4 lekcije o lakomislenosti - kako da ne padnemo u zamku (Vera na delu 60)

4 lekcije o lakomislenosti - kako da ne padnemo u zamku (Vera na delu 60). Šta je lakomislenost? Kako se  lakomislenost razlikuje od radoznalosti? Šta nas uči tekst  iz knjige Jošuine,  9 poglavlje o lakomislenosti i kako izbeći njene zamke?

Razlika lakomislenost i radoznalost?
Kažu da je radoznalost ubila mačku. Uvek sam mrzeo taj izraz. Pogrešan je. Radoznalost je sjajna osobina. Radoznalost vodi do učenja novih stvari, i preispitivanja starog saznanja. Smatram da je to jedna od osobina koja odražava Božiji lik na nama. 

Problem je u nečem drugom - lakomislenosti. Lakomislenost je kada uradimo nešto, ne razmišljajući puno o tome šta radimo. Lakomislenost nije jednaka radoznalosti. Radoznalost koristi mozak, a lakomislenost, pa sama reč dovoljno govori - lako misli tj prazna glava. 

  • Pre nego nastavite čitanje, ima jednu molbu za vas. Podržite blog KaHristu, tako što će te podeliti ovaj tekst  na društvenim mrežama.  



Lakomislenost Gajana 
U knjizi Jošue, 9 poglavlje, lakomislenost je ubila Gajane. O samom Božijem planu možete pročitati u jučerašnjem tekstu: Da li sam u duhovnom šablonu? (klikni link). 

Šta se desilo pose toga, navodim od 9 do 22 stiha.
Tako ih posla Isus, i oni odoše u zasedu, i stadoše između Vetilja i Gaja, sa zapada Gaju; a Isus prenoći onu noć među narodom.A ujutru usta Isus rano i prebroja narod, pa pođe sa starešinama Izrailjevim pred narodom na Gaj.I sva vojska što beše s njim pođe i primakavši se dođoše prema gradu i stadoše u logor sa severa Gaju; a beše dolina između njih i Gaja.
I uze oko pet hiljada ljudi, i namesti ih u zasedu između Vetilja i Gaja, sa zapada gradu Gaju.I kad se namesti sav narod, sva vojska, što beše sa severa gradu i što beše u zasedi sa zapada gradu, izađe Isus onu noć usred doline.I kad to vide car gajski, ljudi u gradu pohitaše i uraniše; i izađoše onaj čas u polje pred Izrailja u boj, car i sav narod njegov. A ne znaše da ima zaseda za njim, iza grada.Tada Isus i sav Izrailj, kao da ih pobiše, nagoše bežati k pustinji.
A oni sazvaše sav narod što beše u gradu da ih teraju. I teraše Isusa, i odvojiše se od svog grada.I ne osta niko u Gaju ni u Vetilju da ne pođe za Izrailjem; i ostaviše grad otvoren, i terahu Izrailja.Tada reče Gospod Isusu: Digni zastavu što ti je u ruci prema Gaju, jer ću ti ga dati u ruke. I podiže Isus zastavu što mu beše u ruci prema gradu.


A oni što behu u zasedi odmah ustaše sa svog mesta, i potrčaše čim on podiže ruku svoju, i uđoše u grad i uzeše ga, i brzo zapališe grad ognjem.A kad se Gajani obazreše, a to dim od grada dizaše se do neba, i ne imahu kuda bežati ni tamo ni amo; a narod koji bežaše u pustinju povrati se na one koji ga terahu.
I Isus i sav Izrailj videvši da je zaseda njihova uzela grad i gde se diže dim od grada, vratiše se i udariše na Gajane.A oni iz grada izađoše pred njih, te behu među Izrailjcima odovud i odonud, i pobiše ih tako da nijedan ne osta živ niti uteče.


Gajani su stradali zbog svoje lakomislenosti. Bog je postavio mišolovku (neću da je objašnjavam, tekst dovoljno jasno govori), i oni su ušli u nju. Makaze su se sklopile, i Gajani su stradali. Lakomislenost je ubila mačku (Gajane).  

  • Podržite nas tako što će te se prijaviti na listu čitalaca ovog bloga. Hvala vam. 

4 Lekcije o lakomislenosti
Pitanje je koje lekcije o lakomislenosti mi vidimo u ovom tekstu: 

1. Razmisli pre nego deluješ!
Ne kaže se za džaba - dva put meri, jednom seci. Volim da majstorišem, u dvorištu imam veliku radionicu i alat. Više puta sam pravio greške da pogrešno izmerim, i posle je muka popraviti grešku. Od tada, i kada sam siguran ja merim dva puta. 

Takođe, prilično sam impulsivan, spreman za akciju. Jedna od stvari koje učim je da ne srljam. Da prvo sagledam da li mogu, uslove i tek onda kažem da... Namerno se zaustavim. 

Gajani su nastradali zbog nerazmišljanja - umesto da su razmislili, i shvatili da je čudno da neprijatelj dva puta na isti način greši, oni su se zaleteli. 

2. Proveri da li se nešto promenilo - ne očekuj da je sve isto!
Sve se menja. Ne možemo očekivati da će stvari biti iste. I u kupovini uvek proverimo cenu pre nego uzmemo proizvod. Isto tako u odnosu sa ljudima, ili odlukama, ne očekujmo da su uslovi isti kao prošli put. Pitajmo, pročitajmo, istražimo - da li je sve isto kao i ranije. 

Gajani su nastradali jer nisu proverili - mislili su da se situacija sa Izraelcima ponavlja. 

3. Razum je onaj koji vodi, ne emocije!
Balašević peva: To ne bira pamet nego srce. Možda je stih istina u zaljubljenosti, ali van toga nije. Razum treba da nas vodi. Emocije su sklone zamagljivanju realnosti i lošoj proceni, bez obzira da li je u pitanju euforija ili bes ili neko drugo osećanje. 

Odluke se uvek donose iz razmišljanja. Kada pustimo emocije da nas povedu, često doživimo poraz. Zapravo, najčešći razlog pogrešnih postupaka jeste baš to - sleđenje pogrešnih emocija.

Gajani su nastradali jer su sledili emocije - oduševljeno su jurnuli verujući da je neprijatelj napravio istu grešku. Da su uključili razum - znali bi da su male šanse da neko dva puta na isti način pogreši.  




  • Kad smo već kod lakomislenosti... pravi primer greške koju doživimo je događaj od pre par godina: Slomio sam rebro ili mea culpa (Pročitajte - pritiskom na link). Glupost koju sam lakomisleno uradio.


4. Ne uzimaj ništa zdravo za gotovo! 
Ovaj princip ne vidimo kod Gajana. On je hrišćanski. Čovek vere ne gleda samo očima, i razumom. Čovek vere gleda i verom. Nekada nešto izgleda kao poraz, ali Bog preokrene situaciju. Nekada nešto izgleda kao sigurna pobeda, a Bog ne dopusti pobedu.

Pre nego jurneš, pitaj Boga šta ima da kaže. Nekad ćeš se iznenaditi njegovim rešenjem... Zastani, još jednom promisli. Proveri činjenice, pitaj za mišljenje drugih. Jer radoznalost nije ubila mačku, to je učinila lakomislenost. 

Beređi Dušan Bera


  • Da li pratite naš Youtube kanal? Svake nedelje na njemu postavimo nekoliko videa. Subscribe ili pretplatite se na njega (iako se ne plaća)..

Нема коментара:

Постави коментар