Ateizam i religija New Age (razmišljanje o novim trendovima ateizma)

Slušam podkaste dvoje ateista. Mejking Sens - Sem Harisa (Sam Harris, Makin Sense) i Brendona Vebera - Enter d Labirint (Brenden Weber, Enter the Labyrinth). Tačnije rečeno, njih dvoje su predstavnici Novog ateizma. I jedan i drugi su agresivni, izrazito antihrišćanski nastrojeni. 

Sem Haris je perjanica Novog ateizma, glasnogovornik tog pokreta u SAD. Izuzetno inteligentna osoba, naučnik, zainteresovan za različite oblasti - politika, nauka, religija, meditacija...

Brednon Veber, rekao bi da je filozof u pokušaju, neko ko se traži. Takođe pokušava da imitira Sema. Nisam impresioniran njegovim znanjem, često pokazuje suštinsko nerazumevanje teme, ali periodično iznosi činjenice iz filosofije na razumljiv način. Podkast govori o religiji, filozofiji, ali i filozofiji u pop kulturi.


Zašto slušam ateiste? 

Pitanje koje se postavlja jeste zašto ja kao hrišćanski pastor, sveštenik, slušam šta govore ateisti? Slušam šta kaže konkurencija? Delimično, ali to činim iz sledećih razloga:

1. U izboru podkasta pokušavam da slušam različiti spektar autora i tema: filozofija, socijalni mediji, književnost, istorija, nauka, teologija, propovedi... Verujem da to čuva oštrinu uma. Samo um koji uči je aktivan. Ako stalno slušaš ono šta znaš, mozak gubi oštrinu.  

2. Pokušavam da kritički pristupam mojoj veri. Samo ako sam izazvan, mogu to ostvariti. Kritički znači da ne želim slepo da verujem, nego da promišljam. Moje iskustvo, moji doživljaju su mi snažna potvrda istinitosti hrišćanske vere, ali želim da proslavim Boga i mojim umom. Zato se izazivam. To ne znači da imam sve odgovore, neka pitanja rešavam mesecima, a neka ne uspevam da dam odgovor koji me zadovoljava. Nastavljam da verujem, ali tražim odgovore. 

3. Kao pastor smatram da treba da pružim ljudima odgovore na njihova pitanja. Ne preporučujem svakom da sve sluša, iako to naravno nije zabranjeno. Međutim smatram da kao pastor moram da imam neko znanje o temama koje će mučiti ljude kojima služim.

3. Stav učenja je hrićanski stav. Uvek pokušavam nešto novo da naučim. 

4. Želim da razumem pogled na svet koji se trenutno razvija. Ateizam se menja, i interesantno mi je da vidim u ovoj dvojici interesantnan miks izneteresa za onostrano, duhovnosti i ateizma. 

Šta je to ateizam? 

Ateizam - Ateizam je pokret koji poriče postojanje Boga ili bezboštvo. Sama reč je kovanica dve grčke reči: anti (protiv), Teos (Bog). Jednostavno rečeno, ateizam se protivi postojanju bilo kakvog božanstva ili božanske sile koja je nadređena ljudima kao i organizovanog obožavanja takvog bića ili sile (crkva, religija).

Ateizam je kroz vekove menjao svoje značenje. Npr. Rimljani su optuživali hrišćane da su ateisti jer su poricali postojanje njihovih božanstva, što je bilo jedan od razloga za progonstvo. 

Komunistički pokret/uređenje je po ideologiji bio ateistički (kao što je i Anarhizam velikim delom). U mnogim komunističkim državama bila je zabranjena svaka forma religije, kao na primer u Albaniji, gde je ateizam bio zvanična državna politika, zakonski sprovedena. Pri tome u kontekstu komunizma, ateizam je poricao svaku formu duhovnosti, ne samo postojanje Boga. U tom konceptu sam ja odrastao.

Ono što me iznenađuje, da mnogi ateisti nisu protivnici duhovnosti. Teško mi je da definišem razliku dok ih slušam. Protive se postojanju nekog bića koje bi se nazivalo Bogom, kao i organizovane religije, ali su veoma otvoreni za spiritizam, meditaciju, i slične aktivnosti. Pri tome budizam proglašavaju ateističkom religijom, jer u budizmu ne postoji koncept boga. 

Šta je Novi ateizam?

Novi ateizam je pokret koji se uobličio na Zapadu, počevši od 2004-2005., iako su autori kojis u predstavnici ovog pokreta delovali i ranije. Sem Haris objavljuje knjigu 2004. godine pod naslovom Kraj vere: religija, teorizam i budućnost razuma, kao rekacija na teroristički napad u SAD, 11.septembra 2001. Tema koja se pokreće u knjizi (a i delovanju ovog filosofa i naučnika) jeste da je organizovana religija odgovorno za teroristički napad, ali i da su organizovane religije najopasniji elemenat savremenog društva. 

Ako vas interesuje više o ovoj temi, pregled možete pronaći u članku Pojava i značenje Novog ateizma, Tončija Matulića. 

Novi ateizam i New age religija 

Tema koja mene interesuje ove nedelje jeste duhovnost Novog ateizma. Poslušao sam više podkasta na temu duhovne prakse Herisa i Vebera. Obojica aktivno meditiraju, dok Heris i poučava meditaciju, piše knjige na tu temu, čak je napravio i ap kao pomoć u meditaciji. Herisovi gosti su povremeno budistički monasi, koji govore na temu meditacije, ali i iskustva u meditaciji, ili kampovima gde se praktikuju budističke religijske discipline. 

I Heris i Veber su zagovornici upotrebe haluciogenih droga - LSD, maskalin... Razlog korišćenja jeste, prema njima terapeutski, ali i radi određenih duhovnih doživljaja. 

Veber, iako nije obradio tu temu često spominje iskustva sa spiritističkim relgijama indijanaca, ili naroda severa. Pri tome moram da kažem, da i jedan i drugi ne smatraju da su takva iskustva povezana sa Bogom, nego iskustva širenja svesti, uma, otvaranja novih oblasti saznanja. 

Heris je takođe zagovornik neke forme duhovnosti za ateiste. Meditacija je vid duhovnog isksutva, ali zagovara i iskustvo zajedništva (paralela crkvi), dobročinstva (odvajanja 10 posto prihoda u dobrotvorne svrhe), kao i razvoj ideje objektivnog morala u kontekstu nepostojanja Boga (da ne objašnjavam tu temu pogledajte video Teologije uz jutarnju kafu). 


Šta je to New Age?

Bez želje da u ovom premišljanju ulazim u dubinu, Nju ejdž je religija novog doba, sinkretistički, necentralizovani miks različitih religijski i spiritističkih ideja zajedno sa popularnom/akademskom naukom. Nju ejdž se javlja u periodu 60-70 godina, u okvirima hipi pokreta, u njihovom istraživanju duhovnosti, sveta, da bi nastavio svoj razvoj i danas. Nije bez značaja spomenuti Herisovo duhovno putovanje na istok baš u tom periodu, kao i iskustva sa haluciogenim drogama... 

Nju ejdž kao najvećeg neprijatelja vidi hrišćanstvo. Cela ideja se bazira na astrologiji, i ideji da dolazi do promene u zvezdama, i da ulazimo u novo doba, doba Vodolije, kada će doći do ogromnog prosperiteta i ujedninjenja ljudi, ukidanja relgije... Do sada je vladalo doba Ribe, doba hrišćanstva, ali to se menja. Gradi se nova vera za novo doba.

Ateistički New Age

Nemam dokaze za tvrdnju, niti jedan blog, posebno kao što je moj, gde pišem svoja razmišljanja za određenu nedelju, može dokazati ovakvu tezu, ali smatram da je Novi ateizam zapravo samo deo Nju ejdža. Iako se prikriva pod platformom naučnosti, realnost je da mnogo toga ima elemente duhovnosti, čak već polako i relgije, organizovanog koncepta duhovnosti. 

Zajedno sa drugim promenama u društvu, mogu da vidim ovaj pokret kao izvor konačnog napada na hrišćanstvo u vremenu Antihrista. Ideja koja nudi duhovnost ali bez boga, odbijajući da prihvati da su religija, ali imajući polako sve elemente iste.

Beređi Dušan Bera 

 

Нема коментара:

Постави коментар