Vrednosti i principi proročke službe u Protestantskoj hrišćanskoj zajednici

 VREDNOSTI I PRINCIPI PROROČKE SLUŽBE U PROTESTANTSKOJ HRIŠĆANSKOJ ZAJEDNICI

Ovaj dokument služi da definiše vrednosti i principe pod kojima deluje proročka služba u Protestantske hrišćanske zajednice.  Verujemo da su službe opisane u Poslanici Efescima aktivne i danas. 

11 On je sâm postavio neke za apostole, neke za proroke, neke za propovednike Radosne vesti, a neke za pastire i učitelje, 12da pripremi svete za službu, za izgradnju tela Hristovog. 13 Tako ćemo svi doći do jedinstva u veri i spoznaje Sina Božijeg, te sazreti u jednog čoveka, rastući do pune visine Hristove. Efescima 4

Želeći da budemo poslušni zapovestima i autoritetu Svetog pisma, tražimo biblijski osnovan pristup korišćenja ovog dragocenog dara koje Sveto pismo naziva proročkim darom. Pitanje je šta je to proroštvo ili proročki dar? 

KAKO RAZUMETI ŠTA JE TO PROROŠTVO? 

Proroštvo ne smemo mešati sa pogađanjem sudbine i budućnosti (što u našem kontekstu nazivamo "proricanjem" da bi napravili razliku u odnosu na proročki dar, i takvu pojavu smatramo okultnom i štetnom). Starozavetni oblik proroštva sa izjavom "Ovako govori Gospod" koji zahteva bezuslovnu poslušnost, takođe više nije prisutan u crkvi Hristovoj. 

Šta je onda proroštvo? Duboko verujemo Bog govori svojoj deci i svi možemo naučiti kako da čujemo njegov glas. Kada kažemo "glas", ne mislimo toliko na zvučni glas (iako je i to iskustvo moguće), nego na misao koja se rađa u našem umu pod inspiracijom Duha Svetog. Proroštvo u svom najjednostavnijem obliku znači slušanje onog što Bog govori u našem umu i ponavljanje onog što je rekao tj. sposobnost da u određenom trenutku iznosimo Božije misli, date nama, pod nadahnućem Svetog Duha. 

Sveto pismo objedinjuje večne istine kroz koje možemo da upoznamo Božiji karakter, volju i njegove namere za čovečanstvo (Logos) i ono je izvor svakog načela verovanja i kroz njega procenjujemo ispravnost svakog dela. Takođe, Bog nam kroz Svetog Duha govori na ličnom nivou, za naše svakodnevne situacije i život njegove Crkve (Rema) - što je proročko iskustvo. 

Proroštvo je dar Svetog Duha dat za opštu dobrobit . Kroz proroštvo vernici bivaju osnaženi, ohrabreni i utešeni. Povremeno kroz proročku reč možemo dobiti usmerenje ili poziv na određenu promenu u razmišljanju ili delovanju. Iskustvo proroštva se tiče otkrivanja Božijeg srca za njegovu decu i otkrivanje njegovih namera za izgradnju Crkve i širenja njegovog Carstva (I Korinćanima 14:24-25).

MI VREDNUJEMO:

  • IDENTITET - Verujemo da proroštvo započinje sa identitetom utemeljenim u poznanju Boga kao Oca, kroz otkupnu žrtvu Isusa Hrista a posredstvom Duha Svetog.
  • DOSTUPNOST - Verujemo da proročka reč treba da bude dostupno mnogima, ne samo nekolicini.
  • ODGOVORNOST - Verujemo da je odgovornost važna za proroštvo i učeništvo. Odgovorni smo starešinama crkve i jedni drugima u načinu na koji delujemo, karakteru i ispitivanju izrečene reči.
  • TIM - Verujemo u timsko delovanje i nastupamo samo kao tim, izbegavajući titule i nazive. Postoji tim proročke službe umesto da koristimo termin "prorok".
  • CELOVITOST - Verujemo da  proroštvo može uticati na svaki aspekt života naše crkve. Proroštvo za svakog pojedinca može izgledati drugačije i izraziti se drugačije načine.
  • UTEMELJENOST- Sveto pismo je jedini mogući autoritet ispravnog naučavanja i načela verovanja. Verujemo da proroštvo mora biti utemeljeno u Svetom pismu i u skladu sa Svetim pismom. 
  • UTICAJ I UMNOŽAVANJE - Verujemo da proročka kultura treba da bude prožeta kulturom učeništva. Utičemo svojim životom i služenjem na druge i prenosimo svoja iskustva kako bi se pravili učenici koji uče i druge.


PRINCIPI:

 * PROROŠTVO JE ZA SVAKOG - Svi Isusovi učenici mogu da čuju njegov glas i koriste dar proroštva.

  • PROROŠTVO SE TIČE ODNOSA - Mi čujemo Boga zato što smo njegova deca . Mi smo osnaženi jer imamo prijateljstvo i  zajedništvo sa osobom Duha Svetoga.
  • PROROŠTVO SE TIČE CARSTVA - Mi, kao Isusovi učenici, imamo odgovornost da koristimo svoje proročke darove da bi se predstavilo i širilo Carstvo Božije. 
  • PROROŠTVO SE TIČE REAGOVANJA -Mi učimo da poslušamo kada Bog govori što je jednako važno koliko i učiti da ga čujemo.
  • PROROŠTVO SE TIČE ZAJEDNICE - Proroci i ljudi sa proročkim darom treba da budu snažno ugrađeni u crkvenu zajednicu i da joj budu i odgovorni, sa srcem da izgrade i ohrabre Telo.
  • PROROŠTVO SE TIČE LJUBAVI I SLUŽENJA - Proročka služba je motivisana ljubavlju i težnjom da se služi drugima.
  • PROROŠTVO SE TIČE OPREMANJA - Ključni deo proročke uloge je da opremi druge da čuju Boga. Efežanima 4 nas uči da su proroci, pored apostola, evangelizatora, pastora i učitelja, tu da opreme svete za delo službe za izgradnju tela Hristovog. Članovi naše crkve će dobiti priliku da budu poučeni osnovama slušanja Božijeg glasa i razumevanju proročkog dara. Oni koji budu zainteresovani da rastu u razumevanju kako im Bog govori i razvijaju dar proroštva biće upućeni na obuku koja traje jednu do dve godine proročkog učeništva.
  • PROROŠTVA SE ISPITUJU - Proroštvu treba i tumačenje i primena: ona se obrađuju i ispituju u zajednici. Prvi parametar za ispitivanje je sklad proroštva  sa Svetim pismom.
  • Kao služba PHZ crkve ističemo da proroštvo nije zamena za proučavanje Svetog pisma. Osnovni autoritet Božije objave ima Sveto pismo.

Нема коментара:

Постави коментар