Andrej Rubljov - razmišljanje o njegovoj ikoni Svete Trojice iz ugla protestantskog vernika

Andrej Rubljov - razmišljanje o njegovoj ikoni Svete Trojice iz ugla protestantskog vernika 

Sveta Trojica su jedna od suštinskih doktrina ili učenja hrišćanstva. Najveći sabori crkve, odluke, kao većina podela crkve, su nastali iz sukoba mišljenja oko ovog pitanja. Doktrina o Svetoj Trojici je izazavala i najveću podelu, Veliku šizmu ili podelu crkve na Istočnu i Zapadnu. 

Zašto onda pisati na KaHristu o Svetoj Trojici? Zašto ovaj tekst?



Sveta Trojica - razmišljanje iz ugla protestantskog vernika - Šta me je pokrenulo?

Kada pišem na KaHristu, pišem o aktuelnim stvarima vezanim za moj život, a za koje mislim da imaju vrednosti i za druge. Ove nedelje dva značajna događaja, inspiracije, vezana su za priču o Svetoj Trojici.


1. Ko je izmislio Svetu Trojicu? - Teologija uz jutarnju kafu

Juče sam završio seriju video emisija pod naslovom - "Ko je izmislio Svetu Trojicu?". Devet emisija iz ove oblasti: kako se razvila teologija, gde se nalaze napomene o Svetoj Trojici u Novom i Starom zavetu, Nikejski sabor... 

Teologija uz jutarnju kafu je emisija koju radim Live a takođe je možete pronaći na Yt..., i u svakoj od tih emisija obrađujem neku temu iz duhovnosti, istorije, teologija. Svakog utorka u 9.30, Live na Facebook, a posle i na Youtube i IGTV. 

Ako vas interesuje da pogledate više, postavio sam i ceo video sa svim emisijama (razmotrite da se prijavite na YT kanal - time ćete doći u priliku da vidite mnogo sjajnog materijala):


2. Andrej Rubljov - Sveta Trojica

Drugi razlog za pisanje... Posetio sam Moskvu prošle nedelje. U pauzi između radnih sastanaka, Gale i ja otišli smo do Tretjakovskaje galerije. Kada putujemo zajedno, trudimo se da vidimo neku galeriju ili izložbu. Ovaj put cilj je bio Rubljov i njegova ikona. 

Protestant sam. Ne klanjam se ikonama. Ne verujem ni u teologiju ikona, osim što verujem da su bile važna poruka pouke za one koji nisu mogli da čitaju, i da je u tome njihova vrednost. Ali volim da vidim izuzetno delo, koje obeleži istoriju, kao što je Rubljova ikona Svete Trojice. 


Sveta Trojica - razmišljanje iz ugla protestantskog vernika - uticaj jedne ikone

Andrej Rubljov 

Andrej Rubljov, (1360-1430), je bio poznati ruski ikonopisac, monah. Slikarstvo je učio od poznatog ikonopisca Teofana Grka, u manastiru Sergijevska Lavra. Kažu da je njegovo slikarstvo bilo spoj vizantijske harmonije i srednjovekovnog manastirskog asketizma. 


Ikona Svete Trojice

Najpoznatije delo Rubljova je ikona Svete Trojice, tačnije Starozavetni događaj iz Knjige Postanja 18.  

Patrijarha Avrama u tom događaju susreću tri bića, Avram ih ugosti, i primio je blagoslov od njih. Prema tradiciji, taj tekst se tumači kao pojavljenje Svete Trojice, jer su oslovljeni rečima "Gospode", u jednini, a svo Troje prihvataju slavljenje. 

Vizuelni prikaz na ikoni je jedinstven za istočnu crkvu, i prošao je kroz evoluciju, gde je vremenom iz slike isključen Avram i Sara (koji mogu da se vide na pojedinim ranijim verzijama te slike). Tri ličnosti sede okrenute jedna prema drugoj, gde je osoba sa leve strane slike u fokusu. Prema Njemu je sve okrenuto, priroda (hrast), planina, građevina, kao i Sin i Duh. 

Lica tri ličnosti su podjednaka, i govore o njihovoj jednosušnosti, i tek boja haljine naglašava ulogu svakog od njih - Sin u crvenom, a Duh u plavom. Na ikoni posebno volim izraz ljubavi koju vidim u očima i izrazu lica između Troje. 


Moj prvi susret sa "ikonom"?

Kako sam napisao, evanđeoski protestant sam. Ikone nisu deo mog doživljaja bogoštovlja, niti ih praktikujemo kao liturgijski element. Ne znam puno o njima, volim ih kao umetnost (doduše ne striktno vizantijski uređenu). Međutim ova ikona mi je skrenula pažnju i svojom porukom deceniju ranije. 

Slušao sam predavanje teologa Graham Tomlin, Anglikanca. Govorio je o teološkim aspektima gostoprimstva, i u svojoj prezentaciji je upotrebio spomenutu ikonu. Ukazao nam je na centralni deo slike, koji je napravljen tako da poziva, uključuje druge. 

Ikona govori o zajedništvu, bliskosti, između Troje, ali i poziva nas da se uključimo u to zajedništvo. Ima mesta... to me je dotaklo, i dotiče me i dan danas... Ima mesta za mene kod mog Boga, i za druge. To zadire u samu srž toga zašto volim teologiju o Svetoj Trojici...





Zašto volim teologiju o Svetom Trojstvu?

1. Volim teologiju o Svetoj Trojici jer mi govorio o ljubavi između Oca, Sina i Duha Svetog. Siguran sam u toj ljubavi. 

2. Volim teologiju o Svetoj Trojici jer mi govori da sam iz ljubavi stvoren. Govorio sam o tome u jednoj od epizoda - Bog nas stvara jer je ljubav, a ne da bi postao ljubav. 

3. Volim teologiji o Svetoj Trojici jer me poziva da se uključim. Tačno kako je Rubljov to prikazao. Ima mesta.

4. Volim teologiju o Svetoj Trojici jer me poziva da i sam uključujem druge. Razumevanje mog Boga menja moje srce. On uključuje, ja želim biti kao On. 

5. Volim teologiju o Svetoj Trojici jer me uči kako sam stvoren, tako da gradim odnose. Slika sam Božija jer sam biće odnosa. Cenim odnose mnogo više. 

6. Volim teologiju o Svetoj Trojici jer me uči o saradnji. Vrednost koju sve više cenim kao pastor.

Malo drugačiji blog nego obično. Razmišljanje jednog protestantsko-evanđeoskog vernika. I da, namerno sam stavio i istočnu i zapadnu verziju imena (Sveta Trojica i Sveto Trojstvo) - dopada mi se tako.
Beređi Dušan Bera

Podržite blog KaHristu:
1. Čitajte tektstove sa njega. Još jedan moj blog o poseti Moskvi je: Da li je vreme da nadimak ide u penziju? (klikni link).

2. Komentarišite, delite ... na socijalnim mrežama.
3. Postanite čitalac ovog bloga. Opcija je sa strane na PC ili ispod teksta na mobilnim pretraživačima. 


Нема коментара:

Постави коментар