Blago nama sa našim verskim slobodama!!!


 “U Srbiji se i pravno i praktično veoma poštuje sloboda veroispovesti i Evropska unija želi da podstakne vlast da se nastavi u tom smeru, izjavio je danas šef delegacije EU U Beogradu Vensan Dežer. On je, na predstavljanju rezultata istraživanja"Religioznost u Srbiji i proces evropskih integracija", istakao da je, globalno gledajući, Srbija napravila važne korake napred u toj oblasti i donela potrebne zakone, koji se sprovode na odgovarajući način.” (izvor – Blic online).

Misao koja mi se odmah javila je “blago nama na našim slobodama”! A i blago nama kada nam Šef delegacije EU daje takve procene! Ne znam samo u kojoj zemlji je gospodin Vensan procenjivao verske slobode!!!

Islamska zajednica posvađana i na rubu građanskog rata, kako sami predstavnici I.Z. kažu - velikim delom zbog mešanja države i registracije dve Islamske zajednice u Srbiji, što je suprotno odredbama Zakona o verskim zadnicima!!!

U neredima protiv Roma u selu Jabuka, u junu mesecu, napadnuta Metodistička crkva. Koliko znam Ministarstvo vera se nije udostojilo ni da reaguje na ovaj incident.

I dalje samo 7 veličanstvenih zajednica imaju pravo na veronauku u školama iako je to direktno kršenje Ustava (da niko ne može da bude diskriminisan zbog svoje vere) i zakona o Osnovnom obrazovanju.

Navodim deo izveštaja Centra za razvoj civilnog društva o sistemskom primeru verske diskriminacije u Vojvodini. Vlada AP Vojvodine nastavlja sa praksom verske diskriminacije i pored intervencije Pokrajinskog ombudsmana. U svetlu rasprave koja se upravo vodi pred Ustavnim sudom o ustavnosti Zakona o crkvama i verskim zajednicama Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) upozorava javnost na produženu versku diskriminaciju koju sprovode organi uprave AP Vojvodine. Oni nastavljaju da gaze Ustav i međunarodne standarde, ignorišu preporuke Ombudsmana AP Vojvodine i pokazuju da im nije stalo do verske ravnopravnosti, odvojenosti crkve od države i da ne priznaju kontrolu organa uprave od strane nezavisnih državnih tela (ombudsmana). ”. Ako vas interesuje više pročitajte izveštaj na sajtu CDCS – http://cdcs.org.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=447&Itemid=1.

Mrzi me više da pišem o svim primerima diskriminacije i nepoštovanja ljudskih i verskih prava koje znam. Pitanje koje mi se javlja jeste -Gospodine Vensan Dežer-e, sa koje planete si ti pao u zemlju Srbiju? Pošto očigledno imaš neki neidetifikovan (NLO) pogled na verska prava. Ili je možda identifikovan – posmatraš verska prava većine, koja i ima uglavnom sva prava!

No sa druge strane ovo nije blog o verskim pravima, nazvao sam ga “Ka Hristu” sa ciljem. Razmišljam kako nas ovakve vesti vode ka Hristu?

Duboko verujem u potrebu borbe za ljudska prava i politički angažman vernika, i verujem da je to jedan od poziva koje nam je Hristos uputio. Ali šta kada država ne odgovara pozitivno na pitanje naših prava, i diskriminiše nas? Zapasti u ogorčenje? U malodušnost?

Padaju mi na pamet reči našeg Gospoda: “Težite prvo carstvu nebeskom, a ostalo se nadodaje.” Hristos je, Bog je moja zaštita, ne država! U Njega ću se uzdati, jer me on ne može izneveriti! A za državu ću se moliti, moju naciju voleti, kada treba kritikovati i koliko mogu boriti za promene!

3 коментара:

  1. Želim da naglasim da nisam analizirao istraživanje Hrišćanskog kulturnog centra nego sam reagovao na izjavu o verskim slobodama. Nije mi poznato kako je određen uzorak za istraživanje, ni koliko je on reprezentativan za govor o verskim slobodama, iako duboko sumnjam u adekvatnost ovakve analize bez uključivanja diskriminisanih - članova malih verskih zajednica.

    ОдговориИзбриши
  2. Ne mislim da verske slobode nema u Srbiji, ali je činjenica da svako vuče na svoju stranu. Koliko samo Evanđeonskih crkava ima? Mali milion. Zašto? Odgovor znaš i sam. Što se veronauke u školama tiče, ni tu nema diskriminacije nego nema kadra. Naravno, rećićeš da ima obrazovanih protestantskih teologa i ja ću se s tim složiti ali država neće, jer kadar potiče s fakulteta koji nije priznat od države a nije priznat iz pravnih razloga. Svako od nas može da se žali na diskriminaciju zbog ovog ili onog. Treba biti objektivniji, izaći malo iz svog religioznog, ružičastog balona pa stvari onda budu drugačije.

    ОдговориИзбриши
  3. što se tiče veronauke i te kako ima diskriminacije jer je taksativno navedeno ko može da ima veronauku - 7 tradicionalnih. A podsetiću na vreme kada je veronauka uvedena u Srbiji, ni u tradicionalnim crkvama nije bilo dovoljno kadra, niti su svi sveštenici bili teološki obrazovani, ali to nije bila prepreka. A u krajnjem slučaju neka se pruži ta mogućnost, a mi ako smo nesposobni nečemo iskoristiti tu mogućnost. Diskriminacija je uskraćivanje mogućnosti.
    A na diskriminaciju se i treba žaliti dokle god je ima jer to je jedini način da ona nestane. Dokle se toleriše diskriminacija napreduje. Sam Zakon o verskim zajednicama je diskriminatoran, i to je potvrdila i Venecijanska komisija,pa i sam predsednik Tadić, kada je prvi put odbio da potpiše zakon, a i u razgovoru sa tadašnjim predsednikom Evanđeoske alijanse.
    I može se nabrajati, i nabrajati u nedogled. Ne kroz ružičaste naočare, nego kroz argumentovana svedočanstva diskriminacije.

    ОдговориИзбриши