Sex - Ne nazivaj nečistim ono što je Bog učinio čistim!

Sex - Ne nazivaj nečistim ono što je Bog učinio čistim!

Kako Bog gleda na seksualnost? Da li je seksualnost nešto prljavo i grešno? Ili trebamo odbaciti stavove Biblije? Šta je pravi pristup seksualnosti?

Članak koji sam napisao za omladinski časopis Life... Trebao je biti deo serije na temu seksualnosti ali se časopis ugasio u među vremenu... 

Sex - kako zauzeti pravi pogled na seksualnost ljudskog bića?

Kako je priča o seksu dospela na mesec?

20. Jula 1969. Nil Armstrong je postao prvi čovek koji je zakoračio na mesec. Rečenica koju je tada izgovorio i koja je putem televizije obišla čitav svet i postala toliko popularna, bila je: „Ovo je mali korak za čoveka ali ogroman za čovečanstvo”. Međutim, ono što nije toliko poznato jeste njegove rečenica koju je izgovorio kada se vratio u bazu. Tada je rekao: „Srećno, gospodine Gorski.”. 

U NASI su mislili da se obratio nekom od rivala, sovjetskom kosmonautu, međutim nakon provere u svojoj bazi podataka nisu pronašli nikakvog Gorskog. Proverili su i američka imena i ništa nisu našli. Kada se vratio sa misije, novinaru su ga saletali i jedno od pitanja koga su mnogi postavljali bilo je „Ko je gospodin Gorski?” 

Kada god bi postavili to pitanje Nil Armstrong se samo nasmejao. Kada su, 5. jula 1995. god. u Tampa Beju na Floridi, novinari postavili, tada već 25 godina staro pitanje, Nil je konačno odgovorio. Odgovorio je jer je tada gospodin Gorski već preminuo. 

Ispričao je kako je 1938. kada je bio mladić u gradiću na zapadu, igrao bejzbol sa društvom i njegov prijatelj je udario loptu koja je otišla u dvorište komšije. To je bilo dvorište g-dina i g-đe Gorski. Mladi Nil je otišao u dvorište svog prvog suseda i kada je pokušao da dohvati lopticu koja je bila ispod prozora spavaće sobe Gorskih, gospođa Gorski je počeo da viče na gospodina Gorskog: „Seks?! Hoćeš seks!? Dobićeš ga kad klinac iz susedne kuće ode na mesec!“ (priča preuzeta iz seminara „Bračni kurs“). Seks, toliko bitan deo našeg života, da je priča o njemu dospela i na mesec.

Pre nego nastavite čitanje ovog teksta, imam molbu za vas. Podržite blog KaHristu. To možete uraditi:

1. Tako što će te se prijaviti u listu čitalaca bloga KaHristu
2. Podeliti tekstove sa KaHristu na društvenim mrežama

Seksualnost kod mladih

Koliko je seks bitan deo našeg okruženja pokazuju i sledeći podaci. Poslednja istraživanja Ministarstva zdravlja Srbije pokazala su da među mladima uzrasta od 15 do 24 godine najveći broj prvo seksualno iskustvo doživi u 17. godini. 

Kada je reč o posledicama, ranog stupanja u seksualne odnose, kao i često menjanje partnera mogu uticati na poremećaje reproduktivnog zdravlja i nekih polno prenosivih infekcija, najčešće hlamidije, koje su, kako je navela Sedlecki, posebno česte kada se prvo seksulano iskustvo doživi veoma rano. Ona je podsetila da su devojke koje su prvo polno iskustvo doživele pre 16. godine i u prvih godinu i po dana od nastupanja materičnih krvarenja u dvostruko većem riziku da obole od raka grlića materice u kasnijim godinama.(Blic 18.04.2010). 

Seks je sastavni deo života mladih, naravno i ostalih, i na žalost, posledice pogrešnog pristupa su vidljive.

Crkva i sex - stav da je seksualnost grešno ponašanje

Sa druge strane na seks se vekovima gledalo kao na nešto prljavo, namenjeno prvenstveno za rađanje dece. Uživanje u seksu, pa i u braku, je bilo greh. 

Naprimer, veliki misonar Džon Vithfild (živeo 1714-1770), čovek koji je vodio probuđenje u Engleskoj, SAD, i hiljade se obratilo preko njega, je smatrao da je seks grešna navika. Iako je bio u braku sa suprugom Elizabet, izbegavao je seks sa svojom ženom. Smatrali su da je „duhovna zajednica“ sa Hristom iznad svake druge zajednice, i zato nije želeo da gradi blizak odnos sa svojom suprugom. Posledice su bile nesretan brak, u kome je Elizabet patila, Džon nikada nije bio kod kuće i nije joj posvećivao nikakvu pažnju.

Ne nazivaj nečistim ono što je Bog učinio čistim!

Koji je ispravan pristup seksu i seksualnosti? Predlažem tri tačke:

1. „Ne zovi nečistim, ono što je Bog učinio čistim.“ 
(Dela 10:15). Veliki pisac, Klajv Luis je rekao: “Zadovoljstvo je Božji izum, a ne đavolji.” 

Bog je tvorac seksa i seksualnosti, on nas je napravio da imamo želju za seksom i učinio to našom potrebom. Bog je stvorio seks tako da bude zadovoljstvo, uživanje i da bude zabavan. Nije ga učinio patnjom, mukom, nego nečim lepim. Mogli bi reći da je seks jedan od poklona ljudskom rodu.


Sex i Sveto pismo

2. Uputstvo za upotrebu – sex se koristi u braku!!! 
Van braka ne funkcioniše kako treba, dešavaju se kvarovi (npr. seksualno prenosive bolesti (SIDA, sifilis...), abortusi, razočarenja...). Dizajniran je za jednog muškarca i jednu ženu, za ceo život. Van braka je kao, da vozimo automobil ispod vode, ne funicioniše kako treba.

3. Seks je dar koji trebamo da razvijamo. 

Za parove koji su u braku – treba da otkivaju kako da seksualno ugode svom partneru, kako da im iskustvo seksa bude lepše i uzbudljivije. 

Na fejsu postoji grupa – „pravi ljubavnik (a ja bi dodao i ljubavnica) je onaj koji zadovolji svoju ženu na hiljadu načina“ (umesto da ima hiljadu žena), i to je velika istina. Trebamo se razvijati kao ljubavnici jedne žene/muškarca.

Međutim, seksualnost je nešto što razvijamo i pre braka – kroz građenje samokontrole (čekanjem na životnog partnera), razvijanjem muževnosti/ženstvenosti, razumevanjem svog seksualnog identiteta... 

Seksualnost se ne razvija praktikovanjem seksa van braka, nego izgrađivanjem zdravog odnosa prema seksu.

  • Ako vas interesuje više na ovu temu, na KaHristu se nalazi više tekstova na temu seksualnosti. Ukucajte reč sex u pretraživaču na ovom blogu da bi ste ih pronašli. 
  • Mogu vam preporučiti sledeći tekst - 15 destruktivnih problema pornografije (klikni link)
Beređi Dušan Bera

Da li pratite moju emisiju "Teologija uz jutarnju kafu?". Nalazi se na Youtube stranici Protestantske hrišćanske zajednice. Predlažem vam Subscribe... puno dobrih stvari možete naći tamo. 

Нема коментара:

Постави коментар