NTC - Ženavlje, Slovenija 2012

NTC (Nacionalni trening kamp) i JLTC (Trening kamp za mlade vođe /ispod 17 godina/)

Kraljevskih Izviđača  (Royal Rangers)
Ženavlje, Slovenija
April 2012.

Kraljevski izviđači su internacionalna hrišćanska služba, posvećena deci i mladima. Svaki vođa Rendžera mora da prođe posebnu obuku koja se odvija na Nacionalnom Trening kampu. Kamp traje četiri dana i učesnici prolaze kroz posebno dizajniran program koji ih osposobljava za uspešno vođenje RR.
Pošto ove godine još nije organizovan NTC u Srbiji, otputovali smo u Sloveniju, nas petoro, četvoro polaznika kursa, i ja kao jedan od instruktora.

Početak je podizanje kampa. Koristeći samo kanap, drvo i platno, Randžeri podižu mesto na kome će živeti sledeća četiri dana...Sve se radi timski - osnova RR je timski rad! 

Kamp je gotov, može da se opusti, sve je na svome mestu. 

Gotov kamp je mesto uživanja, opuštanja, građenja zajedništva. Lep je osećaj podići kamp.

Kod RR kamp je slika Hristovog spasenja - u Njemu možemo da uživamo.Jedan od načina pripremanja je koristeći alu foliju... Jeli smo ribu. Inače ne volim ribu ali sada sam je jeo sa uživanjem.
Priprema hrane... Kada si u prirodi, sve je ukusno...

Časovi u prorodi, loženje vatre, upotreba alata, prva pomoć, kompas... U učionici se uči kako raditi sa decom.
Vreme zabave - logorska vatra
Uobičajeni neuspeni pokušaj da se vatra upali trljanjem drveta....


Svaki NTC je poseban doživljaj. Puno aktivnosti, pritiska ali na kraju svi odlaze radosni. Naša zakletva glasi - "Sa Božijom pomoći daću sve od sebe da služim Bogu, crkvi, svom bližnjem, da živim prema Rendžerskim pravilima i da zlatno pravilo primenjujem svaki dan." Na kraju doživiš da delo koje je u početku izgledalo preveliko, s Božijom pomoći može da se postigne... Sve što treba, kao i u ostalim oblastima života, dati svoje najbolje (za Rendžera moje najbolje je dovoljno!), osloniti se na Boga i pobeda sigurno dolazi.

Poseban doživljaj NTC jeste bliskost koja prevazilazi sve razlike. Pravi primer je i sledeća pesma:


Fotografije: Mišel Geng

Нема коментара:

Постави коментар