sa
ranom i bolom
Franc KafkaKada je čovek sam, uvek je u lošem društvu. Problem je da bol nosimo duboko u sebi, i nije nam potreban niko da bi se rana stvorila. Neko je rekao (Beket???), Na ovaj svet sam došao sa lepom ranom, to mi je bila sva imovina. Svaki čovek nosi slomljenost sam u sebi.

Tako govori i Sveto pismo - Svi su sagrešili, i time su lišeni slave Božije. Rimljanima 3:23. Nema pravednog ni jednog...  Rimljanima 3:10 Ne postoji čovek bez rane. 


Dugo već radim sa ljudima, preko dvadeset godina sam pastor. Često susrećem ljude koji izgledaju savršeni, porodice koje izgledaju bez problema... ali kada se malo vremena provede sa njima, otkrije se svašta, i bol i slomljenost. Ne postoji savrešno srećna porodica. Svaka porodica ima svoju slomljenost. 

Postao sam roditelj kasno, sa trideset godina, smatram prilično zrelo doba. I supruga i ja želeli smo da našoj deci pružimo maksimum, ljubav, pažnju, vreme. Posle deceniju ipo, vidim mnoge greške, loše momente, loše uticaje... Niko ne može da izbegne slomljenost.

Odgovor za slomljenost otkriva Sveto pismo? Šta mislite koji je? Podelite vaše mišljenje...

Ovaj tekst je o slomljenosti... O rešenju možete pročitati u tekstu: 25-godišnjica lične vere: zašto mi hrišćanstvo nije dosadilo
Beređi Dušan Bera 

Da li pratite Youtube kanal Protestantske Hrišćanske zajednice... Ako ne, pritisnite ovaj link, i počnite da nas pratite.... 




Нема коментара:

Постави коментар