Pismo crkvi - Božić ili priča o tri siromaha

Draga crkvo,
    Nova godina je pred vratima. Još petnaest dana, i počinje 2016. Koja čuda će ona doneti? Kakva previranja? U svetu? Kod nas u državi? Ubeđen sam da ne smemo da posustanemo u molitvi za našu zemlju, i da su joj naše molitve potrebnije nego ikada pre. Molimo za naš narod da upozna Hrista, večnu nadu, a molimo i za crkve našeg grada da ih Bog upotrebljava da budu izvor nade. Naravno, i mi da budemo oni koji donose nadu!
     Takođe, draga braćo i sestre, od srca vam želim blagoslovene praznike, a iznad svega blagosloven Božić! Božić je pred nama, i kao crkva obeležavamo ga skoro mesec i po dana. Počele su kućne grupe sa adventnim periodom (koji još uvek traje), a završiće ga tinejdžeri sa kampom, sredinom januara. Dug period!!! Da li vredi ulagati u obeležavanje ovog praznika? Znate moje mišljenje da vredi, a ponovo sledi još jedno razmišljanje – Zašto vredi? Nazovimo to pričom o tri siromaha.
    Prvi siromah, je čovek o kome verovatno nikada niste čuli, ili ako ste čuli, zaboravili ste njegovo ime. To je Timoti Henri Grej, američki klošar i beskućnik. 2012. godine, pronašli su ga upravo u ovom periodu, smrznutog ispod mosta, gde je provodio noći. Ta noć je bila previše hladna, i Timoti nije izdržao. Umro je u šezdesetoj godini, napušten, bedno, nedostojno čoveka, bez kreveta, verovatno gladan i iscrpljen. Posle njegove smrti, otkrili su da je 22 godine bio naslednik 19 miliona dolara, samo to nije znao, i zato taj novac za njega nije imao nikakvu vrednost. To je bio njegov novac, svo vreme njegovog beskućništva, i sve što je trebao da uradi je da nađe advokata i uzme ga. U momentima kada je bio gladan, smrzavao se, patio, imao je devetnaest miliona dolara, ali od tog novca nije imao nikakvu korist. Bio je SIROMAŠAN PORED BOGATSTVA.
   Drugi siromah je BOGATAŠ KOJI JE OSIROMAŠIO. Pogađate na koga mislim? To je naš Gospod Isus Hristos. Iako Bog, i ima najčistije poreklo, došao je na ovaj svet kao osoba sumnjivog porekla – optuživan da je rođen iz preljube, da je sin rimskog vojnika... Iako Bog, kome je u nebu mu sve odavalo čast i okruživali ga anđeli, došao je na ovaj svet usamljen, ne u dvorcu, nego u zabiti Judeje. Iako Bog, i samim tim najbogatije biće univerzuma, nije imao ni krevetić da ga u njega polože. Iako Bog, i nebeske vojske su mu služile, i svemir je nastao na Njegovu reč -po rođenju, morao je da beži kao izbeglica u Egipat, kao onaj koji nema nikakvu zaštitu. Iako Bog, i vladar univerzuma, radio je teško, naporne poslove, celu svoju mladost i život. Najbogatije biće univerzuma, potpuno osiromašeno.
     Filipljanima 2:6-11: „On, koji je u Božijem obličju, nije smatrao plenom svoju jednakost sa Bogom, nego je samog sebe učinio ništavnim uzevši  obličje  sluge,  postavši   sličan   ljudima.kada je po spoljašnosti postao sličan čoveku, ponizio je samog sebe postavši poslušan do smrti, i to smrti na krstu. Zato  ga  je  Bog  uzvisio  na najviše mesto i dao mu ime iznad svakog imena, da se na Isusovo ime savije svako koleno na nebu, i na zemlji, i pod zemljom, i da svaki jezik prizna da je Isus Hristos Gospod, na slavu Boga Oca.“ Teolozi su ovaj postupak nazvali samoispražnjenjem – pogrešno misleći da se Bog ispraznio na nivo čoveka. Pogrešno, jer Bog se nije ispraznio. Hristos je ostao Bog, ali je uzeo i prirodu čoveka- prirodu sluge. U maloj bebi je bio ograničen Bog u svoj svojoj punini. Bog se ograničio u siromaštvu čoveka Isusa, sina Josifa i Marije.
    I treća priča je o SIROMASIMA KOJI SU SE OBOGATILI. „Njegova Božanska sila nam je darovala sve što je potrebno za život i pobožnost kroz spoznanje Onoga koji nas je pozvao svojom slavom i dobrotom. Time su nam darovana dragocena i najveća obećanja, da preko njih uzmete udela u božanskoj prirodi...“ II Petrova 1:3-4. Razmislimo prvo o nama. Nemamo ni jedno jedino pravo na Božiju naklonost, svojim grehom odrekli smo se te naklonosti. Duhovno posmatrano mi smo siromasi, Sveto pismo nas opisuje kao duhovno mrtve. Nema ni jednog jedinog razloga da bi nam Bog pomogao, ili bio zainteresovan za nas.
      Razmislimo dalje o činjenici da je Bog uzeo i ljudsko obličje, i to radi nas. Da se osiromašio radi nas, nevrednih tog dela. Razmislimo i o činjenici da je radi nas, nevrednih, na kraju završio život na Golgotskom krstu. Svojom krvlju nas je otkupio od propasti. Razmislimo još i o tome šta nam je sve dao – sve što nam je potrebno za život i pobožnost, dao nam je puninu. Onima koji su bili duhovno siromašni, dao je sve blago duhovnosti. I ne samo to – nego nam je dao da imamo udeo u božanskoj prirodi??? Čudesno je pročitati te reči, kako se usuditi reći da ih razumemo? Da ja grešnik, ne samo da sam prihvaćen od Boga, ne samo da me duhovno obogatio, nego mi je dao udeo u Njegovoj prirodi? Od najvećeg siromaha, obogatio sam se. Od najvećeg siromaha, obogatio si se i ti brate, obogatila si se i ti sestro, time što si spoznala/spoznao Hrista. Ti si sada siromah koji se obogatio.
    Ovih dana obeležavamo Božić, radost dolaska našeg Spasitelja. Za Njega je to bilo osiromašenje. Nas je to obogatilo. I da se sada vratim prvoj priči. Moguće je biti bogat, a živeti kao siromašan. Moguće je umreti u siromaštvu pored svog bogatstva koje imaš. Pitanje je ko bi to želeo? A duhovno? Kako živimo, kako razmišljamo, koji stav zauzimamo? Stav siromaha ili stav bogataša? Kako sebe gledam – kao siromaha? Obespravljenog? Potlačenog? Ili kao biće koje ima udela u božanskoj prirodi?
    Ovih dana obeležavamo Božić, pitanje je sa kojim stavom ćemo ga obeležiti? Kao siromasi? Ili kao ... Narod koji je u tami hodio vidi svetlost veliku; onima koji u zemlji senke smrti seđahu zasvetli svetlost. Ti svoj narod umnožavaš, i veliku mu radost daješ i on se pred tobom raduje, kao što se žetvi raduje, kao što se veselo kliče kada se deli plen. Jer ti lomiš jaram pod kojim mu teško beše... Jer se rodi dete, sin se nama dade...
     Draga braćo i sestre, obogaćeni u Hristu Isusu, neka vam je blagoslovljen praznik sećanja na Njegovo rođenje, neka vam prođe bogato u svakom pogledu! 

Нема коментара:

Постави коментар