Gradac na Fruškog gori - mesto gde su postradali prvi hrišćanski mučenici

Gradac u Fruškoj gori - mesto gde su postradali prvi hrišćanski mučenici 

Topografska mapa i kompasOvaj tekst je povezan sa avanturom Royal Rangera... Učili smo orjentaciju. Cilj nam je bio da dođemo do brda Gradac u Fruškoj gori. Na vrhu brda nalaze se tragovi drevnog utvrđenja. Moguće je da je u pitanju utvrđenje iz I veka, za koju je vezana priča o fruškogorskim mučenicima ubijenim od strane imperatora Dioklecijana u III veku... Šta smo doživeli i otkrili, o tome u tekstu. 


Kako se orjentiše u prirodi? - put do brda Gradac u Fruškoj gori

Avantura danas: učili smo da koristimo topografsku mapu sa Rendžerima. Mapa je veliki bauk za mnoge. Izgleda jako apstraktno, zbunjujuće čak. Kako preneti ono što vidiš na mapu...? 



Kako se orjentisati u prirodi?


Kako se snaći u prirodi? Ključ je u nekoliko premudrosti (tako ih ja zovem). Izgledaju jednostavno, čak i smešno, ali su osnova snalaženja u prirodi. Ako želiš da stigneš na cilj, moraš da:

1. Znati gde se nalaziš
2. Znati gde ideš 
3. Znati da čitaš mapu i koristiš kompas

Ništa posebno, ali zapravo suštninski. Kada se izgubiš ili lutaš po prirodi, najbitnije je da otkriješ gde se nalaziš. To radimo tako što koristeći mapu i kompas tražimo karakteristične tačke terena - raskrsnice, potoke, uvale, vrhove... i na osnovu njih tražimo gde se nalazimo na mapi. Ako želite da naučite, dobrodošli ste da nam se pridružite na nekoj od naših sledećih avantura. 

Nekada je potrebno neko vreme, čak i greška, i ponovni pokušaj, dok prepoznaš gde se nalaziš - ali to je osnova orjentacije. Na našem izletu, u jednom momentu, trebalo nam je pola sata da otkrijemo gde smo tačno na stazi (znali smo da smo na stazi pod imenom Put kestena, ali nismo znali gde tačno... - pomoglo nam je kada smo prepoznali reljef - uvala terena)...


Izvidjači na Orlovcu


Avantura Royal Rangera - potraga za rimskom tvrđavom na brdu Gradac 

Dugo sam već izviđač - Rendžer. Učestvovao sam u više obuka u orjentaciji. Čak jednom prilikom u Nemačkoj, prekrili su nam oči, odvezli kolima do nekog kanjona, dali izgorelu mapu i ostavili. Otkrili smo da su nas prebacili u susedni Luksemburg... O tome možete pročitati u tekstu Hotel od hiljadu zvezda (klikni link). 

Međutim, i pored svega toga, nisam bio siguran u sebe i moje poznavanje orjentacije. Mesto na kome sam učio je Gradac. O tvrđavi u šumi sam čuo na internetu, ali ni na jednom mestu nisam čuo dovoljno informacija da znam gde je to tačno. Pravi izazov i prilika za učenje... 


Putanja jedan - Gradac

Put do tvrđave GradacPrva dva puta sam pretrpeo poraz - uglavnom zbog grupe koja nije bila spremna da ide dalje. Oba puta pokušao sam da pristupim ovom mestu iz pravca Andrevlja i Doline kestenova. Treći put je bio uspešan - i to sa najmanjom decom... 

Za one koje interesuje putanja: Andrevlje - brdo Banoštorska boda - put prema Hajdučkom bregu - silazak u dolinu potoka Potoranj - uspon na Gradac. 


Putanja dva - Gradac

Posle toga, ovoj tvrđavi prišao sam iz drugog pravca, dolinom potoka iz pravca Letenke... Ne postoji staza - i bila je prava lekcija o tome kako koristiti potoke kao orjentire... Za one koji interesuje putanja: Letenka - brdo iznad potoka Pepeljara - silazak do potoka Potoranj - Gradac - povratak uz Pepeljaru... (staza je zahtevna ali kratka).

Putanja tri - Gradac

Treći put (juče), došli smo do Gradaca iz pravca Crvenog čota... inače najlakši put, nema ekstremnih uspona... Mi smo ga napravili težim jer smo do cilja došli preko Orlovih stena, zaobilazno... Za one koje interesuje putanja: Crveni čot - Orlovac - Kestenski put - Gradelj - Gradac.

Podržite blog KaHristu. To možete uraditi na sledeće načine. 

1. Podelite ovaj i ostale tekstove na društvenim mrežama. To je izraz brige. Na taj način omogućavate da se tekstovi vide.


2. Dajte vaš kredibilite ovom blog - prijavite se u listu čitalaca. Opcija se nalazi sa strane na PC ili ispod na mobilnom...

Gradac u Fruškoj gori 

O tvrđavi na mestu Gradac nema puno informacija. Zapravo ne može puno da se vidi. Na nekoliko mesta su arheolozi (profi arheolozi i pljačkaši) napravili preseke. Vidi se trag zidina grada, širine oko metar. Napravljene su od tesanog kamena spojene sa hidrauličnim krečem (u koji je zamešan šljunak i komadi opeke). Može se pronaći koja cigla koja je išla vrhom zidina. Naziru se takođe i neki ulazi, vrata, šančevi odbrambeni okolo grada... ali je uglavnom sve zatrpano i zaraslo u šumu. 


ostaci zidina

Ne može se sigurno tvrditi, ali verovatno se radi o rimskom utvrđenju iz prvog veka (neki naučnici smatraju da potiče iz Srednjeg veka). Smatra se da je u njoj tada boravila II kohorta Alpinorium equitata (kohorte su bile vojne jedinice koje su brojale oko 400-500 ljudi). 

Equitata je bio naziv za pomoćne jedinice pešadije zajedno sa koničkim eskadrionom. Alpinorium verovatno označava da je bila sastavljena od vojnika keltskog porekla iz oblasti Alpa (ili je jedinica učestvovala u osvajanju tog dela Alpa - nije jasno u literaturi koju sam pronašao). Međutim, moguće je da su bili posebno obučeni za borbu u šumi, brdima, planini...

Verovatni razlog za građenje utvrđenja je bilo čuvanje sporednih puteva, ali i obezbeđivanje linije snabdevanja u ratovima u Bačkoj (protiv Jezida). Utvređenje sigurno tu postojalo do IV veka. Prepostavljam da su ga onda uništili Avari i Sloveni... 



deo zidina gde je neko kopao
Zidine tvrđave... na mestu gde je neko kopao...

Mala tvrđava, interesantno mesto... šteta što nema volje da se ovakva mesta u Fruškoj gori srede, prikažu ljudima. Ovako ih posećuju samo zaljubljenici u Frušku, i divilji arheolozi... 


Gradac - priča o stradanju hrišćanskih mučenika

Legenda glasi - četiri kamenoresca tačnije kipara iz Sirminu - Klaudije, Kasotrije, Simproinan i Kostrat su bili izvrsni majstori. Car Dioklecijan ih je angažovao više puta. Prvi zadatak je bio da isklešu kip boga sunca na kolima sa čekiti konja i to od jednog komada kamena... odradili su posao odlično. 

Sledeći zadatak je bio da se na Debelom bregu (Mons Pinguis), negde na putu koji je povezivao Sirmijum (Sremsku Mitrovicu) sa Bononijom (Banoštorom), ukrasi hram. Kipari su imali zadatak da među ostalim stvarima izgrade figure posvećenje bogu ljubavi Amoru, boginji pobede Viktoriji, i bogu zdravlja Eskulapu. Uradili su sve osim zadnjeg kipa...

Car je tražio da završe zadatak, ali su oni odbijali... da bi na kraju bili pogunljeni 8. novembra 305. godine... Zašto su odbili baš taj kip? Kažu da su bili tajni hrišćani. Ali ta priča je jako čudna, jer za vernike svaki kip je bio problematičan. Verovatnije je da su u toku posla postali vernici, da su čuli priču o Hristu dok su radili, možda i od nekog vojnika u tvrđavi, i to je promenilo njihov život. Upoznali su pravog Boga, a ne kamene idole...

Ne zna se tačna lokacija hrama, niti mesta gde su pogubljeni, ali kao mogućnost se navodi Gradac, zbog kvaliteta zemlje u okolini tvrđave (da ne objašnjavam značenje reči, varijante...). 

Zašto sve ovo pišem? 
1. Smatram vrlinom poznavanje kraja u kome živiš...
2. Orjentacija u prirodi je zabavna...
3. Kraj oko nas ima mnogo mesta o kojima ništa ne znamo... uskraćeni smo za bogatstvo...
4.  Pismo nas poziva da se sećamo onih koji su dali život za veru u Hrista... takve stvari nas vode KaHristu...

Beređi Dušan Bera 

Da li znate koje sve resurse proizvodi Protestantska Hrišćanska zajednica? Pogledajte sledeći resurs - Cross.tv Nekoliko stotina audio snimaka naših propovedi. 

Ovo je vest od pre desetak godina... pa pogledajte... 

Draga braćo i sestre iz Protestantske Hrišćanske Zajednice iz Novog Sada, prijatelji i saradnici, obaveštavamo vas da je na sajtu cross.tv otvoren naš profil na kome ćemo ubuduće objavljivati audio i video zapise naših službi, propovedi, seminara. Adresa profila je: http://hr.cross.tv/profile/509009?go=about .

Preko profila možete poslušati (za sada) propovedi iz serije "Vera na delu" u kojoj obrađujemo starozavetnu knjigu Jošue sina Novinovog:
Propoved "Put uspeha - prvo poglavlje" - http://hr.cross.tv/73318
Propoved "Koliko je Bogu stalo do mene - drugo poglavlje" - http://hr.cross.tv/73188
Propoved "Kako koračati verom - treće poglavlje" - http://hr.cross.tv/73023
Propoved "Sila zahvalnog srca - četvrto poglavlje" - http://hr.cross.tv/73141

Ili video zapis sa seminara "Luzanski zavet kao osnova rasta evanđeoskog hrišćanstva u Srbiji". Govornik Lindsay Brown, generalnog sekretara Lozanskog kongresa za svetsku evangelizaciju - http://cross.tv/73090 .

Verujemo da kako budemo napredovali sa razvojem ove službe da će i snimci i materijali biti sve kvalitetniji.  

Нема коментара:

Постави коментар