U poseti kod rodbine grofa Zinzendorfa

„Blaženi su mirotvorci, jer će se sinovi Božiji nazvati“ Matej 5:9

Grof Zinzendorf


Kastel, Nemačka, 14.06.2012., skup nacionalnih direktora za Alfa kurs. 


Organizator je porodica Kastel, stara, nemačka porodica. Bio sam u njihovoj arhivi, čuvaju podatke i dokumente od hiljadu petsto i neke, a pretke mogu da nabroje do 1054 godine. Održali se na jednom mestu 1000 godina.Sve prepuno istorije, ispred kuće vinova loza stara 400 godina, najstarija u Nemačkoj... Šalili smo se na račun Amerikaca, da je samo ta loza starija od Sjedinjenih Američkih Država.


Da li su kao porodica imali krize? I te kako. Česti sukobi oko imanja, nasledstva. Dešavalo se da umre naslednik, i braća kreću da se glože oko nasledstva. Nekada i ratuju, jer kada se u porodične odnose umeša interes često isplivaju najružnije ljudske osobine. 

I tu, u sukobe oko nasledstva, pre nekoliko stotina godina stupa na scenu jedan od heroja reformacije, grof Zinzendorf (1700-1760 g.). Iako nije bio u krvnom srodstvu sa njima, oženio je ćerku jednog od kastelskih grofova, poznavao ih i bio im rođak i posvetio se zadatku pomirenja. Pokazali su nam pisma koje je Zinzerdorf pisao u želji da pomiri dve strane zavađene porodice.

Čudesan čovek, kada god naletim na priču o njemu, uvek je sa time vezano i pomirenje.

U vreme verskih ratova i prognostva u Nemačkoj, Zinzerdorf je postao čuven po tome da je vrata svog imanja otvorio za različite protestantske grupe (potpuno suprotno tome kako su ostali plemići postupali), i naselio ih u mestu Berthelsdorf. 

Radilo se o grupama koje su nastale u reformaciji, ali su prihvatile radikalnu reformaciju, različite od mejnstrim crkava i često zbog toga bile progonjene ili od Katoličke ili Reformiranih crkava. Grupe su često teološki bile sukobljene i netrpeljive (kako samo mi evanđeoski hrišćani znamo da budemo jedni prema drugima). 

Da bi rešio problem Zinzendorf je pokrenuo diskusije na osnovu Svetog pisma pokušavajući da pronađu model na osnovu kojih bi mogli da žive zajedno, i polako, korak po korak su počeli da nalaze zajednički jezik. Kao vrhunac zabeleženo je da je u toku službe, Duh Sveti sišao na okupljene, dotaknuo ih i pokrenuo talas pokajanja i zbližavanja, što je rezultiralo nastankom Moravske braće, zaslužne za širenje evanđelja u SAD, a i za definisanje svega onoga što jeste ev. hrišćanstvo (molim sve crkvene istoričare da mi oproste zbog velikog uproštavanja celog događaja, ali ovo je blog, ne naučno istraživački rad). 

Sve to, zbog prilike za pomirenje! Zinzendof ne samo da ih je sačuvao od progonstva nego ih je smestio na isto mesto, i na kraju su se okrenuli jedni drugima, umesto jedni protiv drugih.

Da se vratim na priču o porodici Kastel. Kada pisma upućena radi pomirenja nisu donela ploda, Zinzerdof je došao u posetu, razgovarao sa porodicom i na kraju su se zavađena braća pomirila. 

Šta je uradio ne znam, ali od tog događaja porodica čuva posebnu tradiciju. Svako jutro, zajedno čitaju Sveto pismo. Već tri stotine godina, Sveto pismo jeste početak njihovog dana, od dana kada je došlo pomirenje. Logično je zaključiti da je to posledica načina na koji je Zinzendorf pomirio zavađene, koristeći Reč Božiju i ta Reč je obeležila istoriju poredoce Kastel.

Ovih dana su prestavnici 20 evropskih nacija, različitih denominacija u njihovoj kući, družili se, jeli i molili zajedno, kao jedna porodica. Porodica Kastel smatrala je za čast da nas ugosti, o svom trošku, prenoseći tradiciju započetu pre više stotina godina. Tradiciju Mirotvorstva.

A mene zapanjuje uticaj jednog čoveka. Kao eho koji se pojačava, tako je pokušaj pomirenja od strane jednog hrišćanina uticao na celu porodicu, usmerio njihov put ka Bogu više generacija, i naučio ih da i sami budi mirotvorci. Uticaj koji kroz vekove raste.

Sa druge strane moram priznati da često omalovažavam takve zadatke. Pomiriti nekoga, saslušati nekoga... uradim ih ali mnogo više cenim propoved, govore, prenošenje poruke spasenja... A mirotvorstvo? Mislio sam da nema veliki uticaj sve do sada. Video sam na delu zašto se mirotvorci nazivaju sinovima Božijim. 
Beređi Dušan Bera 
Imam molbu za vas, da li bi je prihvatili? Prijavite se na listu čitalaca ovog bloga. To mi puno znači...


Нема коментара:

Постави коментар