Principi komunikacije

 Osnovne vrednosti crkvenih timova

Dokument pred vama su Osnovne vrednosti crkvenih timova. U pitanju je dokument vodilja, govori o načinu komunkacije koji želimo da razvijemo u crkvi, principi kako treba da razmišljamo.

Nastavak je prethodnog teksta - Mi ZAJEDNO pretvaramo san u akciju. Pregledajući dokumente crkve našao sam ovaj spisak vrednosti, i dalim ga u cilju boljeg razumevanja Protestantske hrišćanske zajednice. 

1 Starešine među vama molim ja, koji sam i sam starešina i svedok Hristovih stradanja i učesnik u slavi koja će se otkriti, 2 napasajte stado Božije koje je kod vas i nadgledajte ga ne prisilno, nego dragovoljno, kako Bog hoće, ne iz želje za sramnim dobitkom, nego u predanosti, 3 i ne kao gospodari nad onima koji su vam dodeljeni, nego budite primer stadu. 4 I kad se pojavi arhipastir, primićete slavni venac koji ne vene. 1. Petrova 5:1-4

1. Kada se suočimo sa velikim problemima težićemo da ne zavisimo o našoj sopstvenoj mudrosti i sredstvima i već ćemo se podsetiti da je Bog sposoban da uradi daleko iznad svega što mi možemo tražiti ili zamisliti (Efežanima 3:20).

2. Gledaćemo da delujemo u poniznosti i krotosti, sa strpljenjem, podnoseći jedni druge u ljubavi (Efežanima 4:2).

3. Brinućemo se da očuvamo jedinstvo duha u svezi mira (Efežanima 4:3).

4. Nećemo žrtvovati jedinstvo Duha Svetog zarad promocije naših ličnih ciljeva (Efežanima 4:3).

5. Setićemo se da su na suprotnoj strani problema isto tako osobe bogatstva Božije milosti i veličanstva njegove ljubavi (Efežanima 2:4)

6. Trudićemo se da rastemo u zrelosti i da našu zajednicu vodimo ka rastu u zrelosti, zajedništvu i poznanju Hrista (Efeženima 4:13)

7. Uvek ćemo nastojati da govorimo istinu u ljubavi (Efežanima 4:15, 25).

8. Kako bi bili  sigurni da ne govormo lažno ni o jednoj osobi, trudićemo se da razumemo jedni druge bolje tako što ćemo razgovarati direktno o problemu. (Efežanima 4:25,26)


 9. Težićemo da pričamo o drugima i drugima na zdrav način koji će biti na izgradnju i izgraditi milost. (Efežanima 4:29; Kološanima 4:6).

10. Radije ćemo dati ljudima korist sumnje nego da naprečac donose zaključke. (Efežamnima 4:27).

11. Pazićemo da ne govorimo ili delujemo u duhu gorčine ili klevete. (Efežanima 4:31).

12. Tražićemo neposredno rešenje problema/situacije gde smo osetili ljutnju (Efežanima 4:26).

13. Ozbiljno ćemo shvatiti našu odgovornost u zaštiti Zajednice od lažnih učitelja; i to ćemo činiti u duhu poniznosti, znajući da smo i mi sami skloni greškama. (Dela 20:30; Eežanima 4:14).

14. Daćemo iskrenu i poštenu procenu naših osećanja da bi izbegli da učinimo bilo šta iz sebičnosti i pustih želja. (Efežanima 5:15,17;Filipljanima 2:3,12)

15. Prepoznaćemo da je naše jedinstvo Satanin cilj napada i da svi konflikti imaju elemenat duhovne borbe. (Efežanima 6:10-20)

16. Težićemo da živimo prema vrednostima Hristovog Jevanđelja da bi ostali čvrsti u jednom duhu, jednoj misli zajedno se boreći za veru u veru u Jevanđelje. ( Filipljanima1:27)

17. Očuvaćemo duh poniznosti  i druge smatrati važnijim od nas samih i njihove interese stavljati ispred svojih. (Filipljanima 2:3,4)

18. Reč Božija, Sveto Pismo, je standard prema kojem ćemo procenjivati naše misli i dela. (Dela 20:32).

19. Shvatajući činjenicu da smo odgovorni Hristu, mi ćemo ozbiljno shvatiti našu odgovornost da vodimo svojim primerom. (1. Petrova 5:3)


 20. Nećemo dozvoliti ogovaranje, klevetanje ili manipulisanje ni nama ni Zajednicom. (2. Korinćanima 12:20; Efežanima 4:31)

21. Nećemo dozvoliti da podele ili duh razdora postoji unutar odbora ili unutar Zajednice. (1 Korinćanima 1:10)

22. Nećemo dozvoliti da postanemo tako koncentrisani na posao vođenja Crkve da zapostavimo ličnu uključenost u živote ljudi (Dela 20:28; 1. Petrova 5:2)

23. Bićemo oprezni i nećemo prihvatiti neosnovane optužbe protiv starešina ili pastora. Pozabavićemo se optužbama direktno, brzo i nepristrasno. (1. Timoteju 5:19-21)

Beređi Dušan Bera  

 

Нема коментара:

Постави коментар