Neprijatelj će navaliti kao reka, ali Gospod stoji nad poplavom - Vera na delu 57 dan

Neprijatelj će navaliti kao reka, ali Gospod stoji nad poplavom - Vera na delu, 57 dan. Razmišljam i dalje o prirodi poraza i izlazu koji nam je obezbeđen. U današnjem tekstu, želim da nam ukažem na najveću laž - da je zatvor još uvek zaključan... 

Na samim početcima mog putovanja vere, pre dosta godina, dobio sam knjigu „Nisam besan na Boga“, od Dejvida Vilkersona. Na kraju knjige se nalazio njegovo razmišljanje o padu. Osnova je bio stih: Jer će neprijatelj navaliti kao reka, a Duh će Gospodnji podignuti zastavu nasuprot njemu(Isaija 59,19). Drugim rečima, Gospod stoji nad poplavom.

Naš neprijatelj i njegovo oružje protiv nas
Realnost koju nas uči Sveto pismo, jeste da mi imamo neprijatelja, đavola koji na nas navali kao reka. Pismo govori da neprijatelj dolazi samo da uništi i ubije. 

Ali kako đavo to postiže, kako uništi neko Božije dete?  Kada o tome razmišljam uvek se setim velikog slikara Van Goga. Šta znate o njemu osim što ga danas smatraju velikim slikarem? Pre nego što se posvetio slikarstvu, Van Gog bio pastor, revnostan za Hrista. Izuzetan pastor, brinuo se požrtvovano za selo Petit Wasmes, ali je na kraju doživeo poraz, crkvene vlasti su ga odbacile. I tu je počeo njegov put u ludilo. Nikad više nije pronašao izlaz iz neuspeha.

Najače neprijateljevo oruđe je da nas ubedi da nema izlaza iz našeg pada, da smo gotovi, da nema povratka. Da je greška, poraz, promašaj, nešto sa čime ne možemo izboriti. Ali Gospod stoji na nad poplavom, on joj se suprotstavlja. I kada padneš on pruža ruku da ustaneš. 



  • Podržite blog KaHristu. To možete uraditi na dva načina:
    - Podelite naše tekstove na društvenim mrežama. Blog sadrši skoro 400 tekstova. Istražite ga.
    - Prijavite se na listu čitalaca ovog bloga. Opcija je ispod sličica čitalaca... 


Šta je problem sa grehom?
Jedna od najboljih definicija greha koju sam pročitao je sledeća - Greh je osobna reakcija protiv osobnog Boga. Greh reč koja pokazuje na pobunu, bezbožnost, neprijateljstvo. Greh nije samo negativni nego i neprijateljski stav prema Bogu. Greh je neprijateljstvo prema Bogu i zato Bog za greh ne gleda kroz prste, kako vidimo u knjizi Jošue u 7 poglavlju (objašnjenje događaja možete pronaći OVDE).

Posle poraza, rešenje koje je Bog tražio je bilo sledeće: "Gospod reče Jošui: Ustani! Zašto ostaješ tako licem prema zemlji? Izrailj je zgrešio, prestupiše savez moj... Zato sinovi Izrailjevi ne mogu odoleti neprijateljima svojim... jer ste pod prokletstvom; ja više neću biti sa vama, ako ne odstranite prepreku od sebe. Ustani, osveštaj narod. Reci: Osveštajte se sutra, jer ovako govori Gospod, Bog Izrailjev. Prepreka je među vama Izraeilju; nećeš moći odoleti neprijateljima svojim dokle ne ukloniš prepreku... Ko se nađe da je pod preprekom, spaliće se ognjem on i sve što je njegovo, jer prestupi savez Gospodnji i učini zlodelo u Izraelu." 10-15 stih. 

Posmatrajući odeljke iz Starog zaveta, mi dolazimo do zaključka da je Bog nemilosrdan prema onima koji greše. Ceo narod trpi zbog greha jednog pojedinca, a na kraju se Bog nemilosrdno razračunava sa njim. 

Naše razmišljanje je - ako je Bog tako nemilosrdan prema grehu, onda je i neprijateljev cilj da mi zgrešimo...  jer će Bog biti nemilosrdan i prema nama... zar ne? Ali Gospod stoji nad poplavom... 



Kako se suprotstaviti neprijatelju? 
Pre nekoliko godina imali smo organizovano čuvanje dece u na Alfa kursu, i deca su došla na temu šta uraditi ako đavo dođe na vrata. Odgovori su bili različiti, te oni bi ga sredili, te poslali bi Betmena..., dok jedan mali nije rekao „Ja bih poslao Isusa, Isus će ga srediti“. 

Ovaj dečkić od 4 godine je pogodio suštinu hrišćanskog života. Ako se oslanjamo samo na nas, potpuno smo izgubljeni. Rešenje je obezbedio Isus.


  • Više o tome kako Isus postupa sa nama kada zgrešimo, možete pronaći OVDE (jučerašnji članak).



Razgovarao sam sa jednom osobom o spasenju i Božijem gnevu, ona mi je rekla kako Bog ipak gleda kroz prste što se tiče našeg spasenja. Da Bog više nije isti, da ne postupa toliko strogo sa nama... 

Međutim čak i kod spasenja Bog ne gleda kroz prste. Naše spasenje je nekoga skupo koštalo – našeg Isusa. Njega je jako puno koštalo, smrti i poniženja, da bi za nas spasenje bilo poklon, dar. Zbog njegove žrtve, na koju se sručio celokupan gnev Božiji, mi smo pošteđeni. 

Šta znači da Gospod stoji nad poplavom? To da je Isus učinio ono što mi nikad ne bi mogli učiniti - pobedio je neprijatelja. Greh je već kažnjen... I zato, kao zaključak, neprijateljev cilj nije da mi pogrešimo. Njegov cilj je nešto drugo - da mi ostanemo da ležimo. Da poverujemo da smo poraženi. 

U materijalu Sloboda u Hristu, autor piše: Da li si ikada teško radio da dobiješ nešto što ti je već bilo dato? Možda nisi bio svestan da su zatvorska vrata već otključana. No dobra vest je (dobra vest – evanđelje) da je Isus otključao vrata. Ali, ako neprijatelj uspe da te ubedi da su ona još uvek zaključana, ti nikada nećeš moći izaći napolje. Neko je rekao da dve najveće greške koju hrišćani prave su: Prva, pokušavaju da dobiju nešto što već imaju, i druga, pokušavaju da budu nešto što već jesu

Neprijatelj će navaliti kao reka, nećeš uspeti uvek da se održiš, doživećeš poraz, ali Gospod stoji nad poplavom... Vrata zatvora su već otključana. Ustani i kreni dalje. 
Beređi Dušan Bera

  • Da li pratite naš Yotube kanal? Moja emisija se zove Teologija uz jutarnju kafu... Istražujem Isusove priče. Pordžite me tako što će te se subscribe (prijaviti kao pratilac)... 





Нема коментара:

Постави коментар