In memory Džon Stot


Danilo 12:3: “Koji su bili razumni sijače se kao svetlost nebeska i oni koji su narod pravdi učili sjajiće se kao zvezde uvek i doveka.“


Juče, 27.7.2011. preminuo je veliki Božiji sluga i velikan evanđeoske vere – Džon Stot. Njegov primer, stil propovedanja, biblijski komentari i knjige su bili (i jesu i dalje) veliki uticaj na moj život. Sveto pismo nas uči da se sećamo naših učitelja i da im odajemo čast. Ta čast pripada Isusu Hristu, Gospodu našem, ali i Džonu Stotu koji ga je tako verno sledio.

U nastavku bloga prenosim pismo od Lozanskog komiteta za svetsku evangelizaciju, kojim smo obavešteni da je Džon Stot otputovao svojoj kući, pošto smatram da prenosi suštinu poruke o životu Džona Stota.

„Draga braćo i sestre u Hristu,
Danas (27 jula 2011) „Ujak Džon“ (kako smo ga zvali) otišao je kući da bude sa Gospodom. Sada je sa Onim koga je služio ceo svoj život i u koga je stavljao svoje pouzdanje.

Džon Stot je uticao crkve širom sveta na mnogo načina. Možda je njegov najznačajniji doprinos jasno i snažno definisanje evanđeoskog verovanja, koje je Stot uvek doživljavao kao biblijsku veru, zasnovanu na Novom zavetu. Evanđeosko hrišćanstvo je za Stota, uvek bilo izraz istorijskog, ortodoksnog hrišćanstva.
Krst Hristov je uvek bila njegova centralna poruka. Stot je propovedao Krst kao jedini put pomirenja sa Bogom za ljudski rod.

Vaskrsnuće Hristovo je bila velika nada njegovog života, kao što je ujedno i za celo čovečanstvo, i nada za život posle smrti. Tu realnost sada Stot i doživljava, kao i nagradu i potvrdu za sve njegove propovedi i za sve ono za šta je živeo služeći u Londonu i širom sveta.

Možda više nego i jedna druga osoba u prošlom veku, Džon Stot je obnavljao pouzdanje u autoritet Božije Reči i centralno mesto biblijskog propovedanja i naučavanja. Inspirisao je mnoge evanđeoske vernike širom sveta ka snažnoj i jasno afirmaciji biblijskih istina a u isto vreme je naglašavao da takvo propovedanje mora biti propraćeno karakterističnim, pobožnim hrišćanskim životom.

Bio je sposoban da zajedno objedini, u konstruktivno biblijski zasnovanoj tenziji, strastveno predanje evangelizaciji, zajedno sa značajnim predanjem služenju ljudima u potrebi, patnji i slomljenosti. Taj pristup je najbolje izražen u Luzanskom zavetu (http://bera-kahristu.blogspot.com/2010/12/lozanski-zavet-celokupni-prevod.html), koji je on sastavio i koji predstavlja jedan od najznačajnijih evanđeoskih dokumenata u 20 veku.

Gde god da je Džon Stot putovao da poučava, ohrabrivao je „duplo slušanje“. Pod tim je mislio na slušanje glasa Duha Svetog kroz Njegovu Reč, i na slušanje glasa onih koji su u potrebi u našem slomljenom svetu.
Stot je bio poznat po ljubavi za studente iz zemalja kojima su resursi manje dostupni. Bio je potpuno predan pomaganju i ohrabrivanju pastora i studenta u Africi, Latinskoj Americi, Bliskom Istoku… Na svim tim mestima su ostali njegovi prijatelji.

Crkva u UK i po svetu je bogatija za njegov život. Njegov jednostavni životni stil, njegovo moćno propovedanje i jasnoća njegovih misli i izraza, njegove knjige pisane jasno i duboko, uticale su na hiljade i hiljade ljudi širom sveta.

Tužni smo zbog njegovog odlaska, no ohrabreni poznavanjem njegovog velikog pouzdanja i životne nade u Hrista koji je za njega sada potpuna realnost.

Danilo 12:3: “Koji su bili razumni sijače se kao svetlost nebeska i oni koji su narod pravdi učili sjajiće se kao zvezde uvek i doveka.“

Bili smo blagoslovljeni uticajem čoveka koga smo toliko puno voleli. Dajmo čast Hristu Isusu, a odajmo čast i Džonu Stotu, koji je živeo svoj život na slavu Božiju i radi dobrobiti crkve širom sveta.

U Hristu Isusu,
S. Douglas Birdsal
Executive Chair, The Lausanne Movement
Lindsay Brown
International Director, The Lausanne Movement“

Нема коментара:

Постави коментар