Myth busted - Odgovor na pitanje: da li hrišćanstvo odumire?

Myth busted - Odgovor na pitanje: da li hrišćanstvo odumire?


Pre neku godinu dana, intervjuisala me je grupa studenata Sociologije, kao deo svog istraživačkog rada iz predmeta Sociologije Religije. Jedno od njihovih pitanja je bilo da li mislim da hrišćanstvo kao religija odumire. Na njihovo iznenađenje moj odgovor je bio NE, hrišćanstvo je u ekspanziji kao nikada pre u svojoj istoriji.

Myth busted - Odgovor na pitanje: da li hrišćanstvo odumire?

Posebna poseta sa Tajvana

Posle nekog vremena, na isti intervju me je podsetila jedna poseta. Srbiju je posetila (a i nas kao crkvu), grupa evanđeoskih hrišćana sa Tajvana (Daleki Istok, ostrvo naseljeno Kinezima), njih 35. 

Došli su da se upoznaju sa evanđeoskim hrišćanima u Srbiji, da čuju kakvo je stanje Evanđeoske crkve i da vide našu zemlju. Predstavljaju organizaciju koja okuplja 4.000 evanđeoskih crkava Tajvana.

Poseban momenat je bio kada su nam ponudili da se mole za nas. Da sastavimo molitvene potrebe, prevedemo na Engleski i oni će ih poslati grupi koja se obavezala da se moli za potrebe koje im oni pošalju. 

Šok je bio kada su nam rekli da ta grupa molioca broji 10.000 vernika. U celoj Srbiji nema toliko ev. vernika, a molioca teško da bi se okupilo stotinjak. I to u Srbiji, u kojoj se slavilo 1.700 godina od Milanskog edikta, na teritoriji na kojoj je još Apostol Pavle propovedao (ako su tačne legende da je stigao do Sirmijuma).

Šta se dešava sa hrišćanstvom u Evropi?

Interesantno je da je Evropa, kontinent odakle se hrišćanstvo širilo, danas posala oblast sa najmanjim procentom hrišćana u svetu.  I odmah da napomenem pod hrišćanima mislim isključivo na one koji svoj život grade na Hristovim odredbama, koji ispovedaju svoju veru, aktivno posećuju crkvu, a iznad svega na one koji veruju da je Isus njihov Spasitelj. Statistika govori da danas u Evropi broj takvih vernika ne prelazi 2 procenta u svim denominacijama.

Myth busted - Odgovor na pitanje: da li hrišćanstvo odumire?

Šta se dešava sa hrišćanstvom u svetu?

Međutim u širom sveta priča je drugačija. Evanđelje je prisutno tamo gde nikada nije pre bilo prisutno. 

Južna Koreja

Najveća svetska lokalna crkva je u Seulu, Južna Koreja, sa 700.000 vernika koji u jednom danu posete jedno bogoslužbeno mesto.  A sama Koreja broji 15.000.000 evanđeoskih vernika.

Kina

U Kini, Protestantska crkva je 1949. godine brojala 1.260.000 članova. Danas crkva broji oko 81 milion vernika (što registrovanih, što neregistrovanih). Katolička crkva je narasla sa 3 miliona na 12 miliona u periodu od 50 godina. 

Afrika

U Africi crkva raste brzinom rakete, od 10 miliona hrišćana koliko je bilo procenjeno 1900. godine, do 360 miliona u 2000. godini. Crkva u Sudanu je najbrže rastuća crkva u muslimanskom delu sveta; uprkos najžešćem zabeleženom progonstvu poslednjim godinama.   U Etiopiji, crkva je ekspolodirala. 1960 godine, evanđeoskih hrišćana je bilo oko 200.000 i činili su do 0.8% populacije, do 2000. godine, crkva je narasla do blizu 12 miliona, i čini 20% populacije ove zemlje. To se desilo upkos velikog progonstva u toku komunističke ere 1974-1991.

Indija

Indija danas ima 10 lokalnih crkva koje broje preko 10,000 članova i 30 koji broje više od 3.000 članova. 1999 jedan crkveni vođa je prijavio 2231 krštenja svaki dan.  Među Hmong narodom u severnom Vijetnamu, do 1989 godine nije bio ni jedan evanđeoski hrišćanin. Za jedanaest godina, do 2000-te, njihov broj je narastao na 175.000 evanđeoskih hrišćana.

Podržite blog KaHristu - pogledajte i druge tekstove sa njega na sledećem LINKU. Podelite tekstove sa njega na društvenim mrežama. 

Myth busted - Da li hrišćanstvo odumire?

I tako dalje, i tako dalje. Crkva raste, poruka Isusa Hrista se širi, evanđelje napreduje. Da li hrišćanstvo odumire – definitivno NE!  Jedino se centar hrišćanstva pomerio iz Evrope na sav ostali svet. I danas hrišćani sa Tajvana dolaze da se mole za nas. 
Beređi Dušan Bera

Jedan od vidova širenja hrišćansva jeste i uticaj hrišćanstva. Poslušajte jednu životnu priču iz Novog Sad - kako je Bog promenio život jednog čoveka bez nade.
PS: Prijavite se na naš Youtube kanal


1 коментар:

  1. Pre negde godinu dana me je intervjuisala grupa studenata Sociologije, kao deo svog istraživačkog rada iz predmeta Sociologije Religije. Jedno od njihovih pitanja je bilo da li mislim da hrišćanstvo kao religija odumire. Na njihovo iznenađenje moj odgovor je bio NE, hrišćanstvo je u ekspanziji kao nikada pre u svojoj istoriji.

    ОдговориИзбриши