среда, 23. фебруар 2011.

Alpha E-časopis 3 - februar/veljača 2011


Alfa – Zapadni Balkan

ADRESA: NOVAKA RADONjIĆA 19, 2100 NOVI SAD, SRBIJA
BROJ TELEFONA: +381/(0)64 – 53-83-580

ALPHA E-ČASOPIS

BROJ 3-FEBRUAR/VELJAČA 2011.
Dragi prijatelji Alfa kursa, pred nama je nova sezona, proleće dolazi a ujedno i pravo vreme za početak ALFA KURSA!!! Prema izveštajima već su mnogi kursevi krenuli ili kreću – Split, Bugojno, Sremska Mitrovica, Ruma, Smederevo... Želimo vam uspešne i blagoslovene kurseve, a nadamo se da će vas i svedočanstva iz ovog broja E-časopisa ohrabriti u tome. Možete pročitati kako su crkve iskoristile Alfu u Makedonij ali i u Srbiji za osnivanje novih crkava. Takođe pozivamo vam i na Global Alfa Trening u Sarajevu, 25-26.3.
Međutim, ovaj broj Alfa E-časopisa smo posvetili Kursu za bračne parove. Kurs za bračne parove je još jedan od kurseva razvijenih od strane Alfa-International. Vizija Alfe je „Evangelizaciji naroda i transformacija društva“, a deo transformacije su i tranformisani brakovi. Surova staristika govori sledeće:
- u Srbiji svaki peti brak završi razvodom. „Moderni trendovi zahvatili su i Srbiju, pa je klasična porodica (roditelji i deca) koja je 1973. činila oko 64 odsto pala na svega 31 odsto 2003. godine, a svetski tokovi mogu se pročitati i iz podatka da je svako četvrto domaćinstvo bračni par bez dece.“
 - za Hrvatsku su podatci sledeći – „od ukupnog broja sklopljenih brakova razvede se 22% i beleži se stalni rast (U 2008. godini bilo je 5025 razvedenih brakova, što je za pet posto više nego 2007. godine, a prosječno trajanje razvedenog braka bilo je nešto više od 14 godina.).“
- Bosni i Hercegovini – „Najnoviji podaci Agencije za statistiku BiH o demografiji pokazuju da je za devet mjeseci 2010. sklopljeno 15.389 brakova, a da ih je 745 razvedeno. Poredeći te brojke s onim iz istog perioda 2009., dolazi se do zaključka da je sklopljenih brakova manje za 5,16 posto, ali da je broj razvoda povećan za 9,40 posto.“
- U Makedoniji – „Sekoja godina ima okolu 15 000 novi braka a 500 razvodi“.
Na žalost otkrivamo da ove trendove često prate i ljudi u crkvi. Kurs za Bračne parove je idealan način da nešto promenimo!

KURS ZA BRAČNE PAROVE

Kurs za bračne parove su razvili Niki i Sila Li, autori knjige o braku i knjige za roditelje. Oni su u braku preko trideset godina, imaju četvoro dece i u punovremenoj su službi u crkvi Holi Triniti Brompton u Londonu, crkvi koja je započela Alfa kurs. Oni su takođe započeli i predbračni  kurs 1995 a bračni kurs 1996 i ovi kursevi su se širili i sada se radi hiljade kurseva u mnogim zemljama sveta.
Predavanja bračnog kursa se mogu izvoditi na dva načina: koristeći DVD –je (za sada samo na srpskom jeziku, hrvatski je u izradi) i govori uživo. Tokom sedam predavanja kursa bračni parovi će biti obučeni: da bolje razumeju  jedan drugog, da nauče da komuniciraju mnogo efikasnije, da se  približe jedan drugom kroz rešavanje konflikata, nađu način da ne povređuju jedan drugog, poboljšaju odnos sa svojim roditeljima i roditeljima svog supružnika, razviju bolju seksualnu intimnost, otkriju jezik ljubavi svog supružnika i mnogo, mnogo više...
Teme koje se obrađuju na kursu su sledeće:
1. Izgradnja čvrstih temelja- na ovom sastanku parovi otkrivaju svoj životni stil i kako ovaj stil utiče na njihov brak i otkrivaju mnogo više o potrebama i željama partera, naročito na emocionalnom nivou.
2. Umetnost komunikacije -znati dobro slušati je veština od vitalnog značaja za snažan brak. Na ovom sastanku parovi vežbaju da komuniciraju svoja osećanja i uče veštinu efektivnog slušanja.
3. Rešavanje sukoba -na ovom sastanku parovi će naučiti četiri principa u rešavanju sukoba, kako reći jedan drugom koliko ga cenimo, da prihvate različitost, pregovaraju o žarištima sukoba i da se nauče moliti jedno za drugo.
4. Moć praštanja- u ovoj lekciji imenuju se načini na koje neminovno povređujemo jedni druge i kako se praštanjem osloboditi basa i osvete. Uči se da je praštanje proces kroz imenovanje povreda, kako reći izvini i otpustiti povredu.
5. Uticaj roditelja u prošlost i sadašnjost-  ova lekcija pomaže parovima da prepoznaju kako porodice u kojima su odrasli utiču na način na koji tretiraju jedan drugog. Takođe se razmatra kako izgraditi dobar i zdrav odnos sa njihovim roditeljima, roditeljima bračnog partnera i šire porodice, i kako povrede iz detinjstva mogu biti isceljene.
6. Dobar seks- na seksualnoj intimnosti treba raditi i razvijati je. To nije samo šlag na torti, nego je  vitalni sastojak same torte. U ovoj lekciji parovi se ohrabruju da razgovaraju o seksualnom odnosu i da prepoznaju gde trebaju promenu.
7. Ljubav na delu- na ovom predavanju se govori o pet načina na koji možemo komunicirati ljubav-kroz reči, vreme, dodir, poklone i služenje. Parovi otkrivaju koji izraz ljubavi je najznačajniji za njihovog partnera i kako to da praktikuju.
Za koga je kurs? Bračni kurs je za svaki bračni par, bilo da su zajedno jednu godinu ili šezdeset, bilo da osećaju da imaju snažnu vezu ili imaju problema. Bračni kurs je zasnovan na hrišćanskim principima, napravljen je za parove koji su vernici ali i za one koji ne pohađaju crkvu.
Isečak iz novina „Alpha news“, IX-XI mesec, 2010.
Alpha news je časopis koji izdaje Alpha International, i koji se distribuira širom sveta, gde god da se koristi Alfa kurs. Slavko i Sanja su učestvovali u treningu za vođenje Bračnog kurs, i tom prilikom su intervjuisani i to je objavljeno u Alpha časopisu. Tom prilikom su rekli:
Slavko i Sanja Hadžić nam dolaze iz Bosne, u braku su šesnaest godina i pre tri godine su prvi put bili na kursu za bračne parove.
Sanja: Mislila sam da znam sve o Slavku, mislila sam da ga poznajem dovoljno dobro da znam kako razmišlja ali na kursu za bračne parove sam otkrila da zapravo ne znam ništa. Sada mogu da kažem da više poznajem njegov način razmišljanja.
Slavko: Zapravo kada smo krenuli na kurs, pre tri godine bilo je to zbog toga što je ovakav kurs bio potreban našoj crkvi i društvu. Međutim kada smo mi prošli kroz ovaj kurs desila se ogromna razlika u našem braku, upoznali smo bolje jedno drugo i naš brak se mnogo, mnogo poboljšao.
U Bosni tri crkve iz tri različita grada rade bračni kurs redovno, uključujući i našu lokalnu zajednicu. Pored bračnog kursa smo radili i predbračni kurs sa tri para. Bračni kurs u Bosni napreduje veoma dobro jer na kurs ne zovemo samo ljude iz crkve nego i nehrišćane. Imali smo i jedan bračni par koji su muslimani. Oni su bili oduševljeni kursom pa su ga preporučivali i svojim prijateljima jer su bili sretni zbog promena koja su doživeli. Ovakve ljude bi inače bilo teško dosegnuti i dovesti u crkvu ali se ovo pokazao kao zaista dobar način da radeći na svom braku mogu da budu i evangelizirani. Mi u našoj crkvi slušamo predavanja na DVD-u  koja su titlovana na srpski jezik ali zbog sličnosti jezika ovaj DVD možemo koristiti  u Bosni. Na početku imamo zajedničku večeru, pozdravimo ljude, damo neki uvod u predavanje i zatim gledamo DVD predavanja.
U Bosni nema mnogo protestantskih crkava ali se nadamo da će u narednih nekoliko godina sve crkve ili većina njih raditi bračni kurs.
Bračni kurs u Protestantskoj Hrišćanskoj Zajednici
X-XII 2010.
Piše:Saša Veselinović
Za mene, a verujem i za ostatak tima, ovaj kurs zaista bio poseban. Više puta smo organizovali ovakav kurs, ali bi ovaj, zbog par stvari, ipak izdvojio. Zašto? Jedan od razloga je taj što smo na ovom kursu, po prvi put imali bračne parove koji nisu hrišćani i ne odlaze ni u jednu zajednicu. Drugi razlog je taj što smo po prvi put imali parove sa više od 30 godina bračnog staža. I na kraju, ali sigurno najbitnije je to što smo na ovom kursu videli kako Bog radi na bračnim parovima i menja ih pred našim očima. Daću vam i jedan primer:
Neposredno pred početak kursa, par dana ranije, javio se jedan od parova koji ne odlaze u crkvu i rekli da odustaju od kursa jer ne mogu dalje zajedno i odlučili su da se razvedu. Svi smo se molili za taj par i u sredu kada je trebao da počne kurs, javili su se da bi ipak pokušali sa kursom i da bi došli ako mogu na kurs. Došli su i ostali do kraja i evo neka njihova zapažanja i razmišljanja o kursu: „Kurs nam je pomogao da shvatimo da moramo mnogo više, iskrenije i staloženije da razgovaramo. Atmosfera na kursu je fantastična i imamo samo reči hvale i zahvalnosti što smo mogli biti deo svega toga.“
Kada su se na jednom od poslednjih predavanja, pred svima, zagrlili i poljubili, znao sam da je Bog učinio čudo i spasao jedan brak. Naravno, do toga ne bi došlo da jedan bračni par nije pozvao te ljude i krenuo po drugi put na kurs, samo da bi bili sa njima i da bi oni došli na kurs.
P. i V. B. koji su u braku više od trideset godina su rekli: „Naš brak ni do sada nije bio tako loš ali mu je nedostajala duhovna dimenzija. Sada kada smo upoznali Boga, još smo bliži i sve dobija dublji smisao.“
I šta još reći i dodati? Slava Bogu za sve što je uradio kroz ovaj kurs. Ono u šta sam siguran jeste da Sotona u zadnje vreme opasno rešeta bračne parove i dolazi do sve većeg broja razvoda i to u hrišćanskim zajednicama. Zato Vas ohrabrujem i molim da se svaki dan molite za bračne parove, da se molite za Vaš brak, da Bog posebno zaštiti i vodi svaki bračni par u vašoj zajednici, jer imati dobar i stabilan brak znači imati dobru i stabilnu zajednicu.
Postoje brakovi koji rastu, napreduju i razvijaju se, ali postoje i brakovi koji ne vode nikuda! Nemojte da Vaš brak bude takav. Ne postoje savršeni brakovi, svaki brak ima problema i nije sramota doći i tražiti pomoć, sramota je ostati u problemima i ne potražiti pomoć!
Bračni kurs u Sarajevu
piše: Slavko Hadžić
Početkom  2010. godine, u našoj crkvi (Evanđeoska crkva „Koševsko brdo“ – Sarajevo) održan je „Kurs za bračne parove“. Kurs su vodili Dejan i Michelle Aždajić. Kurs je započelo pet bračnih parova, od kojih su ga četiri uspješno i završili. Peti par je na sredini kursa morao otputovati na duže putovanje, tako da će kurs završiti drugom prilikom.
Učesnici kursa su bili sa različitim bračnim „stažom“, imali smo par koji se tek vjenčao sredinom prošle godine, kao i bračni par koji je već 9 godina u braku. I jedni i drugi su našli da su stvari koje su poučavane na kursu neophodne da bi se brak održao jakim i zdravim.
Svaki sastanak počinjao je večerom. Na nekim sastancima, parovi bi imali obrok sami za svojim stolovima dok bi lagana muzika svirala u pozadini, tako da su mogli imati intiman razgovor; dok bi na drugim sastancima svi zajedno sjedili i večerali , i dijelili jedni sa drugima šta su na prethodnim sastancima naučili i šta su mogli  primijeniti u svome braku. Nakon večere slijedilo je poučavanje koje su gledali sa DVD-ova i koje je propraćeno vježbama i razgovorom koji je svaki par imao za svojim stolom. Za svaki sljedeći sastanak morala se uraditi i domaća zadaća, koja je često uključivala praktičan način pokazivanja ljubavi partneru.

Bitno je bilo naučiti da ne slagati se uvijek, posvađati se pa i biti povrijeđen je sastavni dio svakog braka i odnosa, ali i da je važno znati kako izgladiti nesporazume kroz razumijevanje i opraštanje.
Nakon kursa, bračni par koji nisu vjernici su tražili da se nastave viđati sa vjernicima. Trudili smo se da im kroz kurs pokažemo (riječima i djelom) da je naš odnos sa Isusom najvažniji dio naših brakova.
Ovo su svjedočanstva nekih polaznika kursa:
„Hvala vam za Bračni kurs, iako smo već 7 godina u braku kurs nam je dao svjež i uzbudljiv pogled na naš brak , kao i neka mjesta u kojima možemo rasti u našem braku.“
„Moja žena i ja nismo dugo u braku. Ovaj kurs nam je dao alat u ruke, koji će nam pomoći da imamo jak brak u godinama koje su pred nama.“
„Zahvalna sam što sam mogla prisustvovati ovom kursu. Naučila sam mnogo kroz ovih nekoliko sedmica i bez kursa to vjerovatno ne bih ni naučila. Mogu reći da sam sada drugačija osoba. Upoznala sam bolje moga muža ali i samu sebe.“
„Ovaj kurs je bio uzbudljiv i ispunjavajući. Nakon 9 godina braka, moj muž i ja smo još jednom bili izazvani i još jednom narasli u nekim područjima našeg braka. Jak brak je jedno od najjačih svjedočanstava koje možemo živjeti pred onima kojima je potreban Bog. Kako je moja maćeha običavala govoriti, jedina Biblija koju naše komšije mogu čitati je naš život. Hvala vam što ste nam omogućili da prisustvujemo ovom kursu.“
„Nakon pohađanja kursa za bračne parove moje mišljenje o konfliktu u braku se potpuno promijenilo. Shvatila sam da konflikt ne mora biti nešto neobično ili nezdravo, nego da može voditi boljem razumijevanju supružnika i boljem braku.“
Description: 685228blbjw1z1poBlic alfa vesti
Alfa kurs u Makedoniji
Pozdrav iz Evanđeoske crkve Ihtus,
Prošlo je dve godine od poslednjeg Alfa kursa u našoj crkvi. Tokom protekle dve godine naša crkva je prolazila kroz period tranzicije u mnogim nivoima crkvenog života, posebno u kontekstu raznih službi i opadanja članstva. Crkvene vođe su odlučile da se snažno skoncentrišu na ljude van crkve, na rast, davanje i misiju ( u Poslednje dve godine podržavali smo pomoćnika Pastora naše crkve, sada misionara i Pastor naše „ćerke crkve“ i bračni par koji su nacionalni evangelizatori).
Zbog rastuće potrebe za evangelizacijom odlučilo smo da nastaviom sa službom Alfa kursa kao jednom od ključnih alata za dosezanje ljudi za Hrista. Početi ponovo Alfu je bio priličan izazov za crkvu jer većina članova ima sekularni posao sa punim radnim vremenom i većina od njih radi od jutra to večeri u toku cele nedelje.
Crkvene vođe su odlučile da ohrabre ljude da daju 10% svog vremena, novca, talenata i darova koje imaju, verujuči da će to doneti rezultate i proboj u obasti evagelizacije kroz prijateljstvo.
Nakon molitvene pripreme Alfa je pokrenuta , male grupe su formirane sa posvećenošću i odlučnošću na se nastavi u pokušaju dosezanja  komšija, kolega s posla i prijatelja uprkos mnogim ličnim borbama i izazovima u svakoj oblasti života. Na naše iznaneđenje imali smo deset novih učesnika razlilčitog socijalnog i profesionalnog statusa; doktor, profesor, zubar, reporter, kuvar...
Ovo je bio najbolji Alfa kurs u našoj crkvi do sada. Na svakom sastanku za svakog gosta smo se molili pojedinačno  i savetlovali ga za njegove probleme u životu. Bog je bio tamo, Njegova veličansvena prisutnost. Nakon završetka kursa samo jedna osoba, za sada, dolazi redovno u crkvu. Mi se ne zaustavljamo ovde, pripremamo veliku Godišnju Uskršnju Proslavu gde ćemo pozvati i ljude koji su završili Alfu i dalje ih uputiti na učeništvo i naknadni rad da bi postali deo crkve. Očekujemo oko 70 ljudi sa pridruže Uskršnjoj žurci. Krajem januara nastavljamo sa drugim Alfa kursom sa većim očekivanjem od Boga da će dotaći živote i promeniti naš grad Skoplje.
Vaš u Gospodu
Jonatan Vlaisavljević,
Pastor Evanđeoske crkve Ihtus u Skoplju i
Skoplje, Decembar 2010
Romska crkva u Kavadarci
Od Novembra 2009. do Februara 2010 godine održan je Alfa kurs u Romskoj crkvi u Kavadarcima. Petnaest ljudi je završilo kurs i većina njih su nastavili da dolaze u lokalnu crkvu u Kavadarcima.
Sedmoro ljudi koji su završili kurs je kršteno na „Dan nade“ koji je organizovan u Negotino.

Afa kao alat u osnivanju novih crkava
Piše: Miroslav(Mika) Radovanović-Crkva Božija u Srbiji
U Šidu smo više godina pokušavali da dođemo do ljudi u gradu i da im govorimo evanđelje. Jedno vreme smo imali skupove u mesnoj zajednici (skoro 8 meseci). Probali smo evangelizaciju u crkvi ali uvek smo imali isti rezultat, ljudi dođu oduševe se i niko ne postane deo crkve i ne nastavi dolazak u crkvu. Ove godine smo radili Alfa kurs u kancelariji autopraonice  Slobodana Milankovića. On je pozvao svoje rođake, prijatelje i komšije. Dolazilo je od 12 do 15 osoba. Tim iz Sremske Mitrovice je putovao za svaki skup u Šidu (nas 6). Kroz Alfa kurs smo se sprijateljili sa ljudima i jako povezali. Njih 8 se molilo da prime Isusa u svoje srce. Kao rezultat toga smo otpočeli sastanke nedeljom uvece i 6 do 9 osoba od te grupe redovno dolazi na sastanke. Sad se spremamo za novu Alfu u  samo ovog puta ce tim iz Šida biti nosioc, a mi ćemo im samo pomoći u početku.
Pošto su u Šidu bili jako ohrabreni sa Alfom, a Slobodan radi u jednom selu u Hrvatskoj na farmi u blizini granice, on je pokrenuo Alfa kurs u Banovcima. Tu postoji crkva ali su skoro svi malobrojni članovi u poznim godinama, ima samo jedan mladić. Na ovu Alfu dolaze 7 do 9 osoba. Vrlo su otvoreni već su se svi molili da prime Hrista i to je kao jedan novi početak za ovu crkvu jer pola učesnika su mladi ljudi.

NOVOSTI – GLOBALNI ALFA TRENING SARAJEVO
Poštovane Hrišćanske vođe,
Verujemo da je zadatak Crkve našeg vremena da ponovo otkrije silu Evanđelja koje može promeniti živote ljudi i time uticati i na transformaciju našeg društva.  Jedan od alata za evangelizaciju i učeništvo koje Bog koristi širom sveta a već dugi niz godina i na našim prostorima je  Alfa kurs. Alfa kurs se kod nas pokazao kao veoma plodonosan jer ohrabruje ljude da istraže osnovna pitanja vezana za hrišćansku veru.
Sa tim u vezi, čast nam je i zadovoljstvo da vas možemo pozvati na drugi Global Alpha Treining (GAT) na prostoru Zapadnog Balkana. Predavači su članovi Alfa tima iz Holandije, osobe godinama uključene u ovu službu, kao i hrišćanske vođe iz Srbije, Hrvatske i Bosne koje su razvile Alfu kao deo službe njihove crkve. U toku ovog dvodnevnog  GAT događaja imaćemo priliku da čujemo mnoga svodačanstva o obraćenjima i promenama koje je Alfa donela u  životu crkve i pojedinca kao i priliku da se okrepimo kroz službu slavljenja i molitve.
Crkva domaćin: Kairos Centar (Baptistička Crkva)
Mesto:  Sarajevo
Datum: 25.03. (sa početkom u 13.00 h)  i 26.03.2011.
Kotizacija: 10KM ili 5 Eura (plaćanje na dan registracije)
Smeštaj za one koji putuju: u Kairos centru
Troškove  puta snosi svaki učesnik
Zbog organizacije događaja i svega što pripremamo za učesnike prijava je obavezna u što kraćem roku, a najkasnije  do 15.3.2011. godine na  sledeću imejl adresu : tomislav@bih.net.ba ili na telefeon +387 61 169 974.
Hrišćani  svih denominacija su dobrodošli!
Povedite svoj tim!
Verujemo da ćemo iskusiti duh jedinstva i radost što možemo zajedno raditi na širenju Evanđelja.
Očekujemo vaš dolazak!
Srdačan pozdrav- „Alfa Zapadni Balkan

Takođe preporučujem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...