Janina životna priča jer Bog piše najbolje priče i sklanja našu sramotu (IN je biti CLEAN) - Vera na delu - XXXII dan (nastavak)

Danas na SPENS-u -
manifestacija IN je biti CLEAN,
našeg Reh. Centra
Prevencija naromanije? Kako mladima govoriti protiv droge? Ovo je priča o Aleksandru Janiću Jani, čoveku koji je prošao priču od uspeha do blata pa onda do zlata...  

Iz ličnog iskustva, a i priča sa momcima iz Centra Duga (centar za reh. heroinskih zavisnika koji deluje pri našoj crkvi), znam da priča o negativnim efektima i problemima ima malo uticaja. Svi oni (i ja) smo čuli predavanja (u školi i van), gledali filmove, čitali knjige koji ukazuju na problem zavisnosti ali nam to nije pomoglo. Možda je odgovor u suprotnom pristupu? 

ŠTA JE "IN JE BITI CLEAN"?
Umesto da se govori o zlu narkomanije, ponuditi druge opcije, razobličiti svet zavisnosti i kriminala kao nešto što nije "in", a ukazati na druge opcije kao "in" - sport, muzika, izviđači, književnost, volonterizam... Tako je rođena ideja o prevenciji narkomanije našeg Reh. Centra pod nazivom "IN je biti CLEAN". 


Menjati kulturu je dugačak proces ali korak po korak se to čini. Periodično organizujemo akcije prevencije. Na slici je događaj od 4.XII 2015. na SPENS-u (Sportsko-poslovni centar Novi Sad). Tada je održana zimska manifestacija "IN je biti CLEAN" - ples, zumba, kaupera, biciklizam, atletika, Royal Rengers, muzičke škole, društveni aktivizam, enigmatika, društvene igre - razne organizacije su imale svoje štandove koje su posećivala deca iz novosadskih škola zajedno sa njihovim nastavnicima. 

Poruka: manite se droge, to nije IN, probajte da nađete nešto što će ukrasiti vaš život. Organizator kako sam rekao Reh. Centar "Duga" a idejni tvorac Aleksandar Janić Jana. Kako je došlo do te ideje... pa kroz njegovo iskustvo (sledi Janina priča): 

KAKO JE ALEKSANDAR JANIĆ DOŽIVEO POBEDU NAD HEROINOM I ZAVISNOŠĆU?
"Ime mi je Aleksandar Janić, zovu me Jana. Nisam planirao  život ovako, ali je sada mnogo bolji nego da sam uspeo u svojoj nameri. Imao sam veoma loš period u  zivotu i ja sam jedini krivac zbog toga. Veoma sam rano postao obestan mladić. Želeo sam da mi svaki dan bude zabava, da zarađujem zabavljajući se. Ali, sve je to vodilo u pogrešnom smeru.

Sa 23 godine, otvorio sam diskoteku u kojoj se skupljao ceo grad. Zbog nje sam prodao sve što sam imao i pozajmio veću svotu novaca, od pogrešnih ljudi. Posle nekog vremena, otkrio sam da me je partner pokrao i iz lokala izneo sve u šta sam uložio. Poceo je i rat, sve je stalo, čak i pravna država od koje sam očekivao da me zaštiti od nepoštenog partnera. 

Ni sam ne znam kako sam zelenašima plaćao mesečnu kamatu. Morao sam se obratiti ljudima sa druge strane zakona. Mog su partnera pronašli u Budimpešti, doveli ga nazad i naterali da mi svu muzičku opremu vrati. Ipak, bilo je kasno. I kada sam tu opremu uspeo prodati, prodao sam je po 10 puta manjoj vrednosti, rat je besneo. 

Bio sam obezglavljen, zbog duga i kamate, preplašen. Povukao sam najgori potez u životu. Da bih se resio duga, pristao sam da prodajem heroin, prihvatio sam rešenje nekih pogrešnih ljudi.


Nisam imao nikakva iskustva sa drogom, čak sam, do tada bio veliki protivnik. Ali postao sam nemoćan. Upecan i navučen. 

Drogirao sam se 14 godina, izgubio sam sve, uništio sve što sam imao i što sam bio. Devet puta sam se medicinski lečio, ali svaki pokušaj je bio bezuspešan. 

Jedino sam uspeo, ako to mogu nazvati uspehom, zameniti heroin alkoholom i lekovima. I tako sam nastavio još 4 godine. Sedeo sam u stanu omamljen, plašeći se da izađem na ulicu. Umišljao sam kako me svi gledaju i preziru – Kakav si ti to čovek Jano postao? Gotovo je. Griža savesti me polako jela i uništavala. 

A onda je došla, po meni, najteža bolest na svetu, depresija. Kad imas bilo koju drugu bolest, težis da ozdraviš, kad si u depresiji, jedino što želis je da umreš. To sam i pokušao, prerezao vene, ali nisam uspeo.
Rendžeri danas na
In je biti Clean

U retkim trenucima svesnosti maštao sam. Kada bih samo mogao sve iz početka. Nisam ni znao da je to moguce. 

U Centar Duga sam došao juna 2009 godine, bez ikakve nade. Znao sam da je program utemeljen na veri u Boga, ali ja nisam mario. Ionako nemam šta da izgubim. 

Međutim, sledeceg jutra mi se desilo nešto zbog čega niko nije morao da me ubeđuje da Bog postoji. Probudio sam se bez ikakvih tragova krize. To je nemoguće po medicinskim saznanjima, jer sam dnevno uzimao mesečnu dozu lekova za umirenje, pio najmanje litru žestokog pica, pušio po 2 kutije cigareta. 

Mislim da lekari koji su me vodili u bolnici, jos uvek ne veruju u moju priču. Jednostavno sam znao da se Bog umešao. Nikad vise nisam popio ni kap alkohola, uzeo heroin, popušio cigaretu. I to je po meni jedino pravo oslobođenje, jer mi te supstance vise ne znače.

Hrista sam upoznao bez nekog senzacionalizma. Bio sam poslušan kada mi je rečeno da je Bog jedino rešenje za moj život. Molio sam se Isusu i zamolio ga da pruzme i vodi moj život, što očigledno sam nisam znao. Tek sam ujutro osetio da se desila promena. 

Čuo sam zvukove koje nisam dugo čuo. Pitao sam se, zar je moguće da ptice nisu pevale 18 godina. Osetio sam miris voćaka iz bašte i pitao se gde je taj miris bio sve ovo vreme. Shvatio sam da sam se vratio kući i da nekome i negde pripadam.

Imao sam sreću što je centar bio prava duhovna teretana. Imao sam kome da dosađujem sa gomilom pitanja, priliku da posećujem seminare. Ipak, najviše sam naučio sa originalnog izvora, Hrist je bio moj najvažniji mentor. 

Kada sam 2010 zavrsio program, poceo sam da volontiram u Centru Duga i sluzim u PHZ-u. Posle nekoliko meseci, dobio sam ovde i posao. Nekako sam znao da me Bog zeli na njegovoj strani u borbi dobra i zla i to sam otkrio i kao svoju svrhu zivota.

Znate, kada ste narkoman i alkoholicar, namece se jedno pitanje. „I ako mi uspe da se skinem, sta posle? Svi me znaju, obelezen sam, nemam nista. Kao krater sam od nuklearne bombe, sve je golo i sprzeno." Meni je i to Bog resio. Dao mi je novi identitet i doveo Bojanu, moju sadašnju ženu. Bio je to odgovor na molitvu u kojoj sam je bukvalno rečima nacrtao.

Čudo je i čudan taj deo mog svedočanstva. Bojana je ušla nekako nenametljivo i nežno, baš kao Hrist. Došla je na nekoliko službi, a Isusa upoznala na Alfa kursu. Već tada sam služio na Alfi, zahvalan Bogu što je kroz ovaj kurs i moja majka upoznala Boga, a to su dve najvažnije žene u mom životu. 


Ovde nije kraj Hristovog nadoknađivanja onoga što sam sam uništio. Dva dečaka koji su svojim malim životima potpuno ukinuli dosadu u mom životu, postali nova meta ljubavi i motiv za nastavak hoda sa Hristom, stigli su u moju bajku nekako nenametljivo i nežno. Zovu se Jovan i Ilja."



Janinu životnu priču možete pogledati i na youtube (prijavite se na naš kanal...

ŠTA ZNAČI DA BOG SKIDA NAŠU SRAMOTU?
Bog piše najbolje priče - kao što je Janina. Od izgubljenog slučaja, do supruga, oca. Od beskorisnog člana društva, do čoveka koji pokreće manifestaciju "IN je biti CLEAN", sa ciljem da pomogne drugima da ne krenu putem zla. Potpunu prokret. 

To volim kod Boga, što On čini potpuni preokret, samo za razliku od "holivudskih priča", ove priče su realnost. 

Mene to jako hrabri, a tebe? Ako lutaš, mučiš se sa svojim borbama, i tražiš izlaz, rešenje postoji. Bez obzira koliko godina imamo, rešenje postoji. Sa Bogom nikada nije kasno. On piše najbolje priče, i takva priča može biti i tvoja. Slobodno me kontaktiraj, da vidimo kako da ti pomognemo.

A ako si već našao/la izlaz, nadam se da te ova priča hrabri da proslaviš Boga, i budi u tebi želju da mnogi upoznaju Hristovu spasnonosnu žrtvu. Da što više dobrih, od Boga napisanjih priča čitamo.


Ovih dana pišem tekstove o sramoti. Kako je Bog skinuo sramotu iz života drevnih Judeja (vidi link Šta je skidanje sramote egipatske), i kako to čini u našim životima (vidi link Kopaj za pobedu) ... Ovaj tekst je primer toga. 
Beređi Dušan Bera 


Ako vam je moj današnji tekst od koristi, i dopada vam se, možete ga podeliti na društvenim mrežama. Međutim danas bi vas zamolio da se prijavite u listu čitalaca ovog bloga. Opcija se nalazi sa strane na PC ili skroz dole na mobilnom. Vašom prijavom omogućavate da se ovaj blog bolje pozicionra na pretraživačima. Hvala vam 

Нема коментара:

Постави коментар