Zašto Božić - šta smo sve dobili kroz ovaj praznik?

Zašto Božić - šta smo sve dobili  kroz ovaj praznik? 

Šta je smisao Božića? Šta dobijamo kroz njega? Koji je dublji smisao ovog praznika?

Zašto Božić - šta smo sve dobili  kroz ovaj praznik? - Pastorovo pismo crkvi 2018

Zašto pisati o Božiću?

Draga crkvo, neka Ruka Božija bude nad vama, neka vas vodi i čuva, i neka Duh Božiji donese radost u vaša srca. Blagosloveni vam praznici. Neka vas Bog zaštiti od nepotrebnog stresa u prazničnim danima, i dopusti da praznike provedete u društvu prijatelja i vama dragih ljudi.

Puno pišem, snimam i govorim o Božiću. Možete pročitati neke od tekstova na KaHristu (lista tekstova - klikni link).

Nije uvek lako. Često doživljavam osudu od onih koji smatraju da je Božić paganski praznik. Više puta sam sebi postavio pitanje da li ti vredi? Jer iskreno, ne smatram to suštinskim pitanjem, niti sam spreman da ulažem energiju u raspravljanje i dokazivanje. Da li vredi onda raditi na nečemu što mi u očima pojedinih donosi lošu reputaciju „nebiblijskog“ učitelja?

Sa druge strane smatram značajnim vaša svedočanstva, o tome kako ste doživeli slobodu da proslavljate praznike kroz neki tekst koji sam napisao ili poruku. To me hrabri. Duh Božiji je duh slobode, ne pravila i ograničenja. Tako je lako skrenuti sa puta i duhovnost graditi na zabranama. To ne sme da bude naš put jer poslušnost je veća od držanja zabrana tj kontriranja-običajima što na kraju postane običaj.  


U čemu je značaj Božića?

Zašto Božić? Zašto razmišljati u tom danu, o rođenju? Jer ako ćemo iskreno – rođenje jeste čudo, ali je uobičajno. Svakog sekunda se neko rodi. Milioni beba su čudo.

U čemu je pravo čudo Božića?

Zapravo kada razmislimo, pravo čudo Božića je bilo čudesno začeće... rođenje je samo prikazalo plod toga da je Bog postao jedan od nas....

Ali... tu je i značaj Božića. Bog je postao jedan od nas, kao mi. Nije preskočio to da bude bespomoćna beba. Nije preskočio iskustvo prljave pelene, učenja da jedeš, da hodaš, da govoriš, da radiš... U svemu je bio kao i mi. Počeo je kao beba... Fascinantno kada razmislimo o tome, Stvoritelj Univerzuma, Silni Bog Jakovljev, Gospod nad vojskama, se „osiromašio“ (Filipljanima 2) u jednu bebu.

Propovedao sam u crkvi o tome... A onima koji su ga primili dao je moć da postanu Božija deca – onima što veruju u njegovo ime koji nisu rođeni prirodnim putem, ni od volje tela ni od volje muža, već od Boga. Jovan 1.12


Podržite Blog KaHristu, teko što će te:
1. podeliti tekstove sa njega na socijalnim mrežama - Facebook, Twiter... Čitajte tekstove sa bloga i preporučite nas drugima.
2. prijavite se na listu čitalaca ovog bloga. 


Posledice Božića? - Šta smo sve dobili kroz ovaj praznik?

Na kraju propovedi, iz Evanđelja po Jovanu, a na osnovu ovog stiha istakao sam sledeće posledice po nas:

Zašto Božić - šta smo sve dobili  kroz ovaj praznik? - Pastorovo pismo crkvi 2018

1. Sklonio je našu sramotu.

On je bio osramoćen da bi slomio osudu nad nama. Gde nema osude, sramota nema svoje uporište.

2. Promenio je naš identitet

Dao nam je identitet Božije dece. Više nismo pod intentitetom pod kojim smo rođeni. Naši preci su  bili  možda  alkoholičari ili  su  postojali  drugi  negativni uticaji, ali ti uticaji su promenjeni. 

Naše poreklo je sada besprekorno. Mi smo deca samoga Boga. Piše da nismo rođeni samo voljom čoveka, nego je Bog naš nebeski roditelj.

3. Dao nam je novi početak

Mnogi žele da počnu iz početka, ali to je privilegija Božije dece. Dat nam je novi početak, prilika da iznova gradimo naš život. Korak po korak. Iz početka, mudrije, sa vođstvom Duha svetog.

4. Dobili smo novi DNK

Ako nam je Bog otac, ako nismo rođeni samo voljom čoveka, mi imamo i novi duhovni DNK. DNK određuje puno toga: izgled, inteligenciju, konstituciju, sklonost ili otpornost za neke bolesti, pa čak i određene karakteristike našeg karaktera... DNK nasleđujemo od naših roditelja, i splet je njihovih naslednih osobina..

Ali ako je Bog naš Otac, onda imamo njegov DNK. Nebeski.

Kada razmislimo, mi ne možemo pobeći onome sa čime smo rođeni. Boja očiju, kose, mnogo toga nam je određeno. Nešto ne može da se primeni (fizičke osobine), ali druge stvari se menjaju kroz novi DNK... Nisi određen/a svojim zemaljskim poreklom, nego nebeskim.

Meni su doktori rekli da sam genetski predodređen da budem alkholičar. Ali Bog je prekinuo taj uticaj, kao i mnoge druge uticaje. Nisam alkohiličar, niti sledim navike mojih roditelja.

5. Nova priroda. 

Novi početak i Novi DNK, čini od nas to da smo novo stvorenje. O tome svedoči Apostol Pavle kada kaže – Ako je ko u Hristu, novo je stvorenje, staro je nestalo, novo je evo nastalo.

Nova priroda je priroda koja ne voli greh, koja želi da živi drugačijim vidom života, priroda slična prirodi Isusa Hrista.

6. Nadprirodnost. 

Nova priroda nosi u sebi i duhovni element. Novim rođenjem mi se rađamo duhovno, i postajemo deo nove stvarnosti. Često ne vidimo te uticaje oko nas, nesvesni smo toga, ali to ne menja činjenicu da smo počeli da živimo kao deo novog Kraljevstva, koje je po svojoj prirodi božansko...

Puno toga može da se kaže na ovu temu, ali ne želim da širim ovo pismo. Svaka od tačaka je posebna propoved za sebe. I sve to smo dobili jer je Hristos uzeo ljudsku prirodu, postao Bogo-čovek. On je uzeo našu prirodu, da bi mi mogli imati učešća u Njegovoj.

Zašto je Božić poseban praznik?

Zato je Božić poseban. Ne zato što slavimo rođendan, kako deci nekada govorimo, nego zato što obeležavamo momenat koji je suštinski za naše spasenje.

Naravno, bez krsta i vaskrnsuća, rođenje ne bi bilo posebno. Samo nebesko rođenje nas ne bi spasilo. Međutim, važi i obrnuto, krst i vaskrsenje su posebni jer je i rođenje bilo posebno. Bog je morao postati čovek da bi se mogao desiti nastavak na krstu.

Iz tog razlog, dragi moji, sretan vam i blagosloven praznik. Imamo veličanstvenog Boga.      

Neka vas Bog blagoslovi, voli vas vaš

Pastor Protestantske Hrišćanske  Zajednice:
Beređi Dušan – Bera


Ako želite proširiti vaše razumevanje ove teme, poslušajte i moju propoved na Youtube kanalu Protestantske Hrišćanske zajednice - Skandal Hristovog rođenja... I dok gledate, posetite naš kanal na sledećem linku, i prijavite se na njega... 


Нема коментара:

Постави коментар