уторак, 18. децембар 2012.

Zašto volim decembar? - tekst Marija Čanji


Tekst o doživljaju Božića napisala Marija Čanji, vernica u Protestantskoj Hrišćanskoj zajednici, Novi Sad. Koristim moj blog da prenesem njen doživlja, jer delimo isto iskustvo:

"Približava se doba godine kada sve postaje drugačije. Zbog čega pred kraj godine okitimo domove, pripremimo trpezu i darujemo jedni druge?
 
Pre više od dve hiljade godine desio se jedan veličanstven događaj. Rodilo se dete. To je i danas za mnoge veličanstven događaj. Rođenje ove bebe je najavio prorok ali niko ga nije slušao ili ga možda nisu razumeli.


Po rođenju ova beba nije položena na svilene čaršave i pokrivena satenskim jorganom, nego je položena na slamu i pokrivena majčinom maramom verovatno prljavom od dugog puta.

Ovo rođenje je pratio hor anđela. Zar nikome u toj noći ovo nije bilo čudno. Jeste, samo nekolicini pastira koje je privukla ova pesma.

Noćima pre toga je na nebu blistala zvezda sjajnija od ikad viđene. Zar je niko nije video. Zar nije privukla pažnju bar nekog putnika. Jeste, mudraci iz neke daleke zemlje su pratili ovu zvezdu. Posetili su i darivali bebu.

Mogla se desiti fatalna greška mudraca. Mogli su dovesti vladara koji je hteo zlo bebi. Ali tu je Bog koji uvek bdi i šalje anđela koji prenosi poruku ocu bebe da beže i spasi svoju porodicu, on poslušno izvršava zapovest.

Zašto je ovaj događaj značajan? Ovo dete je bilo posebno. I pre i posle toga rađali su se dobri ljudi, ali ni jedan se nije rodio sa misijom. Ni jedan se nije rodio sa takvim bremenom. To je teško breme za čoveka, a kamoli za malu bebu. Breme ove bebe je bilo da spasi svet, da mu donese mir i ljubav.

Bog je napustio svoje nebesko kraljevstvo da bi postao čovek. Kralj kraljeva je došao na zemlju kao beba, došao je Sin Božiji da spasi tebe i mene i uzme naše grehe i odnese ih na krst. Ali to je već neka druga priča.

Ova beba je ISUS HRISTOS.

Zašto volim decembar? Pa onda proslavljam rođenje ove bebe. Nije mi rod, ali je moj brat, moj prijatelj, utešitelj, onaj koji me voli bez obzira na moje mane ili izgled, daje smisao mom životu, daje svetlost tamnoj noći. Zato proslavljam Njegov rođendan. Rečeno je da se ovo desilo u decembru, dvadesetpetog njegovog dana. To nije važno, nije važan datum. Njegov rođendan slavim svakog dana u godini, pa neka vrhunac proslave bude tog 25. decembra. Neka to bude dan kada ću ukrasiti dom, postaviti trpezu, i darivati ljude oko mene, ali neću toga dana zaboraviti onoga koji mi je to omogućio. To je moje Spasitelj, onaj sa kojim hodam već niz godina. Za Njega uvek ima ostavljeno mesto u mom domu i mom srcu.  To je moj Isus.

PS

Ti koji sada možda čitaš ovo priču a nisi upoznao Isusa. Probaj, potraži Ga, upoznaj Ga i predaj Mu svoj život. Dopusti Mu da te vodi. Ništa ne košta, ne boli. Dovoljno je da izmoliš ovu molitvu.

Priznajem pred Bogom da sam grešan.  Verujem da je Gospod Isus Hristos umro na krstu za moje grehe i da je vaskrsnuo za moje opravdanje. I sada ga priznajem i primam kao mog ličnog Spasitelja. Amin.


I onda kreni radosno ka Hristu, On će te čvrsto zagrliti jer ti si Njemu najlepši poklon za rođendan." 

Нема коментара:

Постави коментар

Takođe preporučujem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...