Kad zatrubi truba: simbolika trube u Starom zavetu - Vera na delu 51

Knjiga Jošue sina NavinovaKad zatrubi truba: simbolika trube u Starom zavetu - Vera na delu 51.
Truba je jedan od najstarijih instrumenata na svetu (možda su samo bubnjevi stariji). Forma se menjala, ali je zvuk trube uvek znak za značajna dela - juriš, postrojavanje, najava značajnog događaja, radost. Koja značajna dela truba najavljuje u Svetom pismu? I koja je njena simbolika?

U knjizi Jošue, 6 poglavlje, opisano je rušenje Jerihona (Objašnjenje o tom događaju možete pronaći OVDE). Šest dana su Judeji u tišini obilazili zidove grada Jerihona, a sedmi dan...
Sedam sveštenika nosiće sedam truba glasnih pred kovčegom; sedmoga dana obići ćete okolo grada sedam puta i sveštenici će trubiti u trube. 5 Čim zatrube trube glasne, čim čujete glas od truba, povikaće ceo narod iz glasa. Tad će zidovi gradski popadati i narod će ulaziti, svaki preda se.

Truba je zatrubila, zidine su pale. Čitao sam više puta komentare da su zidine pale zbog posebne rezonance zvuka... kao kada vojska maršira preko mosta pa rezonanca sruši most... ili operski pevač kada glasom razbije čašu. Međutim, nema potrebe za naučnom fantastikom u ovom slučaju. 
Trube koja su korišćene u ovom slučaju su imale posebno značenje. U Starom zavetu imamo opis dve tipa truba koje su korišćeni u verskim ceremonijama. 

Truba od srebra
U Četvrtoj Mojsijevoj 10:2 i 10 piše: Načini sebi dve trube od srebra, kovane da budu; njima ćeš sazivati zbor i zapovedati da polazi vojska... tako i u dan veselja svoga i na praznike svoje i početke meseca svojih trubite u trube prinoseći žrtve svoje paljenice i žrtve svoje zahvalne, i to će biti spomen pred Bogom vašim. Ja sam Gospod Bog vaš. 

Verovatno je ova truba ličila na fanfare. Njeno značenje je mnogostruko kako vidimo iz teksta - bila je znak za okupljanje ljudi. Pozivala je narod Božiji da krene na dalje putovanje, ili okupljanje radi dogovora. Takođe ona je predstavljala zvuk radost jer se Božiji narod okuplja. 

  • Podržite blog KaHristu tako što će te:
    - Podeliti tekst na društvenim mrežama
    - Prijavite se na listu čitalaca bloga KaHristu

Šofar
Druga vrsta trube koju su koristili Judeji je bila napravljena od izvijenog roga ovna, koja se naziva šofar. Šofar je mnogo češće korišćen, u skoro svim verskim proslavama, na početku proslave, a često i u toku nje, Judeji bi duvali u rog. 

Takođe  šofar je pozivao vojsku u rat. Zvuk roga bi plašio neprijatelje izraela.

Simbolika trube u Svetom pismu

Na videu možete čuti kako zvuči šofar... 




Zašto trube?
Prilikom Mojsijevog susreta sa Bogom na gori Sinaj, u momentu kada je sklopljen Stari savez i dat Božiji zakon, čuo se šofar - Treći dan, ujutru, munje zasevaše i gromovi zagrmeše, spusti se gust oblak na gori, i zatrubi truba voma jako (Izlazak 19:16). Truba je najavljivala dolazak Gospoda Kralja.

Jevreji su slavili prauznik koji su nazvali Praznik truba - o tome piše Treća Mojsijeva 23:23-25.  Tog dana Judeji nisu radili nego su se posvetili svetkovanju Boga. U toku Praznika truba duvali bi u šofar i u srebrne trube. Uloga trube je bila da objavi praznik ali i prisutnost Gospodnju.

Takođe, Apostol Pavle piše u Prvoj Solunjanima 4:16: Jer, sam Gospod će, na zapovest, na glas arhanđela, i na zvuk Božije trube, sići sa neba, i prvi će ustati mrtvi u Hristu. Truba u ovoj događaju će najaviti konačni dolazak Kralja, uskrsnuće mrtvih i suđenje ovom svetu. 


Knjiga Jošue sina Navinova

U događaju uništenja Jerihona, truba pokazuje da je Bog tu, kralj koji vlada je stigao. Izraelci svesni toga, počinju da viču i zidovi padaju na mestu. Bog je učinio čudo i predao ovaj grad u ruke Izraela. Velika pobeda.

Tri trube mog života
Dva puta sam posebno doživeo zvuk trube... a treći čekam.

Prva truba
Konferencija u Budvi, pre petnaest godina, nas tridesetak, obala mora, zima, more uzburkano. Slavili smo Boga. Dve sestre, su donele šofar. Kada je pesma slavljenja utihnula, čuli su se snažni talasi koji udaraju u obalu. I odjednom šofar je jeknuo. Zvuk talasa pomešan sa zvukom trube, naizmenično... neverovatno snažno iskustvo. U mislima mi je bilo samo: Kralj je stigao, pokloni mu se. Vladar neba i zemlje je među nama. Sudija i vladar je tu.

Druga truba
Konferencija u Kejp Taunu, 5.000 vođa, poslednji dan, Večera Gospodnja (pričest). Govornici su najavili Večeru Gospodnju, pročitali tekst iz Novog zaveta, i onda su odjeknule trube. Ovaj put su bile ceremonijalne trube, fanfare. Između redova plesači su počeli da prolaze odeveni u nošnje, noseći elemente Večere Gospodnje - hleb i vino. Jedan od najsnažnijih događaja u mom životu... U mislima mi je bilo samo: Kralj je stigao, raduj se.  Spasitelj je tu.



Treća truba
Zvuk te trube čekam. Nisam je još čuo. Ne znam ni kada ću je čuti. Ta truba će najaviti povratak kući, kraj i novi početak. Ne znam da li ću biti živ ili ne... ali znam da ću je čuti. Nju čekaju generacije vernika... Nadam se da ću tada misliti: Kralj je stigao, odmori se. Trka je završena. Tvoj Otac je tu. Da li je ti čekaš?

Ako vam je ovaj tekst pokrenuo neke misli, podelite vaše mišljenje u komentaru... 

Beređi Dušan Bera 

1 коментар:

  1. Zvuk trube je za mene nešto zaista posebno. Moj otac je skoro ceo svoj život svirao saksofon,nije truba,ali je duvački instrument čiji zvuk jako volim. Možda i zbog toga,kada čujem trubu u meni se meša osećanje ogromne radosti sa osećanjem uzbuđenosti. Više ne mogu čuti kako moj otac svira,ali će dolazak mog nebeskog Oca biti najavljen predivnim zvukom truba koji će se oriti celom zemljom.

    ОдговориИзбриши