Ljubav i Strah Gospodnji??? Kako to ide zajedno???

Kao komentar na jučerašnji blog – „Strah Gospodnji je kao Dunav“ (vidi link), stigla mi je sledeća poruka: „iskreno još uvek ne razumem kako uklopiti čistu ljubav što je Bog, i bilo kakav strah...strahopoštovanje... to mi uliva neku dozu neizvesnosti, i da činimo sve po Njegovom zakonu, a desi se zlo teolozi kažu to je iskušenje, sa druge strane vidim ne usuđujem se reci nevernike, ali one koji ne žive u skladu Isusovog nauka pa ipak žive u nekakvoj radosti života.. ako govorimo o ovom prolaznom zemaljskom životu...“


Naveden komentar me je naveo da razmišljam o sledećim pitanjima - Kako definišemo ljubav? O kojoj ljubavi pričamo? 


ŠTA NAS SPREČAVA DA RAZUMEMO BOŽIJU LJUBAV?
Za sve godine koliko radim sa ljudima primetio sam i sledeće stvari:

1. Često koristimo termine čije značenje ne razumemo tj nikada nismo ni pokušali da razmislimo o značenju reči koju upotrebljavamo. To su uobičajene, svakodnevne reči, npr. šta je to osećanje, ljubav, radost, tuga… Dovoljno je samo postaviti pitanje tipa – objasni mi šta je to pojam "osećanje" tj šta znači osećati? i mnogi su u ćorsokaku. Objašnjavaju kako doživljavaju osećanje, ali ne i šta je ono konkretno. 

2. Značenje termina se menja od osobe do osobe. Iako koristimo iste reči, one imaju potpuno drugo značenje za nas. Ne mogu da se setim ko je to rekao – objasni mi svoje termine pa ćemo onda diskutovati (ako se dobro sećam citata). Zabuna nastaje kada koristimo iste reči sa potpuno drugačijim značenjem.

Način na koji definišemo naše reči određuje i naše razumevanje. "Struktura jezika koji neko po navici koristi, utiče na način na koji ta osoba razume svoje okruženje. Slika svemira menja se od jezika do jezika.“ Bendžamin Vorf. Zvuči jako postmoderno, ali i istinito. 

KAKO OPISATI BOŽIJU LJUBAV?
Ako navedeno imamo na umu, jasno je koliko je značajno da razumemo termine koje Biblija upotrebljava za Boga. Bez razumevanja termina nema ni razumevanja poruke. Ili drugačije rečeno - pogrešno razumevanje nekog pojma (ljubav, zakon, pravda...) vodi u pogrešno razumevanje Boga.

Veliki razlog uspeha Pol Jangove „Kolibe“ jeste (lično ne volim tu knjigu, i smatram je delimično teološkim pogrešnom u oblasti Hristologije), smatram, baš u tome da je objasnio neke od termina o Bogu koji su bili naizgled nejasni - npr. pitanje kojeg je pola Bog...

I šta je onda Božija ljubav? Romantična ljubav kao kod dvoje koji se vole? Ekstaza osećanja koja ti zavrti um? Promišljena i hladna ljubav roditelja okrenutog sticanju koji dokazuje svoju ljubav samo kroz novac? Dobrota? Apstraktni pojam? 

Jedini način da se to razume, shvati o kojoj ljubavi Bog govori, je da se vidi kako Bog postupa u ljubavi, jer samo iz njegovih postupaka mi možemo i razumeti šta to znači Božija ljubav, kao i to da je On ljubav. 

Jedan od vidova njegove ljubavi jeste da svakome daje priliku da iskusi radost života, kako je rečeno u uvodnom pitanju. Ona nije rezervisana samo za sledbenike Hristovog puta. Radost života jeste jedan od darova datog u samom činu stvaranja. Takođe, tu je i lepota života...


Međutim radost života sa razlikuje od ispunjenog života – u smislu da je ispunjen život taj u kome je potraga za smislom života završena. Možemo se radovati u uspehu, roditeljstvu, doživljavati zadovoljstvo kroz muziku, seks, hranu… ali kroz sve to mi ne doživljavamo ispunjenost. Time dolazimo do velike Avgustinove misli „Jer si nas stvorio za Sebe, i srca naša nemaju mira dok se ne smire u Tebi.“ Samo u Bogu duša nalazi mir. Bog pokazuje svoju ljubav time što nam daje ispunjen život, ali ne samo to.

BOG KAO OTAC - PRIMER LJUBAVI
Pošto sam roditelj, Bog mi je primer prave ljubavi. On ne dozvoljava sve svojoj deci, nije slab roditelj, spreman je da disciplinuje, spreman je da uskrati neke stvari ako smatra da je to dobro za nas, nije mu stalo samo do našeg zadovoljstva nego do našeg napretka (što podrazumeva i poteškoće). 

Sa njime nema igre, niti ga možemo prezreti (Jevrejima 10:26-31). Možemo uživati u odnosu sa njime, ali on postavlja jasna pravila. Bez jasnih pravila nema ni dobrog roditeljstva (psiholozi često govore o destruktivnom uticaju neslaganja roditelja oko discipline i nedoslednosti u dogovorenom). Bog je savršen roditelj, i tu se najbolje ispoljava njegova ljubav.

Kako onda razumeti odnos Boga kao ljubavi i straha Gospodnjeg koji sam definisao kao strahopoštovanje? Problem ne postoji u Bibliji. Problem postoji samo u našem definisanju ljubavi u svetlu holivudske filmske produkcije. Ljubav Božija jeste ljubav roditelja koji zna šta je dobro za njegovu decu, i koji kao i svaki dobar roditelj zahteva poštovanje. 
Beređi Dušan Bera

PS: Ako vam se moj današnji tekst dopao, učinite mi uslugu. Može? Prijavite se na listu čitalaca ovog bloga. Vama je to nekoliko klik na mišu, a meni puno znači. Hvala. 

2 коментара:

  1. Kao komentar na jučerašnji blog stigla mi je sledeća poruka: „iskreno još uvek ne razumem kako uklopiti čistu ljubav što je Bog, i bilo kakav strah...strahopoštovanje... to mi uliva neku dozu neizvesnosti, i da činimo sve po Njegovom zakonu... koji je odgovor??

    ОдговориИзбриши
  2. Ne znam odgovor, ali mi se čini da je deo tog problema nerazumevanja to što mi Boga pokušavamo da izjednačimo sa čovekom, da ga "shvatimo" polazeći od sebe (sopstvenih soživljaja, promišljanja, osećanja). Tako nam često strahopoštovanje izaziva sliku despota i tiranina. Ja bih pre strahopoštovanje protumačila kroz sliku i osećaj veličanstvenosti Božje, moći i sile, koja je baš u ljubavi nama pokazana onoliko koliko možemo podneti...

    ОдговориИзбриши