Pročitajmo Sveto pismo zajedno - za godinu dana!

Podvig. Zaboravljena reč u evanđeoskom hrišćanstvu. Pod uticajem ideala "Holivuda", udobnost postaje vrhunski cilj. Propovednici američkog sna (američko evanđelje prosperiteta) govore o lakoći života, udobnosti, bogatstvu i slavi. 

Prosperitet znači napredak, i napredovanje je biblijska reč, ali napredovanje u Bibliji govori o odricanju, o borbi. Ideja iza podviga u hrišćanstvu je pomeriti ličnu granicu, granicu svog iskustva u nekoj oblasti duhovnosti. Meditacija nad Božijom rečju, post, samoća i tišina, učenje Svetog pisma napamet, misijsko putovanje... Nazivamo to takođe duhovnim diciplinama. Cilj je dodati novo iskustvo svojoj duhovnosti i produbiti odnos sa Nebeskim Ocem. 


Zašto Biblija u godinu dana?

Ovaj blog je poziv na jedan duhovni napredak - da zajedno pročitatamo Sveto pismo u toku sledećih godinu dana. Naravno Sveto pismo možemo pročitati kao bilo koju drugu knjigu, i za to nam je potrebno nekoliko dana, ali ne govorim o takvoj vrsti čitanja. 

Biblija je Božija reč. Njena namera nije samo da zabavi, ili informiše, nego da nas upozna sa Piscem. Moj poziv je na fokusirano, molitveno čitanje Biblije, gde polako promišljajući čitamo.

A zašto je bitno pročitati Bibliju od korica do korica?

Razlozi su višestruki smatram:
  1. Svako Božije dete treba barem jednom da pročita celo Sveto pismo u celini. Tako dobijamo jasniju sliku poruke Svetog pisma. U savremenom svetu, čak i kod onih koji čitaju Sveto pismo vlada velika biblijska nepismenost. Jedan od razloga jeste "fragmentisano" čitanje Svetog pisma, sa fokusom samo na ličnu primenu. Poznavanje Svetog pisma ne spašava, ali znanje je bitno.
  2. Hrišćanstvo u svojoj suštini podrazumeva pomeranje granica. Hrišćanstvo 21. veka je mekano, nespremno za promene. Ovo je iskorak gde činimo suprotno tome.
  3. Suprotstaviti se uslovljenosti savremenog vremena koja nam krade koncetraciju, i svodi čitanje Pisma na kratke odeljke. Posmatrajte ovo čitanje kao vid duhovnog posta, suprotstavljanja telu i uslovljenosti. Jedna od posledica pojave interneta jeste gubljenje koncentracija pri čitanju dužih tekstova.
  4. Služenje Bogu - neka ovo bude naše duhovno bogosluženje, čitajmo zajedno Bogu na slavu.

Kako pročitati Bibliju u godinu dana?

Plan je sledeći:

  1. Sa zajedničkim čitanjem počinjemo 1. aprila 2023.. Zainteresovani mogu da se priključe i kasnije, prateći raspored koji koristimo za čitanje, sa ciljem da nadoknade delove tekst koje nisu pročitali.
  2. Predlažem plan čitanja Biblije koji možete pratiti na Google kalendaru - sledeći link: Biblija za godinu dana. Klikom na link možete videti šta je u planu za čitanje za svaki dan (kao i na slici 2.).
    Slika 2
  3. Ukoliko želite da pratite direktno kalendar (ako imate gmail adresu) i dobijate notifikacije svaki dan o tome šta je za čitanje, pišite mi na adresu: office@cfns.org.rs i ubaciću vas u listu pratilaca.
  4. Treći način na koji možete pratiti tekstove je lista koja se nalazi na kraju teksta. Mogu vam je poslati u PDF formatu ako mi pišete na gore naveden mejl.
  5. Plan čitanja je napravljen tako da se svakog dana u nedelji čita određena grupa knjiga iz Svetog pisma - ponedeljak Psalmi, utorak mudrosna literatura (Jov, Izreke), sreda su proročke knjige, četvrtak evanđelja, petak poslanice, subota Petoknjižje, nedelja istorijske knjige Starog zaveta. Svaka knjiga se čita od početka do kraja, dnevno po nekoliko poglavlja. 
  6. Predlažem vođenje dnevnika. Zapisi mogu biti jednostavni - datum, adresa pročitanog teksta, kratko sumiranje pročitanog i najznačajnija misao.
  7. Svakog dana pokušaćemo da napišemo tekst na fejsbuk grupi Protestantske Hrišćanske zajednice (klikni link OVDE). 

U nastavku sledi raspored čitanja po mesecima. 
Beređi Dušan Bera 






Нема коментара:

Постави коментар