Ne volite promene? Dobro došli u društvo. Ali zašto su ipak promene neohodne? (Jošua 3 - Vera na delu - XVI dan)

Šta je ludost?
Kažu da je ludost kada neko ponavlja isti postupak a očekuje različit rezultat. Drugim rečima, ako radiš na mašini koja proizvodi šrafove, ne možeš da očekuješ da sutra postane aparat za kafu, na jedan potez tvoje ruke - to je ludost. Mašina za šrafove proizvodi šrafove, a ako neko misli da samo snagom volje i odlukom može to da promeni mašinu za šrafove da pravi kafu, taj je lud.

Ludost je takođe očekivati da ponavljaš određene postupke u životu ili nastavljaš da razmišljaš na određeni način a očekuješ promenu u svom životu. Ako ponavljaš određeno ponašanje i razmišljanje dobijaš isti rezultat. Ako se hraniš nezdravo postoje posledice po zdravlje. Da bi promenio zdravstvenu situaciju moraš promeniti ishranu. Ne može se očekivati da nastaviš ishranu na isti način a da se zdravlje promeni.

Takođe, ako želimo promenu u našem duhovnom životu, moramo promeniti nešto - način razmišljanja ili naviku. Promena su uvek dešava kada se nešto promeni. Promena je takođe posledica rasta ili je zapravo rast promena u svojoj suštini. Kada rastemo, mi se menjamo...

Put promene u knjizi Jošue
U knjizi Jošue sina Navinova, treće poglavlje Jošua kaže narodu:
Posle tri dana vođe su prošle kroz logor i naredile narodu: Kada vidite sveštenike Levite, da nose kovčeg saveza Gospoda, Boga svoga, vi ćete krenuti s mesta na kome se nalazite i ići ćete za njim. Ali između vas i njega treba da ostane razdaljina od dve hiljade lakata. Ne približavate mu se. On će vam pokazati put kojim treba da idete, jer vi niste još nikada išli ovim putem. (2-4)

O tumačenju teksta u trećem poglavlju možete pročitati u mojim tekstovima: Koračati tamo gde nikad pre nisam bio i Kada Bog ćuti a neophodno ti je da ga čuješ. (vidi linkove)

Sada me međutim interesuju reči - "On će vam pokazati put kojim treba da idete, jer vi niste još nikada išli ovim putem". Bog vodi Izraelce stazom koju ne poznaju, i to ih vodi u sledeću etapu njihovog duhovnog rasta. Sledeći kovčeg zaveta oni hodaju putem kojim nikad pre nisu išli, prelaze reku Jordan i ulaze u obećanu zemlju. 

šta je vera?

Kako izbeći ludost? - hodati novom stazom
Ako mi uvek hodamo samo uhodanim stazama - nedelja crkva, mala grupa, uobičajni način na koji vodim moju svakodnevnu pobožnost ... da li možemo očekivati rast? Donekle, ali da bi rastao/la moraš zakoračiti van zone komfora. Verujem da Bog dovodi nekada nevolje u naš život samo da bi nas naveo da zakoračimo dalje u veri. 

Kažu da devedest posto naših dnevnih aktivnosti jesu navike. Naš mozak voli navike jer ne mora da ulaže trud da nešto učini. Zato je promena negativne navike toliko teška - naš mozak postaje naš neprijatelj. Odupire se novim stvarima svom snagom.

Rešenje je, predlažem, prihvatiti promenu kao stil života.  Trenirati naš mozak da zavoli premene. Verovati da je promena rast. Uvek ima nešto novo da se nauči, doživi, primeni... i uživati u tome kao u novoj avanturi. Uvek ima nova staza da se po njoj ide. Rutina nije loša, ali ako želimo dalji rast moramo iskoračiti iz te rutine.




Vera na delu? Vera na delu je život koji je spreman za promenu. Ako verujemo Bogu, onda i očekujemo da nas on vodi u nove oblasti. Naš Bog je veliki Bog - nemoguće je sve saznati, sve upoznati, uvek ima još nešto, a to nešto jeste nova staza za nas.

Vera na delu je takođe i život čuda, jer svako Božije čudo je za nas nova staza. Svako proroštvo, isceljenje, promena života jeste momenat kada hodamo novom stazom u veri. Zato je hrišćanski život i uzbudljiv. Zakoračimo stazom kojom nikada pre nismo hodali...

Ako vam se dopao moj današnji tekst, podelite ga na društvenim mrežama. To mi jako puno znači. Takođe, prijavite se na listu čitalaca ovog bloga.

PS. Da li pratite naš youtube kanal? Novi video svakih nekoliko dana. Prijavite se. (Propoved od nedelje - Berta Suvajdžić - Svi smo mi Timotej - I Timoteju 4)



Нема коментара:

Постави коментар