Setimo se naših prethodnika: Vilijem Vilberfors - osloboditelj robova

Setimo se naših prethodnika: Vilijem Vilberfors - osloboditelj robova - je izuzetna priča o čoveku koji je celu svoju energiju posvetio cilju da ukine ropstvo.


Juče sam pisao o Džonu Njutnu, (vidi link) velikom grešniku koji je pronašao Divnu milost (A onda i napisao pesmu pod istim imenom). 

deca robovi
Deca na brodu za trgovinu robljem "Dafne", ušće Zanizbara
Danas pišem o Vilijamu Vilberforsu – osloboditelju robova.

Ko je bio Vilijem Vilberfors - osloboditelj robova

Vilijem Vilberfors je rođen 1759 godine, a 1780 je izabran za predstavnika Jorkšira u Engleskom parlamentu. Odlučujući događaj njegovog života se međutim dešava pet godina kasnije, kada posle razgovora sa prijateljima koji su ispovedali i živeli hrišćansku veru, počinje da proučava Sveto Pisma. 

Proučavajući pismo, Vilberfors otkriva istinu o delu Isusa Hrista, prihvata oproštenje koje nam je Hristos pružio na krstu i to menja njegov život.

Velika dilema prvih dana njegovog novog života je bilo čemu da se posveti – da nastavi sa politikom ili da se posveti svešteničkom pozivu i služi Bogu. Poziv koji dobija, izrečen kroz njegovog prijatelja Vilijama Pita (budućeg premijera UK) - “Zašto ne bi radio obe stvari, služio Bogu kao politički aktivista.”
Vilijam Vilberfors
Vilijam Vilberfors

Poziv potvrđuje njegov mentor Džon Njutn koji ga usmerava ka borbi za ukidanje trgovine robljem. Možemo reći da su mu se oči otvorile. On izjavljuje: „Svemogući Bog je pred mene stavio dve velike stvari, zabranu Trgovine robljem i Reformaciju ponašanja.“ – savremenim rečima promeni „navika, stavova, morala“

Tim ciljevima Vilberfors posvećuje svoj život. Osim na ukidanje ropstva, on utiče na ukidanje spaljivanja i mučenja kao smrtne kazne, promena nehumanih uslova rada, bori se za ukidanje dečijeg rada (posebno u nehumanim uslovima npr korišćenje male dece za čišćenje dimnjaka ili rada u rudnicima), borba protiv akoholizma, kocke...

No njegova životna borba je bila borba protiv ropstva. Rekao je za trgovinu robljem: „Tako ogromna, tako užasna, toliko nepopravljiva izgleda poročnost Trgovine da je moj um bio potpuno promenjen za Ukidanje ropstva. Neka posledice budu kakve budu, ja sam od ovog trenutka rešen da se neću smiriti dok ne ostvarim njeno ukinuće.“

Borba za ukidanje ropstva Vilijama Vilberforsa

Celo njegovo životno delo je bilo posvećeno tom cilju. Prepreke su bile ogromne. U momentu kada prvi put predlaže ukidanje trgovine robljem u parlamentu u Engleskoj ne postoji svest da je ropstvo pogrešno. Njegov savremenik. borac za promenu uslova i stanja ljudskog života, reformator 

Džon Vesli napisao je Vilberforsu: „Dragi gospodine, ukoliko te nije božanska sila podigla da budeš kao Athanasius contra mundum(Athanasium protiv sveta), ne vidim kako možeš uspeti u tvom veličanstvenom poduhvatu, suprotstavljanja gnusnom nitkovstvu, koje je skandal religije, Engleske i ljudske prirode. Ako te nije Bog podigao baš za ovu stvar, bićeš iznuren opozicijom ljudi i đavola. Ali, ako je Bog s tobom, ko može biti protiv tebe?

U filmu “Divna milost” prikazana je scena iz života Vilijama u kojoj njegov prijatelj po povratku sa Jamajke i njenih plantaža šećera priča o sceni koju je video. Majka i dete (robovi) su bili brutalno pretičeni zbog neke sitnice koju su uradili. Po završetku kazne majka je rekla detetu “I tome će doći kraj. Iz Evrope dolazi neko da nas oslobodi. Nazvala ga je kralj Vilberfors.

Borba za ukidanje ropstva je trajala ceo Vilberforsov život od 1787. do 1833. Umire kao pobednik svega tri dana posle donošenja zakona o ukidanju ropstva. Na njegovoj nadgrobnoj ploči je napisano kao epitaf:

U znak sećanja na Vilijama Vilberforsa (rođenog u Hulu, augusta 24. 1759., preminulog u Londonu, jula 29. 1833.); [...] on je bio među onima koji su dali najznačajniji doprinos popravljanju karaktera njihovog vremena, jer je svojim visokim i raznolikim talenatima, vrelom čovekoljublju, univerzalnoj iskrenosti, dodao stalnu rečitost Hrišćanskog života. Eminentan u svakoj vrsti javnog rada, i vođa u svakom dobrom delu, [...] njegovo ime će zauvek biti identifikovano sa naporom, koji je po blagoslovu Božijem, uklonio iz Engleske krivicu Afričke trgovine robljem [...] sve dok, kroz delo Hrista Isusa, njegovoj jedinog Otkupitelja i Spasitelja, (kome je svojm životom i pisanjem davao slavu,) ne ustane u vaskrsenju pravednih."

Kakav izazov za sve nas?
Beređi Dušan Bera

Ako vam je moj današnji tekst bio od koristi, prijavite se u listu čitalaca ovog bloga. Time pomažete da ovaj blog bude vidljiv na pretraživačima. Takođe, podelite ovaj tekst na društvenim mrežama... da i drugi imaju korist

4 коментара:

  1. Сјајан чланак.Диван и велики човек,Вилијам Вилберфрост.
    "Бејах слеп али сада видим..."

    ОдговориИзбриши
  2. Одличан чланак и подсећање на великог човека Вилијама Вилберфорса.
    "Бејах слеп али сада видим..."

    ОдговориИзбриши
  3. http://www.extracafe.rs/publ/filmovi_uzivo_za_gledanje/strani_filmovi/amazing_grace_2006/18-1-0-19707

    ОдговориИзбриши
  4. http://www.extracafe.rs/publ/filmovi_uzivo_za_gledanje/strani_filmovi/amazing_grace_2006/18-1-0-19707

    ОдговориИзбриши