Mene, mene pošalji!!!

Pripremam propoved za sahranu. Pokojnica je mlada, svega 26 godina. Umrla je od posledica drogiranja. Heroin je pobednik u ovom slučaju. Kada god čujem da je neko završio život zbog heroina u meni se bude nekoliko osećanja.

BES - jer je heroin pobedio. Zlo je u jednom životu nadvladalo. Bes zbog naše slomljene prirode, koja omogućava da budemo zarobljeni i koja nas vodi u grob. Znaš da te nešto uništava a sve jedno to uzimaš. Znaš da te nešto ubija a ne možeš bez toga. Znaš da si nesretan zbog toga što uzimaš, a sa druge strane izvor tvoje nesreće postaje jedini izvor sreće (tih kratkih pola sata ili koliko god) dok potraga opet ne krene. Krug koji uništava, krade ljudskost i svako dostojanstvo čoveku, a na kraju grob. Kako je to rekao Biskup Royl "Svaki grijeh ima puno nesretnih zarobljenika vezanih lancima za ruke ili za noge. Jadni zarobljenici hvališu se svojom neograničenom slobodom a ne postoji veće ropstvo od njihovog. Grijeh je najteži od svih gospodara. Jad i razočarenje, očaj i pakao su jedina plaća koju grijeh isplaćuje svojim slugama." I zbog toga sam besan.

ŽALOST - jer je heroin pobedio a postojao je izlaz. Hristos koji je umro na krstu da slomi okove naših greha. Mogla je biti slobodna, radosna, puna života samo da je prihvatila Njegovu slobodu. Znam da je tako, družim se sa momcima i devojkama koji su godinama slobodni i koji žive pobedonosan život. Znam da je tako, svaki dan sam sa momcima u Centru Duga (reh. centar za heroinske ovisnike) i vidim u njima neverovatnu promenu kada dožive susret sa Vaskrslim Hristom. Vidim nadu u njima kada dožive Njegovo bezuslovno prihvatanje, ljubav, oproštenje i šansu da počnu život iz početka. I zato sam žalostan, ova životna priča je mogla drugačije da se završi!!!

ODLUČNOST -  jer je heroin pobedio, ali ne pobeđuje uvek!!! Postoji izlaz. Može se doživeti sloboda. Svaka osoba kojoj se pomogne je jedna velika pobeda. Kažu da ne postoji veća zavisnost od heroinske (što nisam sigruan da je tačno), ali Hristos je veći i jači i moćniji od heroina.

Moj Gospod Isus Hristos je rekao ja sam došao onima koji su slomljenog srca, zarobljeni, slomljeni (Luka 4), i plakao je kada je video ljude bez nade (Jovan 19), i pozvao je nas da mi nastavimo Njegovo delo - doneti SLOBODU. U Isaiji proroku, Bog pita - koga da pošaljem, ko će da ide da donese vest. Isaija odgovara - evo idem ja, mene, mene pošalji (Isaija 6). Danas opet u mome srcu odluka "mene, mene pošalji".  Za slomljene, za ranjene, za slepe, za izgubljene... narkomane, alkoholičare, bludnike ovog sveta!!!


1 коментар:

  1. Pripremam propoved za sahranu. Pokojnica je mlada, svega 26 godina. Umrla je od posledica drogiranja. Heroin je pobednik u ovom slučaju. Kada god čujem da je neko završio život zbog heroina u meni se bude nekoliko osećanja...

    ОдговориИзбриши