Izjava Komisije za Verske slobode o progonstvima u Iranu


IZJAVA KOMISIJE ZA RELIGIJSKE SLOBODE SVETSKE EVANĐEOSKE ALIJANSE
(STATEMENT OF THE RELIGOUS LIBERTY COMMISSION OF THE WORLD EVANGELICAL ALLIANCE)


HITNO,14.1.2011.

Stalne racije u hrišćanskim domovima i hapšenja hrišćana u dominantno muslimanskom Iranu, a koje su na žalost započeli u vreme Božića moraju odmah da se zaustave.
U progonstvu koje je započelo 26.12., agenti Iranske državne bezbednosti su pretražili domove mnogih hrišćana, u  najmanje 40 njih je uhapšeno u glavnom gradu Teheranu kao i u nekoliko drugih gradova.
Ovaj napad je bio usmeren na obraćenike iz islama u hrišćanstvo kao i ljude uključene u evangelizaciju u Iranu. Progonstvo se nastavlja uprkos izraženoj zabrinutosti međunarodne zajednice zbog hapšenja pastora Behrouz Sadegh-Khanjani, i pokretanja krivičnog postupka zbog bogohuljenja protiv pastora Crkve Punog Evanđelja u Rasht-i, Yousef Nadarkhani-ja. Za delo bogohuljenja je prema Iranskim zakonima predviđena smrtna kaza.
Teheranski guverner, Morteza Tamadon, kako prenosi iranska državna novinska agencija – IRNA, je izjavio da su evanđeoski misionari zaustavili svoje aktivnosti u Iranu, što je prema njemu „kulturna invazija neprijatelja“. Guverner je izjavio da „Kao Talibani, koji su se ubacili u Islam kao paraziti, tako su evanđeoski stvorili pokret u ime hrišćanstva.“
WEA-RLC (Komisija za Verske Slobode – Svetske Evanđeoske Alijanse) Izvršni direktor Godfrey Yogarajah je rekao, “Porast autoritarnosti u Iranu pokazuje samo da popularnost režima drastično pada i čini vlast jako nesigurnom i nervoznom.“ Yogarajah dodaje: “Čudno je i zaslužuje osudu da šiiti, koji su i sami progonjeni u zemljama u kojima dominiraju suniti, naprimer u Pakistanu, u Iran donose istu netolerantnost suni ekstremizma tako što progone hrišćane i druge manjine.“.

U Iranu, hrišćani iznose samo jedan procenat u dominantnoj muslimanskoj populaciji. Međutim iranski režim progoni i druge manjine, bahaiste, zoroastrince i sufiste.
WEA-RLC urgira da se organizacije koje se bave ljudskim i verskim pravima kao i međunarodne organizacije da ozbiljno tretiraju pojačano progonstvo manjina u Iranu kao krajnje ozbiljno pitanje.
Za dalja pitanja kontaktirajte  Godfrey Yogarajah, Izrvršnog direktora na wearlc@sltnet.lk ili posetite http://www.worldevangelicals.org/commissions/rlc/

Komisija za Verske Slobode nadgleda pitanje verskih sloboda u više od 100 nacija, stupa u odbranu progonjenih hrišćana, informiše globalnu crkvu, izaziva crkvu na molitvu (
www.idop.org) i pruža svaku moguću pomoć onima koji pate. Komisija takođe organizuje putovanja za prikupljanje činjenica o progonstvima i susreće se sa predstavnicima vlasti i ambasadorima u ime progonjene braće i sestara. Takođe u Ujedinjenim Nacijama Komisije podnosi raport o trenutnoj situaciji i organizuje sastanke sa hrišćanima iz zemalja koje su pod progonstvima. 
(Prevod pisma koje sam primio jutros.)

Нема коментара:

Постави коментар