Polisa o prevenciji seksualnog nasilja i zlostavljanja dece u Protestantskoj Hrišćanskoj zajednici Novi Sad

 Polisa o prevenciji seksualnog nasilja i zlostavljanja dece u Protestantskoj Hrišćanskoj zajednici Novi Sad

Serija tekstova o dokumentima i polisama Protestantske Hrišćanske zajednice iz Novog Sada. Objavljujemo ovakve dokumente da bi bile poznate vernicima i javnosti.  Dokument pred vama je sastavljen 2010. godine. 

Naša crkva želi da učini sve moguće predostrožnosti da se stvori sigurno mesto za decu. Namera nam je da obezbedimo sigurno mesto gde će deca rasti u Isusu Hristu i razumeti njegovu ljubav i prihvatanje. Naša politika je da se brinemo o deci tako što ćemo pravilno opremati saosećajne, odgovorne odrasle osobe. Polisa pokriva svaku službu u crkvi koja radi sa osobama mlađim od 18 godina.

Najbolji način da se osigura bezbednost naše dece i omladine, da se zaštite naši volonteri i plaćeni radnici od lažnih optužbi i da se čuva reputacija naše crkve i zajednice hrišćana, je da starešinstvo nalaže da ova polisa bude u potpunosti sprovedena kod svih radnika sa decom (bilo plaćenih ili volontera).


Pet područja pokrivena ovom polisom uključuju:

  1. Izbor radnika sa decom i njihovo ponašanje (rođenje do 18 godina)
  2. Nadzor radnika sa decom (rođenje do 18 godina)
  3. Obaveza prijavljivanja zlostavljanja dece (za sve radnike i nadzornike)
  4. Reakcija na detetove izjave o zlostavljanju
  5. Sprečavanje delovanja seksualnih predatora u PHZ


1. IZBOR RADNIKA SA DECOM I PONAŠANJE RADNIKA SA DECOM

Za sve starešine i radnike koji imaju kontakt sa decom(do 18 godina); i plaćene i volontere, punovremene i poluvremene, potrebna je provera.

           Radnik sa decom:

1. Radnik sa decom ne može biti osoba koja je zakonski kažnjavana za seksualne delikte ili zbog nasilja bilo koje vrste;

2. Radnik sa decom ne može biti osoba koja pokazuje znake ozbiljne emocionalne nestabilnosti;

3. Radnik sa decom ne može biti osoba koja pokazuje zabrinjavajuće znake ponašanja – neprimereno doticanje dece, vulgarne šale i priče o seksu...;

4. Radnik sa decom može biti samo prokušana i duhovna osoba.

             Opšte odredbe

1.     Programi koji uključuju decu uvek moraju da imaju odgovarajuće osoblje za staranje. Idealni odnos je jednak uzrastu dece koja se čuvaju. Naprimer, ako se čuvaju deca od dve i tri godine, onda je idealan odnos osoblja i dece jedan radnik na svakih troje dece. Staranje je obezbeđeno pre i posle događanja sve dok sva deca nisu kod svojih roditelja ili staratelja. Braća i sestre ispod 8 godina ne mogu da preuzmu mlađu braću i sestre, bez posebnog odobrenja roditelja.

2.     Sve prostorije ili lokacije na kojima se sastaju deca moraju imati prozore za posmatranje ili vrata moraju ostati otvorena. Nadzornici periodično bez najavljivanja, posmatraju šta se dešava u sobama.

3.     Radnici treba da stignu najmanje 10 minuta pre zakazane aktivnosti i da nastave sa čuvanjem onih koji su im povereni sve dok svu decu nisu preuzele odgovarajuće osobe. U velikim grupama jaslica i predškolskim grupama ili na posebnim programima gde je okupljen veći broj dece treba da postoji procedura identifikacije koja osigurava da se dete vraća svom roditelju ili staratelju.

4.     Posebna pažnja se posvećuje aktivnostima ili izletima sa spavanjem. Svi odrasli pratioci i nadzornici se unapred proveravaju sa odgovornom osobom  za Dečiju službu ili omladinsku službu ili sa starešinstvom. Dvoje odraslih treba da bude raspoređeno za svako odeljenje za spavanje za decu do 12, a jedan odrasli za decu do 16 godina. Niko ispod 18 godina ne može se računati kao nadzornik ili odrasli pratilac.

5.     Svako ko ima službenu ulogu kao volontersko osoblje u Dečijoj službi se smatra ’na dužnosti’ na svakom crkvenom događaju i treba da se ponaša u skladu sa tim. Svaki kontakt sa decom izvan događaja ili aktivnosti koje organizuje crkva mora da se posmatra kao lično, i crkva, njen odbor starešina i zaposleni će biti oslobođeni i smatrati za oslobođene od svake odgovornosti, kazne ili tvrdnji i dela.

Prikladni dodiri

Prikladno dodirivanje je važna stvar. Bebama je potrebno da ih se drži, malene je potrebno utešiti, a tinejdžerima je potrebno potvrđivanje. Svaka uzrasna grupa ima potrebu da bude negovana kroz dodir. Ipak, ono što je prikladno za jednu uzrasnu grupu nije uvek prikladno za drugu.

Vodič broj jedan je da uvek morate biti pažljivi da je vaše ponašanje prikladno za uzrasnu grupu sa kojom radite.

Radnici nikada ne smeju da udare po guzi, ošamare, zgrabe, prodrmaju ili na bilo koji drugi način fizički disciplinuju bilo koga. Problemi sa disciplinom treba da se prijave vođi službe, koordinatoru i/ili direktoru, ili roditelju/staratelju.

Toalet

  1. Za decu stariju od 5 godina, najmanje jedna odrasla ženska osoba treba da vodi devojčice u toalet, a jedan odrastao muškarac da vodi dečake. Odrasli treba da provere da je prostorija bezbedna, a onda da čekaju izvan toaleta dok deca ne izađu.
  2. Deci od 5 godina i mlađoj ( dečaci i devojčice) treba pomoć odrasle osobe u toaletu prema potrebi.
  3. Nikada ne dodirujte detetove intimne delove, osim kada je to neophodno, kao kada se menjaju pelene.

       Prikladno ponašanje

Nije dozvoljeno nikakvo namerno delo ili reč koja uzrokuje fizičko ili mentalno povređivanje deteta.

Ne smete, pod bilo kojim okolnostima, u bilo koje vreme, učiniti bilo kakav komentar seksualne prirode, neprikladno dodirnuti maloletnika, ili načiniti bilo kakav drugi komentar ili akciju koja bi se mogla protumačiti kao seksualno uzbuđujuća ili zadovoljavajuća tebi, detetu ili bilo kojem prisutnom trećem licu.

Svi odrasli koji rade sa maloletnicima su obavešteni da seksualni odnosi sa maloletnicima mogu voditi u prekršaj i osudu, tj zatvor. Crkva u tom slučaju neće pružiti zakonsku odbranu radnika.

U prikladno ponašanje spada i primereno oblačenje radnika i volontera, govor koji koriste i način na koji se obraćaju jedni drugima i deci.

       Bolesti i povrede

  1. Osobama koje su bolesne (viroze, ili neke druge prenosive bolesti koje se prenose kapljično ili dodirom) neće biti dozvoljeno da učestvuju u bilo kojoj aktivnosti službe.
  2. Odgovarajuća zamena (koja je odobrena od vođe službe kroz proces provere) mora doći na mesto radnika koji je bolestan.
  3. Dete ili omladinac moraju biti vraćeni roditeljima/starateljima čim se bolest otkrije. Ako to nije moguće, onda bolesna osoba treba da se izoluje na način koji će omogućiti nadzor sve dok ta osoba ne bude vraćena roditeljma/starateljima.
  4. Svaki koordinator koji postane svestan povrede radnika ili učesnika će preduzeti korake da obezbedi da se odgovarajuća medicinska pažnja pruži toj osobi. Roditelji/staratelji deteta treba da budu obavešteni o svakoj manjoj povredi kada dođu po svoje dete.
  5. Svaka povreda koja može zahtevati medicinsku pažnju veću od jednostavne prve pomoći, zahteva trenutnu pažnju: roditelji/staratelji povređene osobe treba da budu odmah obavešteni, kao i nadzornik.

Ova polisa može izgledati ekstremno za crkvu. Nažalost, mnoge crkve koje se oslanjaju samo na slepo poverenje  i odnose su pretrpele ogromne, trajne traume za jedno ili više dece, ili za odrasle kada su lažno optuženi. Takođe, tu je rizik od javnog poniženja, propraćenost ili napadi medija, i građanske tužbe.

Naša svrha nije da razvijemo hladno, sterilno okruženje, već da obezbedimo bezbedno okruženje gde će službe i aktivnosti naše dece moći da ostanu neometane.

 

2. NADZORNICI NAD DEČIJIM RADNICIMA

Nadzornici nad dečijim radom su na prvom mestu vođe službi, a posle toga starešine, đakonski tim za bezbednost i pastor. Neophodno je da svi ti organi zaštite budu upoznati sa slučajevima koje možemo okrarakterisati rečju zlostavljanje.

„Pravilo dve odrasle osobe“

Naš je cilj da odrasla osoba (ili bilo koji maloletnik koji radi sa drugim maloletnicima) ne bude sama sa individualnim detetom. Dva odrasla radnika treba da budu prisutna tokom svake crkvene aktivnosti koja uključuje maloletnike. Jedan od tih odraslih je nadzornik i, po mogućnosti, stariji od 18 godina. Pravilo „dve odrasle osobe“ će se primenjivati u svakom kontaktu sa decom. Ovo pravilo se proteže na transport dece na i sa crkvenih aktivnosti uključujući i one koje su van crkvenih zgrada.

Mogu se dogoditi situacije kada se ovi standardi ne mogu ispuniti. U takvim slučajevima odrasla odgovorna osoba će razumno dodeliti odgovarajući nadzor. U neplaniranoj situaciji koja ugrožava pravilo „Dve odrasle osobe“ radnik mora to da prijavi nadzorniku što pre.


3. OBAVEZA PRIJAVLJIVANJA ZLOSTAVLJANJA DECE

Šta je zlostavljanje deteta?

Zlostavljanje deteta se odnosi na ne-slučajno fizičko ili mentalno povređivanje, nemar ili zanemarivanje, seksualno iskorištavanje ili zlostavljanje, ili pretnje nevenčanoj osobi mlađoj od 18 godina. Zlostavljanje dece uključuje sledeće:

Fizičko zlostavljanje - svako fizičko povređivanje deteta koje je uzrokovano na bilo koji  način koji nije slučajan. Može biti u obliku modrica, opekotina, preloma,ujeda, posekotina, uganuća, unutrašnjih povreda, kao i oštećenja sluha, vida, zubala ili mozga.

Emocionalno ili mentalno zlostavljanje – svako delo ili izjava koja formira šablon destrukcije, tako da detetova sposobnost da razmišlja, rasuđuje ili ima osećanja bude ugroženo. 

Zanemarivanje – nemar ili zanemarivanje deteta koje uzrokuje stvarnu povredu ili realan rizik od povrede detetovog zdravlja, blagostanja i bezbednosti. 

Pretnje povredom  – sva dela, izjave, ili pisane ili neverbalne poruke koje sadrže pretnje fizičkim ili mentalnim povređivanjem koje su dovoljno ozbiljne da uznemire detetov um.

Seksualno zlostavljanje – svaki incident seksualnog kontakta

(informacije uzete iz knjižice Recognizing and Reporting Child Abuse&Neglect, Children’s Services Division, Departmant of Human Resources, Salem, Oregon, Rev. April, 1995.) 

Šta je seksualno zlostavljanje deteta? 

U suštini, zlostavljanje deteta uključuje svaki oblik seksualnog kontakta ili iskorištavanja sa maloletnikom koji se koristi za seksualno uzbuđivanje ili zadovoljenje počinioca, maloletnika, ili trećeg lica. Seksualno zlostavljanje deteta može uključivati dodirivanje ili ponašanje bez dodirivanja. To je kriminalno ponašanje.

Zdravorazumski, seksualno zlostavljanje deteta je svaka seksualna aktivnost sa detetom. Može da se dogodi kod kuće od strane staratelja, u jaslicama, u okruženju hraniteljstva/boravišta, u crkvi, ili u bilo kom drugom okruženju, uključujući ulicu od osobe nepoznate detetu. Zlostavljač može biti odrasla osoba, adolescent, ili drugo dete, ako je dete 4 godine starije od žrtve.

Ako ste vi kao radnik primili prijavu o zlostavljanju deteta ili imate informaciju koja vodi ka verovanju da se neko zlostavljanje možda dogodilo, odmah to prijavite vođi te službe ili starešini.

Kada se dogodi prijava, dalje se postupa prema zakonima države.

Osoba koja prijavljuje incident ostaje anonimna pred optuženim osim ako je potrebno njeno svedočenje na sudu.

NAPOMENA: Propuštanje da se prijavi incident može biti kažnjivo zakonom.


4. REAGOVANJE NA NAVODE O ZLOSTAVLJANJU DETETA

Ova polisa se zasniva na pet principa ako optužba ikada dođe na crkvu, radnike ili sveštenstvo. Slede principi:

  1. Svi iskazi se uzimaju ozbiljno.

Nemojte, ni na koji način, dozvoliti da vaša prva reakcija bude neverica ili poricanje. Nemojte pokazivati stav koji može da se protumači kao želja da se umanji tvrdnja, da se drži u tajnosti ili zataška. Nemojte davati bilo kakve druge izjave, pokazujete dela ili izražavate stavove zbog kojih se navodna žrtva može osećati krivom ili optuženom.

Pokažite podršku i ohrabrenje navodnoj žrtvi. Nikada optužbu nemojte primati s rezervom zbog toga ko optužuje ili ko je optužen.

  1. Situacije se razmatraju otvoreno, sa dužnim poštovanjem prema privatnosti i poverljivosti ljudi.

Ni pod kojim okolnostima ni jedan incident, ni jedna sumnja o zlostavljanju deteta neće biti raspravljana sa bilo kim osim sa imenovanim vođom službe, pastorom koji nije pod optužbom, ili Socijalnom službom. Od vitalne je važnosti da zlostavljanje deteta bude prijavljeno, a jednako važno je da se prijavi i diskutuje sa odgovarajućim ovlaštenim stručnjacima.

  1. Puna saradnja se pruža građanskim vlastima pod vođstvom crkvenog starešinstva

Prenesite sve značajne informacije koje su vama date imenovanom nadzorniku koji mora odmah prijaviti Socijanoj službi i crkvenom starešinstvu. Ne pokušavajte da sprovedete temeljnu istragu. Ne pritiskajte dete za detalje. Ostavite to profesionalcima.

  1. Pokazuje se adekvatna briga i osetljivost za dobrobit žrtve i optuženog.
  1. Žrtve se neće držati odgovornima.

PRIMEDBA: Naša najveća briga je bezbednost naše dece i to je glavni fokus našeg truda. Naša svrha je takođe da se zaštiti crkva, njeni radnici, njena reputacija i njeni izvori.

Važno je znati da se mnoge optužbe ne iznesu do mnogo godina nakon incidenta. Porodice obično traže sudsko rešenje samo nakon što priđu crkvi ili organizaciji i ne naiđu na priznanje ili punovažnost njihove traume. Zapravo ih otuđenost vodi u sudnicu. Zato, postarajte se da pokažete istu brigu i pažnju izjavi o zloupotrebi od pre nekoliko godina kao što biste pokazali za nedavni događaj. 


5. SPREČAVANJE DELOVANJA SEKSUALNIH PREDATORA U PHZ 

Pod terminom seksualni predator smatramo osobe koje mogu seksualno zloupotrebiti decu i odrasle. Svaka zloupotreba (čak i potencijalna) se smatra kao razlog zašto treba primeniti ovu polisu. Pošto u Srbiji ne možemo pristupiti Registru pedofila, smatraćemo validno svedočanstvo više osoba koje su upoznate sa delovanjem određene osobe (kao i svedočanstva crkava, ako je osoba ranije bila član te crkve).

Osoba će biti podvrgnuta ovoj polisi kada se uklapa u bilo šta od sledećeg: (1) priznaje istoriju ili sklonost ka seksualnom zlostavljanju dece; (2) je optužen i osuđen, ili je na neki drugi način priznao seksualno zlostavljanje dece u bilo kom sudskom postupku; (3) je pod odloženim gonjenjem za seksualno zlostavljanje dece; ili (4) ako je na drugi način neko od crkvenih vođa utvrdio da predstavlja opasnost za decu (npr. optužen je za seksualno zlostavljanje dece).

Protestantska Hrišćanska zajednica veruje u silu pokajanja za svaki greh, no pokajanje mora biti vidljivo kroz otvoreno priznanje, komunikaciju i željenje. Ukoliko osoba ne komunicira otvoreno o svom stanju ili prošlim prestupima, smatra se da nije u pokajanju, i uskratiće se dobrodošlica na svaki sastanak PHZ.

Ukoliko osoba koja je seksualni prestupnik iskazuje pokajanje, koje je vidljivo kroz otvoreno priznanje i kajanje, moguć je pokušaj obnove te osobe. Prema klasifikaciji koju koriste crkve prepoznajemo dva tipa seksualnih prestupnika:

Tip jedan – mali rizik od prestupa u javnom prostoru, ne pokazuju predatorske karakteristike, nisu ponavljali delo, aktivno rade na oporavku. Sa takvom osobom posle procesa učeništva je moguće delimično uključenje u aktivnosti crkve dokle god slede postavljena pravila ponašanja i oporavka (koja potpisuju u prisustvu starešinstva). Međutim, zbog opasnosti od ponavljanja dela, seksualnom prestupniku je trajno zabranjen pristup aktivnosti i prostorijama sa decom, kao i komunikacija sa decom i tinejdžerima. Da bi dolazila na sastanke, osoba mora da se nalazi pod nadzorom jednog od starešina. O njenoj prošlosti će biti obaveštene sterešine, đakonski tim za bezbednost kao i radnici sa decom.

Tip dva – to su osobe kod kojih je veliki rizik od ponavljanja prstupa. Opisuju je predatorske karakteristike, korišćenje pozicije (učitelj, duhovno vođa, roditelj) u prethodnim slučajevima, dugoročna zloupotreba osoba, višestruki su počinioci. Sa takvom osobom je moguć samo individualni rad sa starešinama ali ne i posećivanje javnih sastanaka crkve na kojima su i deca. O njenoj prošlosti će biti obaveštene sterešine, đakonski tim za bezbednost kao i radnici sa decom.

Crkveni vođa koji je počinio delo seksualnog zlostavljanja ne može biti obnovljen u službi.

U odnosu prema seksualnim prestupnicima, a posebno koji su činili dela prema deci, prvenstveni stav crkve je zaštita dece.

Starešinstvo Protestantske Hrišćanske zajednice Novi Sad 

Нема коментара:

Постави коментар