Nije bio kriv ali je osuđen

Nije bio kriv ali je osuđen

Jedan od nastrašnijih događaja jeste kada nevina osoba strada. Ovaj tekst je motivisan serijom članaka o nevino optuženim ljudima i moja refleksija o tome. 


Nije bio kriv ali je osuđen - Kreg Koli

Kreg Koli je proveo 39 godina iza rešetaka. Optužen je za ubistvo žene i deteta. Glavni dokaz je bilo svedočenje komšinice koja je tvrdila da ga je videla kako sedi u kolima ispred kuće žrtve. Kreg je tvrdio da je nevin. 

Posle decenija, policajskom službeniku koji je iz nekog razloga radio reviziju slučaja, dokazi su izgledali manjkavi. Naložio je proveru, i detektivi su se prvi put popeli u kuću komšinice, pogledali kroz prozor i utvrdili da se sa tog prozora ne može videti mesto na kome je tvrđeno da je Kreg sedeo u vozilu. 

To je dalje vodilo u DNK analizu... i čovek je oslobođen. Posle 39 godina robije - nije bio kriv, on nije ubica. 

Grad se složio da mu isplati 20 miliona dolara nadoknade. Velika suma, ali posle 39 godina u zatvoru, da li vredi? 

Nije bio kriv ali je bio osuđen.

Priče onih koji nisu bili krivi ali su osuđeni

Priča o Kregu Keliju, koji sam pročitao pre neki dan na portalu Blica, pokrenula me je da potražim  slične vesti. 

U našem zakonodavstvu nema drastičnih primera, međutim... U SAD je u 2016-toj utvrđen 171 slučaj u kojem su ljudi dobijali greškom višedecenijske kazne - zbog lažnog svedočanja, grešaka u istrazi... kako piše Politika.

Ledur Votkins - 40 godina u zatvoru a da nije bio kriv

Najdrastičniji je primer Ledura Votkinsa, koji je proveo 40 godina u zatvoru, optužen za ubistvo koje nije učinio. Koliko razumem optužio ga je uhapšeni razbojnik, u pokušaju da iznudi bolje uslove za sebe. 

Utvrđeno je konačno da su optužbe bile lažne. Ledura je slobodan, i kako je rekao - "Nisam ni pomislio da će mi trebati 40 godina, ali sam slobodan." 

Nije bio kriv ali je bio osuđen.

LuisTejlot - kriv jer je bio crn

Drugi drastičan primer jeste Luis Tejlor, optužen za podmetanje požara u hotelu u Arizoni. U požaru je stradalo 29 ljudi, a Luis je osuđen na 28 doživotnih kazni. Tada je imao samo 16 godina. Smatra se da ga je porota osudila prvenstveno zbog predrasuda jer je crnac... 

Nije bio kriv ali je osuđen. 

Podržite blog KaHristu:

1. Čitajte i delite tekstove sa njega. To mi puno znači.
2. Prijavite se u listu čitalaca... 

Zašto su priče o nevino osuđenim ljudima potresne?

I ima još puno sličnih priča, uveren sam, ne samo u SAD. Uništeni životi, decenije u zatvoru. Nisu bili krivi, ali su sve jedno osuđeni. 

Sama pomisao me potrese, jedna od najužasnijih stvari u mome umu - u zatvoru a da nisu krivi, uništena budućnost, sadašnjost, odnosi. Nisu krivi, našli su se u krivo vreme na krivom mestu. 

Strašno mi je jer to može da se desi i meni. Šta da ja nevin završim u zatvoru? Odbačen i oblaćen a da ništa loše nisam uradio? Ne mogu ni da mislim o tome. Nevin a osuđen.

Takođe, dok o ovome razmišljam, ne mogu da ne pomislim na još jednu priču o nevinoj osobi a osuđenoj... po cenu da to ispadne kliše. Misli mi se stalno vraćaju na sledeću priču... 

Najpotresnija priča o nekome ko nije bio kriv ali je bio osuđen 

1. Osuđen na smrtnu kaznu. Smrtna kazna koja je izvršena nad njim je bila najgora moguća - zapravo je bila i forma mučenja. Tamničari su ga prebili, ponizili i surovo ubili. 

2. Ubijen je zbog klevete, optužen da je rekao nešto što nikada nije ni izgovorio. Optužba je bila mudro smišljena izvrtanjem njegovih reči tako da nije mogao da se odbrani. Optužbu su smislili njegovi neprijatelji, ali ga je izdao prijatelj  - to je još više bolelo.

3. Same reči optužbe nisu bile dovoljne, pa su se tužioci, da bi sproveli svoju volju, poslužili ucenom. Pretili su sudiji da će njega optužiti istom optužbom, da je izdajica i neprijatelj vlasti, ako ne ubije njihovog neprijatelja.

4. Suđenje je bilo politički motivisano. Oružije je bilo predrasuda, strah, rasizam. Koristili su političku podeljenost društva, i predrasude sudija i naroda. Čovek je bio iz provincije odakle su buntovnici uvek dolazili. 

5. On je znao šta ga čeka ali nije pokušao da se odbrani. Opisano je da je stajao nemo pred svojim sudijama. Nije poricao, nije se bunio, samo je ćutao. 

6. Zapravo, radi tog suđenja je i rođen. Sveto pismo govori da je Isus Hristos došao na ovu zemlju da bude nevin optužen, i da ponese krivicu sviju nas. O Njemu pišem jer jedino kod njega lažna optužba je imala smisao.  

Nije bio kriv, ali je osuđen... radi mene. 

Ako želite više saznati o tome, zašto je Isus osuđen i umro, preporučujem vam sledeći tekst: Zašto je Isus morao da umre? (klikni link). 

Beređi Dušan Bera 
Da li pratite naš Youtube kanal? Pogledajte novu emisiju Teologija uz jutarnju kafu, i počnite da nas pratite. 





Нема коментара:

Постави коментар